avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Case de marcat la transportatori persoane sau biletele ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Case de marcat la transportatori persoane sau biletele tiparite

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii legislative referitoare la obligativitatea caselor de marcat pentru transportatorii rutieri de persoane.
Se mai pot utiliza biletele tiparite?

Multumesc.


Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 09:52, 9 Noiembrie 2018
Da, aexista urmatoarea exceptie de la emiterea bonului fiscal:


Art. 2. - Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1) încasările efectuate din următoarele activităţi:
c) transportul public de călători în interiorul unei localităţi pe bază de bilete sau abonamente tipărite conform legii, precum şi cu metroul;

Norma metodologică pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale din 18.04.2003

Art. 10. - Activităţile de vânzare a biletelor de călătorie şi a abonamentelor pentru transportul public de călători în interiorul unei localităţi, ca activităţi conexe transportului, intră în excepţia prevăzută la art. 2 lit. c) din ordonanţa de urgenţă.


Potrivit OUG 109/2005:

Art. 32. - (1) Transportul rutier public de persoane se efectuează de către operatorii de transport rutier numai cu autobuze la bordul cărora se află, pe toată durata transportului, o copie conformă a licenţei de transport, precum şi licenţa de traseu însoţită de graficul de circulaţie ori autorizaţia de transport internaţional sau documentul de transport corespunzător serviciilor ocazionale, după caz.

Art. 35^ 2. - (1) Serviciile regulate de transport de persoane se execută pe bază de legitimaţii de călătorie individuale, care sunt documente cu regim special, respectiv: bilete, abonamente şi legitimaţii speciale.
(2) Legitimaţiile speciale de călătorie sunt legitimaţiile acordate de autorităţile competente, în condiţiile legii.
(3) Modelul biletelor, abonamentelor şi legitimaţiilor speciale se stabileşte unitar de Ministerul Finanţelor Publice.
(4) Pentru copiii sub 5 ani transportul se realizează gratuit.


Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil
Deci sa inteleg ca pentru transportul public in afara localitatilor este nevoie de casa de marcat. Intreb pt ca primesc deconturi care conțin bilete, ( nu bon fiscal) pentru rute in afara localitatilor. Nu as vrea sa decontez ceva ce nu este legal.
Multumesc
Eu asa inteleg, si sunt societati care emit si bon fiscal la acele bilete.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa de marcat dpacurari dpacurari Buna ziua, As dori sa stiu daca este obligatorie casa de marcat pentru emiterea biletelor de calatorie. Este vorba de o firma cu cod caen principal 5221 si ... (vezi toată discuția)
Pentru decontarea navetei saptamanale maria.costan maria.costan Buna seara.... Sunt bugetar... pana anul trecut seful contabil de la noi mi-a decontat valoarea biletelor de microbuz.. anul asta a zis ca nu mi le mai ... (vezi toată discuția)
Incasare bani fara casa de marcat. mancipri mancipri Este legal ca sa se incaseze bani pe bilete ( o hartiuta cu stampila unitatii si data )pentru intrarea intr-o arena sportiva si alti bani in aceiasi situatie ... (vezi toată discuția)