avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Este posibil să obțin ajutor public judiciar pentru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Este posibil să obțin ajutor public judiciar pentru cheltuielile pe cale separată? Dacă da, care este baza legală?

Bună ziua,
În urma unui proces pierdut ca reclamant, in care pârâtul solicitase cheltuieli de judecată pe cale separata, am fost chemat în judecată de către pârât pentru cheltuielile sale de judecată din dosarul initial, constând în onorariul avocatului și taxa de timbru din dosarul curent (al acestei cereri de chemare în judecată pentru recuperarea cheltuielilor de judecată). Aș vrea să formulez la rândul meu in acest dosar cu cheltuielile lor de judecată o cerere de ajutor public judiciar, pt că nu am venituri în prezent și nu as putea achita aceste cheltuieli. Este posibil? Care este baza legala?
Mulțumesc,
Ghe. Popescu
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 01:07, 15 Noiembrie 2018
Buna seara!
Conform legislatiei si a Deciziei nr. 59/2017 privind examinarea sesizării formulate de Tribunalul București – Secția a V-a civilă în Dosarul nr. 18.858/4/2015, privind pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept, solicitantul cheltuielilor de judecata pe cale separata nu mai are dreptul de a primi cheltuieli de judecata cu noul dosar deoarece paratul nu este in culpa procesuala, adica nu poarta vreo vina pentru faptul ca reclamantul din prezenta cauza nu a cerut cheltuielile de judecata atunci, la procesul initial ci a dorit sa le ceara deschizand o alta actiune. Aratati acest lucru in intampinare.
[ link extern ]

Extras din Decizia nr. 59/2017, decizia fiind obligatorie pentru Instanta:

" 84. Nu există niciun argument ca, în litigiile având ca obiect plata cheltuielilor de judecată decurgând dintr-un proces anterior, analiza culpei procesuale a părţilor implicate să aibă loc în alte coordonate decât cele dictate de lege, respectiv art. 453 alin. (1) şi art. 454 din Codul de procedură civilă, respectiv prin observarea rezultatului procesului şi a atitudinii procesuale a celui care l-a pierdut, manifestată pe parcursul său.

85. Examenul jurisprudenţial relevă însă că, într-o proporţie covârşitoare, pârâţii s-au opus acţiunilor prin care s-a solicitat obligarea lor la plata cheltuielilor de judecată decurgând din procese anterioare, dezvoltând ample apărări, de la invocarea de excepţii (autoritatea de lucru judecat, prescripţia, necompetenţa instanţei), la formularea de cereri reconvenţionale, de cereri de strămutare, până la contestarea a însuşi dreptului reclamantului la recuperarea pe cale separată a cheltuielilor şi la punerea în discuţie a culpei procesuale din primul proces.

86. În pofida acestor manifestări procesuale şi a admiterii acţiunilor prin obligarea la plata debitului principal, pârâţii au fost consideraţi lipsiţi de orice culpă în legătură cu acest al doilea proces, culpă ce a fost atribuită reclamantului dată fiind opţiunea lui de recuperare pe cale separată a cheltuielilor (chiar şi în cazul omisiunii instanţei de a le acorda, pentru vina de a nu fi solicitat completarea hotărârii, procedură apreciată ca fiind obligatorie)."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune rrecuperare onorariu avocat janinasalvastru janinasalvastru Carei instante ar trebui sa ma adresez pt recuparare onorariu avocat, pe cale separata?-Judecatorie sau Tribunal si as solicita si un ajutor in conceperea ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli de judecata timpuriu timpuriu am avut \"calitatea\" de parat intr-un proces civil , am invocat exceptii si am facut cerere reconventionala ptr care am platiti taxe de timbru cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Cand pot depune cerere pentru a beneficia de oug nr. 51/2008? cerebel33 cerebel33 in calitate de parat cand pot depune cerere in dosarul de partaj,pentru a beneficia de oug 51/2008 privind taxa judiciara de timbru? fac mentiunea ca in curand ... (vezi toată discuția)