avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Psihologie judiciară Concluzii ale Exploziei violentei in viziunea ...
Discuție deschisă în Psihologie judiciară

Concluzii ale Exploziei violentei in viziunea practicii judiciare.


Dupa cum se stie,unul din fenomenele cele mai importante care si-a pus amprenta asupra mai multor tari in ultimul deceniu -este Recesiunea economica-.

Avand in vedere faptul ca ,situatia social-economica generala,are legatura directa cu faptele comise de catre infractori / delicventi se poate constata ca involutia economica trebuie sa-si gaseasca o expresie in fenomenul criminalitatii si al violentei in societate.

Situatia judiciara actuala,conform statisticilor de ultima ora ,permite sa se verifice aceasta ipoteza si sa se constate sransa intercorelare cu dificultatile economice ca o expresie justificativa.

In concluzie:-"Recesiunea economica isi manifesta efectele sale la toate nivelurile .Aceasta,afecteaza delicventa si sporirea numarului de infractiuni ca recidive.

Exista si infractiuni care constituie un "barometru" al situatiei economice.
Cand numarul acestor infractiuni creste,atingand cota de alarma,acesta este un indiciu sigur ca situatia conjucturala se apropie de criza.
Invers ,daca vom analiza,...."o situatie economica in plina redresare atrage dupa sine sporirea numarului unui alt gen de infractiuni.

In conditiile crizei economice,fenomenul specific il constituie rata somajului ca fiind categoria cea mai expusa flagelului recesiunii,inflatiei si ritmului ezitatnt al redresarii economice a tarii.

Se stie ca incertitudinea zilei de maine,lipsa de preocupari sau sentimentul inutilitatii in societate conduc catre o crestere considerabila a violentei si a infractiunilor fata de cei care au stare materiala.

Consumul de droguri,alcoolul si viata dezordonata conduc catre stari depresive care se soldeaza cu sinucideri ,depresii,violente si infractiuni pana la crima (voluntara ori involuntara).

Refuzat de catre societatea in care traieste,chiar in pragul adevaratei sale intrari in viata,tanarul,cauta o posibilitate de afirmare-o poarta de iesire din realitatea care l-a dezamagit .
Si...uneori o gaseste prin practicile amintite mai sus.
Fapt si mai grav,
este ca,acei tineri care traiesc o astfel de experienta,devin pesimisti,au o stare abulica,neancrezatoare in viitor (indiferent de ceea ce-i ofera societatea ori familia).

Aceasta neancredere totala este prin frustrarea planului de valori ale omului si creeaza un nihilism axiologic aproape total -cu consecinte imprevizibile.

Acest fenomen a fost mediatizat de catre sociologi , psihologi ori economisti renumiti,insa fara nici un efect asupra reprezentantilor tarii noastre care au obligatia sa redreseze situatia Romaniei.

In principiu,tinerii sunt pregatiti sa intre in viata de catre adulti-in care ..."munca de jos"....joaca un rol important.

Imposibilitatea acestor tineri de a-si implini aspiratiile de viitor,echivaleaza cu o catastrofa.
Fara munca-la varsta cand ar trebui sa isi intemeieze un camin-tineretul,daca nu ia calea infractionalitatii(unii doar) sau a drogurilor,sufera un soc pentru care societatea va plati apoi un pret mult mai mare.

Depresia neuropsihica apare ca prim factor premergator la toate efectele neplacute.
Depresivul,este un om incapabil sa aiba proiecte pentru viitor.Pus in fata unei realitati incarcate de probleme si simtindu-se neputincios ca sa rezolve totul singur,depresivul recurge la acte nesanatoase ,de obicei,alunecand in panta violentei ,a drogurilor,fiind o prada usoara pentru diferitele secte ori grupari antisociale.

Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 14:37, 17 Noiembrie 2009
Multumesc pentru analiza, este foarte corecta.
Problema pentru Romania consta in aceea ca asemenea analize sunt ignorate, iar cauzele de ordin psihologic care genereaza comportamente infractionale sunt tratate cu indiferenta.Cum gandesc factorii responsabili cu politica penala? Cum gandesc factorii responsabili cu problemele economice?Exact ca in bancul urmator:
"Cica un american calatorea in Africa. Bineinteles in jeep.Admira el peisajul si diversele animale din jungla.Nu stia prea bine ce sunt insa ii placeau.
La un moment dat vede un animal cu gatul lung care rupea niste frunze prin copaci, la o inaltime considerabila.Ramane uimit.
Nu stie ce este.
Isi munceste el mintile o vreme, il apuca durerile de cap.Apoi, dupa un timp, vazand ca nu reuseste sa inteleaga ce jivina e aia zice:..mda, in definitiv pentru mine animalul asta nici nu exista!"
Daca sunt probleme economice si multi tineri apuca pe cai gresite, dezamagiti de ceea ce le ofera societatea, dezamagiti in primul rand de demonetizarea devenirii prin propriul efort cinstit, societatea are solutie:detentia.
Regimul de detentie ca forma de cica educatie, nu a generat decat esecuri.
Dar e mai usor sa scapi de problema decat sa o rezolvi.
Traim vremuri in care darwinismul social se impune tot mai mult:nu este loc pentru cei slabi in aceasta societate.Nu este loc pentru dezechilibre :omul puternic trebuie sa se adune, sa invinga greutatile vietii si sa isi pastreze singur echilibrul.
Societatea nu are timp de nimeni.
Voi expune cateva cazuri sumare pentru a confirma delicventa in aceasta viziune.

Cazul A
----------

Un tanar,in varsta de 19 ani,care provenea dintr- o familie monoparentala .
Mama fara loc de munca si fara nici o sursa de venit,si inca o sora mai mica,erau "toata averea sa".
Din cauza mediului unde a crescut (cu multe lipsuri materiale) ,dupa terminarea scolii ajutatoare si a unei meserii de zidar /vopsitor intr-un centru special,tanarul nu si-a gasit de lucru decat ocazional.
Nu a avut "prieteni" care sa-l atraga spre ceva bun-erau tot din familii dezorganizate care se aduna pe ici colo si vorbesc...multe si nevrute.
Intr-o seara,aflandu-se pe o artera principala din orasul..X,tinerii doreau sa mai serveasca cate o bere....Nu mai aveau bani,asa ca i-au "ordonat"lui Ionut sa atace o femeie care venea grabita de la serviciu aproape de miezul noptii.
Ionut,a ascultat "ordinul"si a atacat femeia si i-a luat geanta prin violenta.

A fost prins la cateva ore.
A FOST CONDAMNAT PENTRU FURT CALIFICAT -cu suspendare (pentru ca era prima fapta).
Apoi,s-a incadrat la o fabrica de confectii.
Se integrase in colectiv.Dar,dupa circa un an de zile,se intalnise in weekend din nou cu "gasca".
Au servit o bere,doua...trei....apoi,fiind iarasi miezul noptii si nu mai aveau bani....a repetat fapta anterioara.
A atacat din nou o alta femeie ....doar pentru 3,00 (trei lei).
Suma de trei lei a fost recuperata....integral,dar,Ionut a facut inchisoare 2 ani si 6 luni pentru aceasta fapta recidivanta.

Cred ca acest exemplu,poate fi cu desavarsire un exemplu cert al mutilarii pe viata a unui gest care nu trebuia sa fie facut.

Am discutata cu acel tanar dupa iesirea din detentie .
Era marcat si puteai sa descoperi in tot ceea ce spunea cata ura si furie exista in interiorul sau.
Vorbea cu ura despre politicieni si despre "bogatasi".....
Uneori chiar "scapa"amenintari ca "daca ar putea....ar sparge toate casele celor avuti si ar imparti banii celor saraci ca el".....

Este strigator la cer ceea ce se intampla in Romania.
Ca acest tanar...exista...mii de asemenea cazuri.

Trauma neamplinirii sociale si profesionale,este maxima.
Intr-adevar,nimeni nu aude....nimeni nu intelege si nu vrea sa se implice in solutionarea acestor situatii.

Este interesant de analizat cat de repede este incarcerat un "infractor"care a sustras trei lei si i-a si dat inapoi -fiind considerat "nongrata"social- ,iar pe adevaratii infractori care prejudiciaza statul ori persoane fizice,nimeni
nu-i leaga ori sa-i condamne la ani grei de inchisoare.

De ce ????
Se subantelege.....gradul de coruptie la nivelurile inalte care-i protejeaza pe acesti infractori economici care folosesc "ingineriile economice"ca suport al fraudelor si ilegalitatilor comise.

Poate se trezesc si cei autorizati sa aplice legea si acestor mari infractori care huzuresc de bine si sfideaza orice lege.

Sa auzim doar de bine !





=D> Felicitari pentru articol

La cazul A dati-mi voie sa fiu "avocatul apararii" (:D)

Aici avem totusi o scuza (circumstanta atenunanta?) pentru ca delicventul nu este in deplinatatea facultatilor mintale, la el, diferenta dintre bine si rau are o demarcatie foarte sensibila avand in vedere si faptul ca subiectul prezinta si anxietate in legatura cu acceptarea lui de catre ceilalti (el este stigmatizat, etichetat ca diferit ) iar indeplinirea unei dorinte a anturajului (pe care el si-l doreste) care in sfarsit ii cere ceva (aspectul demonstrativ).
„dupa terminarea scolii ajutatoare”
(copiii cu întârziere mintală sunt îndreptaţi către învăţământul special)
In cazul prezentat avem de a face cu un tanar cu tulburari de intelect
Deficienta mintala gr.1 – Q.I.=50-69 corespunzator mecanismelor operationale ale gandirii specifice varstei de 7-9 ani
si aici avem si
- debilul mintal armonic – se manifesta ca intarziere scolara cu dificultati in achizitie fara tulburari de natura motrica si sociala
- debilul mintal dizarmonic (cu mai multe forme de manifestare : instabil, excitat, emotiv, lenes, prost) – tulburarile mintale ale acestuia sunt asociate cu tulburari afective si de comportament
Acestia prezinta o serie de neajunuri in plan cognitiv, afectiv si comportamental.
„Ionut,a ascultat "ordinul"si a atacat femeia si i-a luat geanta prin violenta.”
Sunt multe de spus vis a vis de copilul cu cerinte educative speciale dar care probabil, fac obiectul altui site.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
ContSters98240, utilizator
Acest caz l-am adus aici ca un exemplu sumar .
Din continutul redat poate sa rezulte urmatoarele "erori" judiciare ca:
- expertiza medicala nu a concluzionat corect starea sanatatii subiectului-ceea ce a condus la un diagnostic " scriptic" -**...subiectul avea discernamant in momentul comiterii faptei.... **.
-avocatul apararii (din oficiu),nu a dorit sa aduca la cunostinta instantei "antencendentele"subiectului ca fiind "circumstante atenuante".

Condamnarea pentru faptele comise -aparent-a fost legala.
Parerea mea -tardiva-este urmatoarea:

Din punct de vedere al Psihologiei judiciare,acel tanar avea dreptul de a fi institutionalizat intr-un centru de specialitate pentru a fi tratat de boala sa cronica (cf.antencendentelor medicale) nu in inchisoare alaturi de delicventii care au savarsit si crime.
Acolo....o persoana cu labilitate ori usor influientabil ( ca subiectul in discutie),care a trait intr-un mediu dezorganizat,nu poate decat sa fie "inrait" pentru viitor,starea sa psihica agravandu-se.
Deci,exemplul dat a fost ca o privire in ansamblu asupra impactului adus de o "eroare"judiciara si o agravare a unui subiect expus unui dezechilibru social prin "sanctiunea"administrata fara a se trata in fapt de o boala cronica.
Acest "element social"-din punctul meu de vedere-sunt sigura ca odata...va mai comite cel putin o fapta (poate mult mai grava din punct de vedere infractional ),deoarece in detentie s-a"specializat "in informatii pentru a se "perfectiona"in comiterea de infractiuni(poate in grup organizat cu "noii prieteni din detentie").

Acesta este un punct de vedere tardiv-al psihologiei judiciare- inr-o speta de natura infractionala.Insa...cu efecte asupra subiectului expus infractiunilor pe fond medical neexplorat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violenta si imaginea in psihologia judiciara. rodica_post rodica_post Se stie ca violenta,a existat intotdeauna in toate societatile. Se poate afirma ca unii autori chiar au dreptate cand fac distinctie intre ... (vezi toată discuția)
Reintegrarea sociala a infractorilor Roxana Ana Cernat Roxana Ana Cernat In Ordonanta Nr. 92 din 29 august 2000 modificata ulterior de Legea 129 / 2002 privind organizarea si functionarea serviciilor de reintegrare sociala a ... (vezi toată discuția)
Lege,procedura.... oare si echitate sociala ?? 4law 4law cITEZ DIN MINE \"Legea...ea este ce este ...!!!\" . Sa traim dupa legi, sa ne judecam asa cum cere procedura ..dar de cate ori se intalneste procedura cu ... (vezi toată discuția)