avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza confidentialitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza confidentialitate

Buna ziua,

Am semnat de comun acord cu fostul angajator o clauza de confidentialitate ce are valabilitate 2 ani dupa incetarea contractului de munca sau pana in momentul in care informatiile devin publice. Totodata vin si spun ca este singura clauza semnata, neavand si o clauza de neconcurenta. In aceasta clauza sunt prezentate ca informatii confidentiale urmatoarele: strategie marketing, proiecte, subcontractori, clienti, numele acestora si datele de contact urmate de terminatia etc. Domeniul de activitate al fostului angajator este cel al transporturilor. Acum sunt angajat la o alta firma care activeaza in acelasi domeniu. M-ar interesa sa aflu daca pot contacta clienti cu care fostul angajator are contract de colaborare, accesand informatiile publice ale acestora, numar contact si adresa mail afisate pe site-ul lor, urmand a solicita o persoana de contact care corespunde nevoilor mele sau deplasandu-ma la sediul lor. Acesti clienti pot fi potentiali pentru orice persoana fizica sau juridica ale caror servicii oferite satisfac nevoile clientului. Fostul angajator nu detine contracte de exclusivitate cu niciun client, asadar nu poate fi vorba de o deturnare. Mentionez faptul ca nu intentionez o colaborare prin comparatie, ci imi voi prezenta oferta proprie, generata dupa propriile calcule si nu voi folosi niciun fel de informatie care nu este publica si nu ma voi folosi de numele fostului angajator. In aceste conditii, compania la care am lucrat, are o baza legala prin care ma poate actiona in instanta? Daca raspunsul este "da", cum poate demonstra fostul angajator ca numele clientilor reprezinta o informatie confidentiala dobandita in perioada in care am lucrat pentru acesta, cat timp aceste informatii sunt publice si potfi observate in: reclame tv, panouri stradale, in momentul in care mergem la cumparaturi sau chiar atunci cand ne deplasam cu autoturismul la nivel teritorial, clientii avand puncte de lucru stradale, vizibile pentru oricine? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 7 Noiembrie 2018
Nu puteti contacta clienti cu care fostul angajator are contract de colaborare, puteti fi acuzat de concurenta neloiala.

Legea nr. 11 din 29 ianuarie 1991 privind combaterea concurenţei neloiale
art.2
(1) Constituie concurenţă neloială, în sensul prezentei legi, practicile comerciale ale întreprinderii care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei-credinţe şi care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă.

(2) Sunt interzise practicile de concurenţă neloială, după cum urmează:
....
b) deturnarea clientelei unei întreprinderi de către un fost sau actual salariat/reprezentant al său ori de către orice altă persoană prin folosirea unor secrete comerciale, pentru care respectiva întreprindere a luat măsuri rezonabile de asigurare a protecţiei acestora şi a căror dezvăluire poate dăuna intereselor acelei întreprinderi;
.....
M-as bucura daca m-ati lamuri cu anumite aspecte. Am mentionat faptul ca nu ma voi folosi de niciun fel de informatie dobandita la fostul loc de munca. Am precizat si faptul ca desi exista un contract de colaborare intre client si fostul angajator, cel din urma nu este singurul operator care ii ofera servicii, fiind o piata libera, deci nu este o colaborare exclusiva intre doua parti, nu implica deturnarea. Cu alte cuvinte nu ii spun clientului cu cine sa lucreze si cu cine nu. Doar imi prezint oferta proprie, fara a face referire la trecutul meu. Din ce imi spuneti dumneavoastra, ar trebui sa nu imi mai desfasor meseria deoarece exista sanse foarte mari sa ajung sa lucrez cu unul dintre clientii lor. Daca firma pentru care lucrez ii contacteaza si incheie un contract cu acestia si conform fisei postului, sunt responsabil de rezolvarea cerintelor acestora, ar trebui sa le spun superiorilor ca nu am voie sa lucrez cu acei clienti? Din cate stiu clauza de confidentialitate nu ingradeste dreptul la munca si nu cred ca este legal.
Am facut precizarea ca "puteti fi..", avand in vedere ca nu cunoastem continutul exact al acestei clauze.

Pot face obiectul unei clauze de confidenţialitate datele şi informaţiile de care salariatul ia cunoştinţă în timpul executării contractului de muncă. Aceste date şi informaţii pot privi două aspecte: pe de o parte, activitatea unităţii, iar pe de altă parte, situaţia personală a părţilor contractului de muncă ori a altor salariaţi.
(Ovidiu Ţinca, Unele observaţii referitoare la clauza de confidenţialitate din contractul individual de muncă, în Revista de drept comercial nr. 9/2004, p. 109)

Din ce ati postat a doua ,in opinia mea, nu reiese o activitate de concurenta neloiala in sensul aratat anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ma confrunt cu urmatoarea situatie. am incheiat un ... Andrabof Andrabof Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Am incheiat un contract de munca unei angajate la un salon, insa nu am prevazut in contract nicio clauza de ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala salon coafura LucianB31 LucianB31 Buna seara ! As dori sa stiu daca exista concurenta neloiala in urmatoarea speta: Doua angajate pleaca de la un salon de coafura, apoi isi deschid un salon pe ... (vezi toată discuția)
Confidentialitate cim Simplu07 Simplu07 Buna ziua, In contractul de munca este precizat urmatorul lucru \"dupa incetarea contractului de munca salariatul este obliat sa pastreze secretul asupra ... (vezi toată discuția)