avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor pentru eseuri - editura a hotarat ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor pentru eseuri - editura a hotarat altfel decat ne-am inteles

Buna ziua
am incheiat un contract de drepturi de autor cu o editura pentru niste eseuri urmand sa fie publicata o carte in acest sens
fara sa fiu anuntata in vreun fel, editura a luat decizia de a publica o alta carte de eseuri revizuita si adaugita (intrucat mai avusesera ceva asemanator in anii anteriori), care include si cateva din eseurile pe care eu le predasem editurii (evident un pic corectate pentru a da senzatia ca sunt altele)

ce masuri legale pot fi luate in acest sens?
precizez ca nu am primit niciun ban pentru eseurile predate

multumesc anticipat
o zi excelenta
Cel mai recent răspuns: ContSters74561 , utilizator 11:02, 24 Noiembrie 2009
V-ati cesionat drepturile de autor catre editura?
Este mentionat numele dvs. ca autor al eseurilor, sau sunt atribuite altcuiva??
În conformitate cu art.139 din Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, încălcarea drepturilor recunoscute şi garantate prin această lege, atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală a persoanelor vinovate pentru încălcarea normelor legale.
:(Lumea e plina de profitori....
Parerea mea de necunoscator patit este ca, contractul de drepturi de autor trebuie studiat cu mare atentie. Trebuie vazut daca nu cumva contine clauze cu anumite sensuri sau obligatii ce conditioneaza partile in anumite cazuri.
Daca poti dovedi ca eseurile sunt ale tale si clauzele contractuale te sustin ai sanse mari sa obtii o remuneratie si eventuale daune insa trebuie sa apelezi la un avocat priceput in materie de drepturi de autor.
Mult succes:luck:
Buna ziua,

Cel mai important in aceasta discutie este contractul! In general, cand este vorba de mai multe lucrari, indicat este sa se precizeze titlul fiecareia, cu numar de pagini sau semne, precum si limitarile editorului in legatura cu materialul predat, pentru a clarifica astfel faptul ca partile au drepturi si obligatii exclusiv pentru acele titluri.

Un al doilea punct important este masura in care materialul dv a fost modificat, sau daca modificarile au adus schimbari majore de sens. In aceasta situatie, editura poate pretinde ca a scris altcineva acea lucrare. Este insa destul de simplu de dovedit aici, tocmai datorita contractului dv cu ei (cu conditia sa aveti mentionate titlurile eseurilor!). In cazul in care apare alt nume, instanta le va cere sa scoata la iveala contractul cu persoana care a aparut pe coperta. Se va face o expertiza, in urma careia specialistii vor dovedi daca este vorba de aceeasi lucrare, sau nu. Totusi, e foarte important sa retineti un lucru: desi suntem unici in profunzime, gandirea poate fi influentata din multe parti; ce vreau eu sa subliniez este faptul ca, prin educatie, societate, grupuri in care activam, ajungem la un moment dat sa gandim aceleasi lucruri, sa avem aceleasi idei, sa vrem sa scriem o lucrare despre acelasi subiect! Acest lucru se intampla destul de des si in alte tari, lucru care nu-i face totusi pe autori sa dea in judecata in dreapta si in stanga. Trebuie sa recunosc insa ca ar fi o coincidenta cam mare ca doi autori diferiti sa vrea sa publice acelasi subiect la aceeasi editura in acelasi timp! :(

Sfatul nostru: nu mai semnati NICIODATA contracte de acest gen fara a consulta un specialist in drepturi de autor! Mult succes!
@MihaelaStarceanu. Conform art.139 din Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, încălcarea drepturilor recunoscute şi garantate prin această lege, puteti sa va adresati cu plangere penală impotriva persoanelor vinovate pentru încălcarea normelor legale.
Da, are dreptate talk4u, sa nu mai semnati niciodata contracte in nestiinta de cauza.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta florin2014 florin2014 Am incheiat un contract de publicare a unei carti pentru evaluarea nationala cu o editura. In contract la unul din puncte se precizeaza: Autorul se obliga: sa ... (vezi toată discuția)
Cine poate sesiza incalcarea drepturilor de autor Linda22 Linda22 In colectivul in care lucrez exista o persoana care copiaza in mod frecvent documente de specialitate de pe internet si le publica pe diverse site-uri, fara a ... (vezi toată discuția)
Drepturi morale ºi drepturi patrimoniale Pixelut Pixelut As dori sa stiu diferenta dintre drepturile morale si cele patrimoniale in legea drepturilor de autor, sau sa fiu sigur ca am inteles ce trebuie. Recent am ... (vezi toată discuția)