avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Manipularea prin mass-media
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Manipularea prin mass-media

Efectul mass-media asupra opiniei publice se explica prin influenta directa a continutului sau asupra auditorilor,cititorilor,telespectatorilor sau prin starea acestora,dar si prin relatia:public-sistem mass-media-sistem social.
Aceasta este o relatie,in care satisfacerea necesitatilor indivizilor si diferitelor grupuri sociale cu probleme de informare,precum si realizarea scopurilor acestora este subordonata in totalitate acestei interdependente.
Notiunea de "mass-media" sau de "mediumuri de masa" a fost formulata de anglo-saxoni ca urmare a unirii cuvantului latin"media"(mijloace) si a cuvantului "mass"(cantintate mare),ea referindu-se la suporturile si mijloacele tehnice de transmitere a mesajelor,care sunt instrumente ale comunicarii.
Notiunea de"comunicare in masa" se refera la ansamblul procesului de comunicare,el incorporand ceea ce este vehiculul,pe cine vehiculeaza si pe cei care recepteaza mesajele.
In fiecare zi,milioane de oameni cauta in toate sursele mass-media informatii si divertisment.
Toiate aceste mijloace de comunicare au fost si sunt controlate de tot felul de moguli-in general acuzati si nu de acum ,de manipularea surselor de informare-in vederea realizarii propriilor lor politici si scopuri.
In Romania de ieri si de azi,manipularea prin presa a continuat si continua sa se realizeze,iar motto-ul lui V.I.Lenin:"spuneti-le ce vor sa asculte",continua sa fie actual.
Acest mottou se refera in principal,la cei care trebuie manipulati prin presa,presa devenind astfel,o cutie de rezonanta prin care unii trag foloase,iar altii sunt manipulati.
Astfel se realizeaza celebra sintagma de"informare prin dezinformare",prin prezentarea unor parti ale unor adevaruri sau prin mixarea cu abilitate a adevarului si a minciunii si de ce nu,prin prezentarea minciunii,ca fiind adevar.
Cel mai clasic exemplu in Romania, a fost transmisia la TVR ,in direct ,a evenimentelor din 1989.
Un alt procedeu folosit este discreditarea prin distrugerea imaginii persoanei vizate.
Istoria ne-a aratat ca,fie ca este vorba despre o natiune,despre o clasa sociala sau chiar,despre o religie,metoda manipularii indivizilor prin discreditare este deosebit de eficienta,realizandu-se distrugerea unui "mit",a unei imagini,prin pierderea de catre subiect a increderii de care se bucura.
De asemeni,nu trebuie uitat rolul presei ca mijloc propagandistic,propaganda fiind cea ma raspandita forma de manipulare a populatiei,iar aventajul manipulatorilor fiind , ca de multe ori cei manipulati ,o confunda cu publicitatea sau cu reclama.
Aici,exemplele cele la mai la indemana sunt celebra propaganda socialista,propaganda diferitelor partide si nu in ultimul rand,putem discuta si despre propaganda de razboi.
Toate aceste forme ale manipularii le-am gasit si continuam sa le gasim si in tara noastra,sub forme dintre cele mai variate,cu referiri dintre cele mai diferite.
Dupa niste ani de deomcratie sui generis,cat de eficienta considerati ca este la aceasta ora, manipularea prin presa a romanilor ?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 03:25, 2 Octombrie 2011
Goebbels: "O minciună repetată de o mie de ori rămâne o minciună, o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr’’

Manipularea este eficienta atunci cand cel care o initiaza gaseste publicul-tinta pregatit, o spun specialistii, iar la noi consider ca exemplul exemplelor, ca sa zic asa, este modul in care s-a votat pentru presedentie in 2009: cu ura, cu patima, cu interes, fara nicio legatura cu programele candidatilor, pe care cred ca nici 10% nu le-au luat in considerare cand au ales intre ei. Asa ca parerea mea este ca romanii sunt usor de manipulat pentru ca sunt foarte ’’pregatiti’’ pentru asta: sunt saraci, deci au nevoie de un salvator care sa elimine persoana/persoanele ce impiedica marsul spre prosperitate :fight:
Sunt de acord cu Mark Twain: Cine nu citeste ziare este neinformat, cine citeste este dezinformat :)
Subscriu si la ce a spus Valeriu Butulescu: Politica - un teatru uriaş, cu textieri ipocriţi şi actori slabi. ªi cu un public pe măsură.
In concluzie, parerea mea este ca la noi presa manipuleaza eficient pentru ca are pe cine...
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2011
ContSters126200, utilizator
Asa cum ne arata si istoria, manipularea prin presa a fost, este si in mod firesc va mai fi un mijloc eficient de atingere a diverselor scopuri. Cand scopul coincide cu cel al maselor, spiritul devine democratic. Cand serveste doar unui grup restrans, sa ne fereasca Cel de sus.
Eu, personal, n-am crezut ca asa de curand o sa mai asist la TV la osanale politice de genul celor adresate "Doamnei Elena", dar istoria se repeta si memoria sociala pare a fi de scurta durata...
Manipularea prin mass-media nu are limite. Insa manipularea are un un scop bine definit, pentru ca prin manipulare populatiei, vine si ploaia...de bani.
Pana la urma este un interes financiar meschin.

Una este ca mass media sa ofere o informatie folositoare, alta este ca mass media sa ofere informatii ce provoaca grave schimabri in psihicul unui copil si determina viitorii infractori sa isi intocmeasca mai bine planul si sa il puna in aplicare.
Intotdeauna m-am intrebat de ce nu apare si la stiri, semnul cu ap, 12, 14,18.
Informatiile pe care mass media le ofera au un impact socant asupra dezvoltarii psihice a unui copil, generandu-i acestuia o stare de soc indusa de cruzimea imaginile din care este construita stirea.
Manipularea mass mediei nu apare la adultul care are discernamant, stie sa gandeasca o informatie, din pacate, manipularea apare in randul copiilor.
Din ce in ce mai multi cop[ii sunt atrasi, ca un magnet de informatiile ce arata cruzime, ce descriu cruzimea.Accidente, omoruri, furturi...copilul isi imagineaza ca este parte a acelui scenariu...creandu-si o lume a lui, in multe cazuri, rezultatul fiind provocarea unei tragedii...copilul se arunca in fata masinii, pentru ca a vazut la tv un copil spulberat de masina.Copilul mic nu are discernamant, imita ceea ce vede, nu intelege ce este realitatea si informatia oferita de o stire.
Un adolescent se spanzura..de ce? pentru ca vede la tv ca din ce in ce mai multi tineri adopta acest gest necugetat, pentru a scapa de morala parintilor.Si se gandeste ca daca au facut-o ceilalti, de ce sa nu o faca si el.
Copilul fura...De ce? Pentru ca a vazut intr-o stire cum se procedeaza.
Copilul se drogheaza, fuge de acasa...De ce?Pentru ca stirea il stimuleaza, ii ofera informatia despre cum sa o faca.

Ar mai fi de adaugat revistele porno puse in geamurile chioscurilor de presa ca la expozitie, stimuland atractia sexuala a copilului...astfel, sa nu ne miram cum apar violurile si viitorii psihopati.

Se poate spune, astfel, ca datorita mass-media infractionalitatea juvenila este intr-o continua crestere, infractorul juvenil ajunge un talhar, un criminal, un violator, pentru ca ideea de a fi rau ii este indusa in minte chiar de mass media.
Si eu schimb canalul cand sunt stiri...Degeaba, copilul vine acasa, de la gradinita si imi spune noutatile ce le vede la tv, pentru ca educatoarele nu pot sa piarda stirile.

Asta este parerea mea despre manipularea mass-mediei.Nu pot sa vorbesc despre manipularea adultului de catre mass media pentru ca adultul are optiunea de a lege cat si in ce masura sa fie manipulat.
Copilul nu are aceasta optiune..
“Calomniati, criticati, insinuati, intotdeauna va ramane ceva in capetele oamenilor! A convinge nu inseamna altceva decat a introduce neobosit cateva fapte inexacte in creiere bine pregatite dinainte. Proportia indicata: 90-95% adevar fata de 10-5% minciuna. Mai mult, ar fi ineficient; mai putin ar fi prea evident, acesta este principiul fundamental al ciudatei alchimii a minciunii” (Remi Kauffer)

althea a scris:
modul in care s-a votat pentru presedentie in 2009: cu ura, cu patima, cu interes, fara nicio legatura cu programele candidatilor, pe care cred ca nici 10% nu le-au luat in considerare cand au ales

Si iata cum am ajuns sa avem un presedinte “activ-negativ” (daca e sa-l cred pe James David Barber (Psyhchology Today, mai/iunie 1992). Presedintele e un individ greu de manevrat, muncitor, serios, energic care-si foloseste viata politica pentru a duce mai departe obligatiile personale, actiuni definite in interiorul propriilor obsesii mai degraba decat in afara, in lume sau in comunitate; aceasta fixatie a indepartat presedintele de la procuparea pentru comunitatea umana si il ghideaza, in schimb, catre cerintele propriei persoane, un tel care trebuie urmarit, indiferent cu ce cost pentru tara.

De ce a fost ales un asemenea presedinte? Pentru ca – in timp – majoritatea a fost influentata in aceasta directie “activ-negativa”: cat mai mult pentru sine si cat mai putin pentru altii.

Tentative de manipulare intalnim la tot pasul, practic… dar mijloacele de informare in masa au cel mai mare succes. Sa nu excludem Internetul… In mass media intalnim cel mai des procesele de influenta prin care se modifica atitudini, perceptii, judecati, dar se difuzeaza discret si prin intermediul indivizilor ce se intalnesc in acelasi spatiu – cum ar fi un forum. :)

Multi indivizi, avand toata libertatea, ajung sa gandeasca sau sa se comporte cum vrea altcineva, fara sa stie ca aceasta face. In acest mod ajung indivizii (copii si adulti) sa gandeasca si sa se comporte cum vor altii (copii si adulti).
Ar fi aici zeci de exemple, daca nu mii, incepand cu dietele pentru slabit si ajungand pana la vaccinari obligatorii, soia transgenica, daca nu chiar la sinucidere ca mod de a protesta impotriva a ceva…

Cand auzeam pe cineva spunand: “E adevarat, pentru ca a zis la televizor” simteam cum sangele mi se aduna in cap! Acum nu mi se mai intampla… Nici nu ma mai minunez… ;)
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2011
trope_doi, utilizator
"Manipularea mass mediei nu apare la adultul care are discernamant, stie sa gandeasca o informatie, din pacate, manipularea apare in randul copiilor."

Adevarat sau fals?

Adultii trebuie sa fie cat se poate de vigilenti pentru ca manipularea mass-media sa nu influenteze in mod negativ cresterea si buna dezvoltare a minorilor si mai mult, sa militeze si sa ia atitudine de cate ori va fi nevoie/necesar, pentru respectarea integritatii psihologice/fizice-dupa caz, a minorilor.In cazul lor, nu exista degeaba...nu se poate.
Daca vrei, se poate.
Un program in care de doua ori-cel putin, pe saptamna, sa nu fie deschis deloc televizorul/calculatorul, pentru a nu se crea dependenta copiilor (desi nici adultii nu sunt exceptati de la aceasta dependenta...), apoi...si eu am observat ca la gradinita copii sunt lasati la televizor, la desene animate...insa, daca nu se exagereaza in acest sens, nu-mi pare a fi un lucru rau, desi, in opinia mea, nu ar trebui sa existe un televizor in mediul de joaca/dormit in camera copiilor la gradinita-decat poate cu titlu exceptional.
Insa...datorita faptului ca din 80 de parinti, doar 3-4 militeaza/iau atitudine cu privire la acest aspect cu impact negativ-la un anumit moment dat- asupra copiilor, mare lucru nu se rezolva!
Daca incerci sa "faci valuri"...se presupune ca esti cu "fitze"...sau ca ai ceva cu doamna educatoare...astfel ca, ajungi la concluzia ca ar fi bine sa-ti tii mai mult timp copilul acasa..daca vrei sa nu fie prea mult timp "manipulat"...sau sa nu-si creeze comportamente dependente-adictive.O fi bine, o fi rau?
Ramane de vazut pentru ca, totul este in continua evolutie!

Exista manipularea adultilor?Cu siguranta insa...cine permite sa se intample?Care sunt conditiile in care aceasta este posibila, functioneaza si produce efecte?

Nu am observat pana acum, de exemplu, nici un beneficiar al unui credit care sa fi mers la o banca, sa ceara un credit, luat de pe strada, impins in interiorul respectivei societati...fiindu-i lezat consimtamantul si obligat sa solicite un credit!

A existat manipulare sau nu?Buna intrebare...din partea cui si care a fost "mobilul"?Si mai dragutza intrebare...pentru ca iata, dorintele omului-nestapanite, uneori-negandite, lipsite de intelepciune-poate, generate de nevoi-foarte posibil, o imagine deformata a realitatii/propriilor posibilitati, fara luarea in calcul a unui potential risc, favorizate si de mesajele subliminale-probabil, ale ofertelor de contractare din mass media si nu numai( de genul:dobanzi mici, rate si mai mici, perioade de returnare credit mari) toate acestea au permis o ipotetica manipulare "economica"...veche de "cand lumea si Pamantul"...nimic nou sub soare- doar mijloacele tehnice de propagare a mesajului s-au "modernizat"...iar noi numim asta manipulare pentru ca, ni s-a incalcat "liberul arbitru"...

Poate ca problemele adultilor sunt generate de necunoasterea propriilor slabiciuni, nestapanirea acestora, lipsa de autocontrol a dorintelor care exced posibilitatile reale de realizare a acestora sau...generarea de dorinte care nu corespund cu starea de necesitate a respectivului adult!

Manipularea este posibila atunci cand oamenii, permit/isi permit acest lucru.Este o chestiune de alegere, nu cred ca este incalcat "liberul arbitru"...este ceea ce religia denumeste ca fiind "ispita"...ii cedezi sau...nu! Cu cat ai mai multe slabiciuni-ca fiinta umana, cu atat mai mult esti un potential/eligibil candidat la "manipulare".

Manipularea-este un termen, o notiune moderna a ceea ce "stramosii nostri" numeau "ispita", doar ca s-a mai modernizat putin mai mult datorita revolutiei tehnologice/industriale si este posibila, oricand, oriunde, in orice domeniu pentru ca...slabiciunile oamenilor, sunt...nemasurate si exista oameni care au tot interesul sa speculeze slabiciunile oamenilor pentru obtinerea unui anumit avantaj.

Sunt convinsa ca vor exista si exista opinii contrare insa rog frumos colegele/colegii care vor avea alte opinii, sa inmoaie "varful sagetii in mierea milei", atunci cand vor trage cu arcul spre...opinia mea.:)










Alte discuții în legătură

Avocatnet 2011: intre precar, penibil si ,,tabloidizare" Radu Gabrian Radu Gabrian Realitatea cotidiana este din ce in ce mai mult \"mascata\" , in presa noastra , de \"stiri\" sau de simple \"informatii\" care prezinta cu lux de amanunte ... (vezi toată discuția)
Ce parere aveti despre televiziuni,dar mai ales despre prestatiile si profesionalismul oamenilor de televiziune ? Radu Gabrian Radu Gabrian Am sa deschid acest subiect,cu o opinie care mi se pare deosebit de sugestiva ,emisa intr-un interviu,acordat in Gazeta Sporturilor,din 02.04.2010 de catre ... (vezi toată discuția)
Posturi tv romanesti vs. posturi tv straine georgianaflorina georgianaflorina Buna seara, Va sugerez eu un subiect de articol. Si ar trebui sa fie mediatizat dupa ce va scris - poate asa schimbam ceva in tara asta. Zilele trecute am ... (vezi toată discuția)