avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Psihologie judiciară Violenta si imaginea in psihologia judiciara.
Discuție deschisă în Psihologie judiciară

Violenta si imaginea in psihologia judiciara.

Se stie ca violenta,a existat intotdeauna in toate societatile.
Se poate afirma ca unii autori chiar au dreptate cand fac distinctie intre violenta stilizata a filmelor "western",romanelor"de capa si spada" si a celor asa-zise realiste.

Care este diferenta intre scena de teatru si imaginile de la cinematograf ori televiziune ?

La teatru,spectatorii sunt avizati si intotdeauna adulti ,pe cand la cinema ori la televiziune,filmele care contin violenta sunt vizionate ,de adulti,dar si de copii .Din pacate,copii sunt in numar mai mare decat adultii !-in aceasta situatie-desi exista precizari cu privire la accesul permis-.

Toti copii au psihic fragil si aproape toti confunda imaginea cu realitatea.

Sa ne gandim cu cata placere asculta basmele,substituindu-se eroilor din povestile transmise chiar la desene animate.

La realitate,se ajunge prin parcurgerea unor etape.

Slabirea educatiei-familiara,scolara,sociala-lasa copilul,ori adolescentul sa devina o prada sigura a violentei imaginii,fara ca el sa fie in masura sa judece ori sa discearna informatia pe care o primeste pe aceasta cale.

Din pacate,stirile despre violenta,au ajuns sa fie pe primul loc in asa-zis...mass media ,incat,cine se mai mira de efectele produse asupra societatii?

Filmele de oroare,cu gangsteri sau vampiri,filmele porno,ori reviste care mai de care "incitante"prin imagini sugestive (care nu au ca scop forma educativa-ci doar interesul material al "producatorilor"-),nu pot fi decat factorii care determina dereglarea imaginatiei celor care vizioneaza ori citesc aceste atrocitati.
Ce se intampla in subconstientul unora ?
Se aplica "moda" imaginilor care demonstreaza ca trebuie sa *stergi toate scrupulele "prin jocul exemplului primit ca informatie si sa te dedici stupidei tiranii a succesului ca autor in societatea de consum.

Pentru succesul "afacerilor" producatorilor acestor produse,se face o publicitate grozava pentru :..."supermanul,caidul,gangsterul " ...care fac obiectul "eroilor demni de urmat" de admiratorii lor din lumea interlopa prin intermediul romanelor negre,al revistelor "sexy" sau al spectacolelor de cinema si televiziune.

Apreciind si latura stirilor ca o publicitate de care se bucura anumiti criminali ori delicventi majori -exemplu:- devalizatorii bancilor,santaje,deturnari de avioane,rapiri,violuri.....- atat in presa cat si la televiziune nu poate sa conduca decat sa ofere o "lectie" de incurajare si altor temerari -adevarati bolnavi mintal-care au un echilibru labil ca sa comita acte similare pentru ca sa se vorbeasca si de ei.

Aceasta concluzie a fost facuta cu ocazia audierii faptuitorilor care au afirmat ceea ce am mentionat mai sus.

Imitatia actelor de violenta difuzate ca stiri ori in filme ,reprezinta o adevarata primejdie pentru societate-asa cum a scris gabriel Tarde in lucrarea sa "Psiholosophie penale".

Forma noastra de civilizatie devine o civilizatie de masa si de "moda" ,unde totul se copiaza,se imita,se amesteca si se aduce la acelasi numitor .

Din aceasta masa informa si amorfa ,din care orice individualitate a fost indepartata,nimeni nu mai poate iesi,decat printr-un creeier modelat dupa cel al unui superstar al violentei ,care face obiectul cronicii de senzatie a cronicii de senzatie a ziarelor,revistelor ori a caii virtuale.

CE NU VOR SA INTELEAGA AUTORII ACESTOR STIRI ORI PRODUCATORII FILMELOR CU VIOLENTE MAXIME-este faptul ca nu stiu ca delicventii citesc,vizioneaza si asculta cu mare interes si atentie orice inedit "pasaj" al exemplului violentei.
Ei,se bazeaza pe experienta predecesorilor care au facut pasi gresiti pentru prinderea lor.
'Profesionismul"unor infractori /delicventi se formeaza in baza asimilarii informatiilor cu privire la esecuri ,iar ei,invata de la initiatorii "star".

Trebuie sa avem in vedere ca ,multi dintre criminali-mai ales cei care santajeaza - sunt indivizi dereglati psihic,cu pronuntata tendinta de suicid-.
Ei,nu au curajul sa-si duca pana la capat ideea care-i obsedeaza si spera in subconstientul lor, sa fie prinsi ori omorati in cursul operatiunilor pe care si le imagineaza.
Aceasta este una din explicatiile care se inteleg in psihologia judiciara ca fiind starea Temeritatii de care dau dovada in timpul actiunilor lor.

Pentru a nu oferi exemple concrete (pe care as putea sa le ofer din ansamblul spetelor judiciare),ma opresc aici cu acest comentariu,care ,sper sa fie inteles ca atare in sesnsul bun al intentiei de a combate violenta prin natura informativa.

Cred ca difuzarea comediilor aar fi un adevarat remediu pentru starea de fata a violentei.

Daca umanitatea are tendinta catre imitatie,ar fi minunat sa imite scenele comediante si atunci,faptele ar sta in alt unghi al educatiei informative.


Dupa vizionarea unor imagini violente,apar primele semne ale influientei prin agresivitatea verbala ,prin diminuarea relatiilor sociale ori schimburi si replici verbale acide .

Dupa vizionarea unei comedii,situatia este la polul opus starii de mai sus,adica , apare starea euforica interioara a bunei dispozitii care transmite energia pozitiva prin amuzament.

Toate aspectele mentionate in acest topic fac obiectul concluziilor pe care le-am constatat din experienta proprie cu subiecti in anumite spete si ocazii.

Cred ca este interesant de stiut ceea ce am adus la cunostinta aici.

Desigur ca nu sunt prima care face astfel de mentiuni.
Este bine de luat in seama pentru viitor-daca dorim o schimbare ori eradicarea violentei in societate si in familie !

rodica_post

Alte discuții în legătură

Manipularea prin mass-media Radu Gabrian Radu Gabrian Efectul mass-media asupra opiniei publice se explica prin influenta directa a continutului sau asupra auditorilor,cititorilor,telespectatorilor sau prin starea ... (vezi toată discuția)
Cel mai bun actor roman? ContSters176126 ContSters176126 de Toma Caragiu va mai aduceti aminte?de Birlic?etc.,etc, nu stiu daca e potrivit cel mai ,cea mai!multi au fost sau sant buni. (vezi toată discuția)
Avocatnet 2011: intre precar, penibil si ,,tabloidizare" Radu Gabrian Radu Gabrian Realitatea cotidiana este din ce in ce mai mult \"mascata\" , in presa noastra , de \"stiri\" sau de simple \"informatii\" care prezinta cu lux de amanunte ... (vezi toată discuția)