1.Daca se ajunge la executare silita,din pricina neplatii,se poate mai repede decat termenul din contract?
2.Daca imobilul este ipotecat in favoarea personei Y,nu inseamna ca ii ramane lui,ci va fi scos la licitatie si vandut....cine stabileste pretul,daca inainte nu a fost evaluat imobilul?
3.Sa presupunem ca se vinde imobilul,cu o suma de bani,dar mai mica decat cea datorata de catre pers.X....cum se plateste acea suma ramasa,daca persoana X nu are nimic pe numele lui,si nici nu e angajat niciunde??
4.Se poate prescrie datoria fata de persoana Y(tot pers.fizica),si acre sunt conditiile?
1. executarea silita poate fi pornita numai daca nu se respecta scadenta prevazuta in contract; daca in contract era mentionat doar termenul limita, atunci numai dupa trecerea acestui termen se poate executa imobilul; daca erau mentionate ratele, atunci este suficient sa nu fi fost platita o rata si creditorul poate incepe executarea, dar numai pt sumele trecute de scadenta; pe parcursul executarii pot deveni scadente si alte rate ...
2. in cadrul executarii se realizeaza o expertiza evaluatorie - care poate fi contestata (daca e cazul)
3. se continua executarea pe orice alte bunuri si venituri ale debitorului; daca nu exista, se poate prelungi executarea pana debitorul dobandeste alte bunuri (prin diverse metode) sau pur si simplu, daca executarea se perima, se poate incepe o noua executare inauntrul termenului de prescriptie; in cel mai rau caz, restul de suma se pierde;
4. datoria se prescrie daca nu se incepe o actiune in instanta in termen de 3 ani de cand datoria devine scadenta (cu mentiunile de la pctl. 1) sau o executare silita in 3 ani de cand se dobandeste titlul executoriu. daca contractul de imprumut este autentic, atunci el reprezinta titlu executoriu si nu mai e nevoie de actiune in instanta.