avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Nu sunt asigurat medical deși din fluturașul de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Nu sunt asigurat medical deși din fluturașul de salariu reiese că este plătită contribuția la CASS

Bună ziua. Sunt angajat de 2 luni la o firma, iar la încheierea contractului mi s-a spus că nu voi beneficia de asigurare medicală decât după 3 luni de activitate. Din fluturașul de salariu reiese că angajatorul plătește contribuția la CASS dar nu am calitatea de asigurat la CASS. Dacă îmi dau demisia, pot invoca neplata asigurării medicale și astfel să nu rămân în preaviz? Totodată, ar fi bine sa fac angajatorului o plângere la agenția națională pt ocuparea forței de muncă?
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:58, 20 Noiembrie 2018
Nu sunt specialist dar vedeti sa nu confundati CAS- contributia la pensie cu CASS- contributia la sanatate
Am pe fluturaș:

CAS: 233
Șomaj: 0
Sănătate: 93
Pens. Privata: 0
Impozit: 67

Deci ceva bani se duc la sănătate
Orice angajator este obligat sa retina si sa vireze CASS pentru veniturile din salarii. Cred ca angajatorul s-a referit la faptul ca in sistemul informatic al Casei de Asigurari de sanatate va veti regasi ca si asigurat mai tarziu si nu la momentul angajarii din cauza transmiterii cu intarziere a datelor intre ANAF si casa. Angajatorul are termen pentru depunerea D112 aferente veniturilor dintr-o luna in data de 25 a lunii urmatoare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat
art.12
(1) Dovada calității de asigurat se realizează prin modalitatea electronică de verificare a calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar în situația în care, în urma interogării, persoana nu apare în aplicația menționată la art. 11 alin. (1), se realizează printr-un document justificativ - adeverință, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, eliberată de casa de asigurări de sănătate în a cărei evidență se află persoana, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
....
q) pentru persoanele asigurate care realizează venituri din salarii sau a celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit, așa cum sunt definite în Codul fiscal: actul de identitate valabil la data solicitării și adeverința de salariat eliberată de angajator, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat Staicovici Mihaela Staicovici Mihaela Va rog sa-mi spuneti la ce autorități trebuie sa depună angajatorul actele pentru coasiguratul salariatului? (vezi toată discuția)
De ce nu figurez ca asigurat lacrimi_oana lacrimi_oana Buna ziua,luna trecuta pe 3 am încheiat contractul de muncă pe perioadă determinată (12 luni),acum 2 zile am avut nevoie de o trimitere de la medicul de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli naștere studentă Mirela Adina Mirela Adina Sunt studenta in cluj cu domiciliul in vatra dornei. As dori sa stiu ce cheltuieli implica o nastere prin cezariana la o maternitate de stat. Sau beneficiez de ... (vezi toată discuția)