avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare imprumut
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare imprumut

In perioada casatoriei, sotii X fac un imprumut bancar cu ipoteca, girand cu un imobil si terenul aferent.
Pe langa acest imprumut, sotii X mai imprumuta de la Y o suma de bani prin contract notarial in care sunt trecuti ambii soti si inca o suma de bani de la Z tot prin contract incheiat la notar de data aceasta numai pe numele sotului X. Atat contractul cu Y cat si cel cu Z au fost garantate cu toate bunurile mobile si imobile prezente si viitoare.
Mentionez ca, dupa aceste imprumuturi, sotii X duc o viata extravaganta: masina scumpa pentru sotie, curse de raliuri, sarituri cu parapanta, etc, fara a cumpara vreun bun imobil.
La termenul scadent, sotii X nu ii inapoiaza banii lui Y, iar acestia se adreseaza unui executor in vederea recuperarii sumei.
Contractu lui Z cu sotul X a ajuns la scadenta la putin timp dupa ce Y s-a adresat executorului.
Executorul si Y poarta o discutie cu banca, iar aceasta este de acord ca imobliul girat sa fie scos la licitatie, desi sotii X nu au avut nici un fel de probleme cu plata ratelor. Valoarea imobilului ajunge cam la suma datorata de sotii X celor trei: banca, Y si Z.
Z merge si el la acelasi executor, numai ca executorul ii spune ca, deoarece imprumutul a fost facut numai pe numele sotului X nu si al sotiei, va trebui ca mai intai sa ceara partajul bunurilor comune in instanta.
Avocatul lui Z spune ca, imprumutul fiind facut in timpul casatoriei, este datorie comuna a sotilor X si se poate inscrie la executarea imobilului, dar daca executorul nu este de acord. Avocatul il sfatuieste pe Z sa faca actiune in instanta prin care instanta sa constate ca datoria este comuna sotilor X.
Prima licitatie pentru vanzarea imobliului va fi luna urmatoare.
Are vreo sansa Z sa fie luat in calcul la executarea imobilului si distribuirea sumelor rezultate din executare?



Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 14:03, 13 Aprilie 2011
Z va trebui sa ceara executarea doar pentru bunurile proprii ale sotului, eventual sa faca o contestatie la executarea imobilului in care sa ceara partajul acelui bun.

Cu privire la caracterul de datorie comuna, v-a spus ceva avocatul, dar nu v-a spus prea bine. Sunt comune
obligaţiile contractate de fiecare dintre soţi pentru împlinirea nevoilor obişnuite ale căsniciei

Nu cred ca dvs veti avea cum sa demonstrati faptul ca suma imprumutata sotului a fost folosita pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei. Mai ales deaorece exista si celelalte imprumuturi semnate de catre ambii soti.

Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
ContSters199098, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Ma gandesc totusi ca, la stilul de viata pe care il duceau cei doi soti (masina scumpa sotie, curse de raliuri, sarituri cu parapanta, etc.) Z nu ar putea invoca faptul ca ,,nevoile obisnuite casniciei lor'' erau cele din standardul de viata pe care il afisau? Cei doi soti si-au luat un Audi A6, apoi un BMW M3, doamna si-a infiintat un club sportiv pentru raliuri, clubul sportiv isi are sediul in imobilul ce urmeaza a fi executat silit, cursele de raliuri costa, plus intretinerea copiilor, concedii, lucruri ce nu si le puteau permite numai din venituri. El, desi tanar este pensionar, iar pensie nu este mai mare de 1500 lei, iar ea tehniciar dentar. Veniturile lor nu le puteau asigura standardul de viata descris.


Ma tem ca sintagma "nevoi obisnuite" exclude orice fel de extravaganta. Sincer nu cred ca aveti vreo sansa sa demonstrati caracterul comun al acelui imprumut. Orientati-va spre o poprire pe pensia imprumutatului si spre un eventual partaj al bunurilor comune.

Oricum, Banca are prioritate la distribuirea sumelor obtinute ca urmare a vanzarii silite a imobilului. Nu cred ca dupa acoperirea cheltuielilor de executare si a creantei bancii, va mai ramane ceva din pretul de adjudecare.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
ContSters199098, utilizator
Multumesc inca odata.
Mai insist cu o ontrebare. Banca putea sa isi dea acordul pentru scoaterea la licitatie a imobilului (practic sa declare creditul scadent anticipat) in conditiile in care cei doi soti nu au avut nici un fel de probleme cu plata ratelor?
Nu este nevoie de acordul bancii. Ipoteca nu face ca imobilul sa nu poata fi urmarit silit de catre alti creditori. Ipoteca da doar un drept de preferinta la distribuirea pretului de adjudecare.
Asadar, nu conteaza daca si-au platit creditul conform scadentelor, daca un alt creditor executa silit imobilul, banca isi va inscrie si ea creanta la dosarul de executare.

Alte discuții în legătură

Executare silita / partaj bunuri comune - partaj de creditor m_ella2005 m_ella2005 Speta: In perioada casatoriei, sotii X imprumuta mai multe sume de bani (cu sau fara contract autentic) de la terti. Intr-un contract sunt trecuti ambii ... (vezi toată discuția)
Poate fi scos la licitatie un imobil, simultan, de catre 2 banci? mihai1667 mihai1667 Ma aflu intr-o situatie ff. delicata. Sunt executat silit de catre 2 banci. - Banca X m-a executat ptr 2 contracte de credit, unul ipotecar si altul ... (vezi toată discuția)
Ordinea indestularii creditorilor cristi111us cristi111us Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati in clarificarea urmatoarei probleme : In cazul unei executari silite (pentru o creanta de 40.000 Euro) a creditorului ... (vezi toată discuția)