avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi morale ºi drepturi patrimoniale
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi morale ºi drepturi patrimoniale

As dori sa stiu diferenta dintre drepturile morale si cele patrimoniale in legea drepturilor de autor, sau sa fiu sigur ca am inteles ce trebuie. Recent am incheiat un contract de cesiune exclusiva pentru o serie de ilustratii. Editura respectiva a publicat ilustratiile fara sa-mi mentioneze numele. Este adevarat ca in contract nu exista o clauza de atribuire a operei, dar am presupus ca drepturile morale nu sunt negociabile si ca nu trebuie mentionata o clauza speciala in acest sens. Mi s-a incalcat sau nu dreptul la paternitatea operei, chiar daca drepturile patrimoniale au fost cedate exclusiv? Este posibila o actiune in instanta pentru anularea contractului?
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 13:15, 29 Ianuarie 2012

Legea nr. 8/1996 - Versiune actualizata la data de 03/08/2006 privind dreptul de autor si drepturile conexe
Art. 10. - Autorul unei opere are urmatoarele drepturi morale:
a) dreptul de a decide daca, in ce mod si cand va fi adusa opera la cunostinta publica;
b) dreptul de a pretinde recunoasterea calitatii de autor al operei;
c) dreptul de a decide sub ce nume va fi adusa opera la cunostinta publica;
d) dreptul de a pretinde respectarea integritatii operei si de a se opune oricarei modificari, precum si oricarei atingeri aduse operei, daca prejudiciaza onoarea sau reputatia sa;
e) dreptul de a retracta opera, despagubind, daca este cazul, pe titularii drepturilor de utilizare, prejudiciati prin exercitarea retractarii.
Art. 11. - (1) Drepturile morale nu pot face obiectul vreunei renuntari sau instrainari.

[ link extern ]
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune exclusivã a drepturilor de autor - duratã ºi condiþii Ramona24 Ramona24 Buna ziua. In momentul in care se cesioneaza exclusiv drepturile de autor si drepturile conexe lor pt o opera, pentru reproducere si difuzare, autorul mai ... (vezi toată discuția)
Negociere intre traducator si editura Antzin Antzin Buna, as vrea sa stiu ce anume ar trebui sa presupuna o negociere cu o editura, eu fiind in postura de traducator al unei carti (vezi toată discuția)
Ce este si cum se realizeazã cesiunea drepturilor de autor Laura Ciobeica Laura Ciobeica Prin autor se intelege persoana fizica sau persoanele care au creat opera. Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a ... (vezi toată discuția)