avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de maternitate

Care sunt obligatiile bănești ale angajatorului, respectiv ale angajatei sau statului privitor la concediul de maternitate?
O angajată m-a anuntat astăzi că este însărcinată de trei săptămâni și că nu voi putea să o mai concediez (era în planul de restructurare). Așa este?
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2018
Ginamariana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ginamariana , utilizator 08:43, 23 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Codul Muncii prevede la art.60 :
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Daca nu ati instiintat in scris angajatorul ca sunteti insarcinata , atunci acesta va poate concedia.

2. OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă:
Art. 21

(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art.2 lit.c - salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;

3. Legea nr.202/2002
Art.10

.......
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
.....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Prin urmare, exista trei acte normative care prevad ca o salariata gravida nu poate fi concediata, decat motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Eu sunt angajatorul. Angajata a adus, în copie pe care a adăugat cu pixul data si semnatura ei, un act cu antetul unui medic specialist pe care scrie că este gravidă dar nu are parafa medicului. O fi valabil? Este posibil să-i fi fost eliberată de către asistentă fără ca medicul să știe... Se poate spune că m-a înstiințat?
Angajata are probleme de comportament (se ceartă si le stresează pe celelalte angajate - una a si plecat si era o angajată cu experiență si este foarte greu să gasesc angajati) si voiam să o disponibilizez mai demult. Vă multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2018
Ginamariana, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt însărcinată, mi-a fost rău și am anunțat angajatorul că nu pot merge la serviciu. pot fi concediată? Flori0502 Flori0502 Buna ziua, sunt angajata de 1 an . In urma cu o luna am aflat ca sunt insarcinata . Ieri findca mia fost rau nu am putut merge la munca mi-am anuntat ... (vezi toată discuția)
Însărcinată de 11 săptămâni, angajată de 6. are voie angajatorul să mă dea afară? Anca1993 Anca1993 Daca sun insarcinata de 11 saptamani si lucrez de 6 saptamani,angajatorul are voie sa ma dea afara daca iam prezentat documentul precum sunt insarcinata (vezi toată discuția)
Concediere femeie insarcinata Raal Raal Buna ziua!Sotia este insarcinata, a instiintat conducatorul unitatii de acest lucru si se duce in continuare la munca. De cateva saptamani are loc o mustrare ... (vezi toată discuția)