avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se distribuie costurile înlocuirii unui lift, și ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se distribuie costurile înlocuirii unui lift, și cum se împart cheltuielile în funcție de etaj?

Buna ziua,
La înlocuirea unui lift pe o scara a unui bloc de locuințe cum se distribuie costurile? Normal ar fi ca costurile sa se împartă pe numărul de apartamente sau pe Nr de persoane care locuiesc in apartamente sau pe suprafața apartamentelor?
Normal ar fi ca cheltuielile sa fie împărțite la Nr de apartamente și nu la suprafața. Garsonierele sau apartamentele cu 2 camere au persoane mai multe care folosesc liftul decat au cele cu 4 camere. O alta întrebare este cum se împart cheltuielile funcția de etaj? Cel de la parter sau etajul 1 nu folosesc liftul decât extrem de rar întrucât uscătoarele de la etajele superioare au fost acaparate de cei de la ultimul etaj. Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:52, 16 Noiembrie 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cheltuielile pentru inlocuirea liftului, intretinere si reparatii, se repartizeaza pe cota parte indiviza iar energia electrica pe nr de persoane.
Cheltuielile de intretinere si reparatie nu se repartizeaza functie de etaj, in schimb persoanele care locuiesc la parter si et 1 pot fi scutite de la plata en el ptr lift in baza hotararii ad gen., nu pot fi scutite de la plata cheltuielilor ptr intretinere/reparatii.

Articolul 85-Legea 196/2018
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuție și coloanele instalațiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalațiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura de rezistență; fațadele; acoperișul și altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociației: salarii sau remunerații pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură curățenia etc.; indemnizații acordate membrilor asociației de proprietari ori persoanelor alese: președintele, membrii comitetului executiv și cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polițe de asigurări; cheltuieli cu produse și accesorii pentru curățenie, alte servicii administrative către proprietatea comună.

Articolul 75
(1) Cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale.
(2) Cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.
(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.
(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.
(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), în baza hotărârii adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin.
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2018
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebari legate de lift ibis ibis Buna ziua Va rog, in limita timpului disponibil, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari 1. Cum se calculeaza la bloc intretinerea liftului: pe numar de ... (vezi toată discuția)
Bun comun liftul de pe casa scarii florinfane florinfane Buna ziua ma numesc Florin Chelea si locuiesc ca multi alti romani la parterul unui bloc turn cu 10 nivele . Intrebare cum pot sa scap de plata liftului la ... (vezi toată discuția)
Plata utilitati - lift adivasiu adivasiu cum se calculeaza contributia proprietarilor la plata facturii lunare de intretinere a liftului? conform legii 270/2007.......nu prea reiese clar...... in ... (vezi toată discuția)