avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie întreținere.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie întreținere.

Potrivit Codului civil, "pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe și într-o cotă procentuală din venitul lunar net din salariu. Cu toate acestea, noțiunea de venit lunar net nu este definită în Cod. Printr-o decizie referitoare tot la problematica pensiei de intretinere, Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis la prevederile Codului fiscal pentru a defini aceste venituri lunare, respectiv la definiția veniturilor din salarii și asimilate salariilor și la definiția venitului lunar net din salariu. Așa cum a stabilit și Curtea, veniturile care sunt luate în calcul la stabilirea pensiei de intretinere trebuie să fie constante, nu ocazionale. Cu alte cuvinte ele trebuie obținute în mod continuu, iar faptul că ele sunt obținute trebuie să fie lipsit de orice îndoială. Pentru ca un venit să aibă caracter permanent, chiar cu titlu de spor sau primă, trebuie să fie acordat salariatului lunar, nicidecum ocazional. Bonusurile, bonurile de masă și alte facilități nu sunt permanente și nu se pun la pensie. După acest preambul, pentru că la aceeași întrebare am primit două răspunsuri diametral opuse, întreb (!?), cum îmi este calculată pensia și ce ar trebui să cer în instanță pentru ca legea să fie respectată? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Daca tatal castiga 20.000 ron , celalalt parinte, mama nu poate sa ceara tatalui 5000 ron dar ea sa aibe venituri de 2000 ron, pentru ca parintii, in principiu, trebuie sa participe in mod egal la cresterea si dezvoltarea copilului si cel cu bani nu trebuie vazut ca vaca de muls.


In principiu, parintii nu participa in bani in mod egal ci raportat fiecare la venitul sau. Asa ca un parinte poate sa contribuie cu 500 si celalalt cu 5000. Poate cel cu venituri mai mici compenseaza petrecand mai mult timp de calitate cu copilul
@ovidiu, conteaza cum vi se va stabili pensia in bani ( daca nu va fi stabilita in natura; chiar si stabilita in natura va fi de o anumita valoare), in suma fixa - caz in care se ia media veniturilor pe ultimele 6 luni sau in procent unde e mai simplu de calculat.

(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.
[ link extern ] /
Pensia de intretinere va fi stabilita in cota procentuala , de principiu, in functie de veniturile nete efective.

Obligatia legala de intretinere este realizata in natura cata vreme exista o intelege deplina intre parinti.

Obligatia de intretinere , sub forma prestatiei in natura este greu de cuantificat, iar modalitatea de indeplinire a obligatiei de interetinere este greu de controlat.

La stabilirea pensiei de intretinere, sunt avute in vedere veniturile constante, nu cele ce prezinta un caracter sporadic.

APITOLUL IV
Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere

Art. 529

Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.


Definirea veniturilor din salarii - art 76 din Codul Fiscal.

Și mai cu seama prin Normele metodologice
(1) În sensul art. 76 alin (1) şi (2) din Codul fiscal, veniturile brute din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă....şi care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestată ca urmare a contractului individual de muncă, a contractului colectiv de muncă, precum şi pe baza actului de numire:
...
(viii) valoarea nominală a tichetelor de masă,




În Decizia nr. 21/2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii s-a arătat însă că nu s-a adus nicio modificare pe aspectul caracterului de continuitate pe care trebuie să îl aibă venitul luat în calculul pensiei de întreținere, în sensul că nu sunt incluse veniturile ocazionale, aspect reținut constant în practica judiciară și în doctrină, atât în reglementarea Codului familiei, cât și în actuala reglementare a Codului civil.

- Totodată, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii a precizat că este lipsită de importanță împrejurarea că sumele de bani în discuție au caracter de continuitate, cât timp nu reprezintă venituri de natură salarială în sens fiscal și nu se subsumează astfel, noțiunii de “venit”, relevantă în contextul art. 527 și art. 529 din Codul civil.

Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitate stabilire pensie de intretinere cipibaba cipibaba Buna ziua intrebarea mea este urmatoarea : - la stabilirea pensiei de intretinere se tine cont si de veniturile cu caracter nepermanent (ore suplimentare, ... (vezi toată discuția)
Înțelesul corect al expresiei ,,1/4 din venitul lunar'' pentru pensia de întreținere a minorului: se iau în considerare și veniturile ocazionale, cum sunt primele? AdrianSA AdrianSA Buna ziua! Ce se intelege mai exact din punct de vedere juridic in cazul obligarii la plata pensiei de intretinere in valoare de 1/4 din venitul net ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere 2cool4school 2cool4school Spuneti-mi, va rog, este posibil sa apara intr-o hotarare judecatoreasca pensia de intretinere ca procent-25% din veniturile nete lunare, spre exemplu? Nu mi ... (vezi toată discuția)