avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am făcut partaj voluntar la notar iar în act scrie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am făcut partaj voluntar la notar iar în act scrie că am încasat integral sulta prin transfer bancar, dar fosta soție nu a transferat banii în contul meu nici acum, după aproape un an. Mai pot recupera banii?

Buna ziua!
In urma cu aproape un an am divortat de fosta sotie si am stabilit ca aceasta sa imi achite o sulta.
Problema este ca in actul de partaj voluntar incheiat la notar sunt stipulate urmatoarele: ''Eu am incasat integral (prin transfer bancar, dovada platii facandu-se cf. art. 1504 din Codul civil) de la fosta mea sotie sulta, astazi, la data autentificarii prezentului act, care constituie si chitanta liberatorie de plata acesteia, in conditiile art. 1500 din Codul civil, nu mai am nicio pretentie de nicio natura, prezenta ori viitoare.
Ea nu a transferat banii si nu are nicio chitanta din care sa rezulte ca a facut plata. Sau sa inteleg sa actul de partaj tine loc de dovada a platii?
In conditiile acestea eu pot sa recuperez banii?
Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 4 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: apeiron2 , utilizator 06:55, 9 Noiembrie 2018
Declaratia mea este ca am primit suta în conditiile unui articol din codul civil care spune ca dovada transferului bancar se face pe baza de ordin de plata.
Debitorul are oricând dreptul să solicite instituţiei de credit a creditorului o confirmare, în scris, a efectuării plăţii prin virament. Această confirmare face dovada plăţii.

Asta spune codul civil
"...prezumă efectuarea plăţii, până la proba contrară."
1. Nu exista un document bancar.
2. Proba contrară e însăși declarația dvs data in forma autentica, cum ca ati primit banii.
Sunt de acord cu opinia colegului avocat.
Mai mult, platile între persoanele fizice care depășesc 10.000 lei, TREBUIE facute prin transfer bancar, plata in numerar fiind interzisă peste această valoare.

Succes!

Avocat Tabrea Alexandru a scris:

Dacă plata nu s-a efectuat, urmează să solicitați anularea actului notarial și sa faceți partajul prin instanță.

Ultima modificare: Duminică, 4 Noiembrie 2018
Silviu Hristodorof - Cabinet de Avocat, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu consider necesara anularea actului (pana la urma e vointa partilor, problema fiind doar neindeplinirea unei obligatii asumate) si cred ca poate fi formulata o actiune in pretentii, pe baza actului de partaj, prin care sa se solicite obligarea fostei sotii la plata sultei respective.
Incepeti cu o notificare prin care ii cereri sa faca plata sau dovada ca a platit sulta mentionta in actul de partaj. In felul asta o puneti si in intarziere si datoreaza cheltuielile de judecata in cazul in care ajungeti la instanta.

Alte discuții în legătură

Modalitate legala plata sulta maria2010 maria2010 In urma unui partaj judiciar a fost emisa o sentinta definitiva si irevocabila in urma careia imobilul si terenul supus partajului a fost atribuit unei ... (vezi toată discuția)
Sulta in cartea funciara claudiufulga claudiufulga Buna ziua, Impreuna cu fosta sotie, am achizitionat prin credit PC un apartament. In urma divortului si a actului de partaj,efectuate in 2014, intregul ... (vezi toată discuția)
Bună seara! vă rog frumos sa mă ajutați cu un sfat unde ar ... Cristina Criss Cristina Criss Bună seara! Vă rog frumos sa mă ajutați cu un sfat unde ar trebui să apelez și care sunt pașii de urmat! În urmă cu 2 ani am cumpărat un imobil pe ... (vezi toată discuția)