avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

As dori sa intreb, am dreptul sa ridic ultima pensie a sorei mele, decedate în data de 11 noiembrie?Mentionez ca sora mea nu are alți urmași, nu avem părinți in viața nici nu a fost căsătorită.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 21:04, 30 Noiembrie 2018
Daca mai este valabila intrebarea: Nu puteti decat dupa dezbaterea succesiunii si atunci solicitati notarului sa fie trecut acolo in certificatul de mostenitor cine dintre mostenitori va putea sa ridice banii de la casa de pensii. Apoi va duceti la casa de pensii cu originalul si copii dupa certificatul de mostenitor, cel de deces si buletinul mostenitorului care apare in certificat ca poate ridica pensia si veti completa acolo o cerere.
Legea 263/2010

Art.120
(1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul și/sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite și neîncasate până la deces, se plătesc soțului supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori, în condițiile dreptului comun.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripție.

H.G.257/2011

ART. 80 (1) Sumele rămase neîncasate de către pensionarul decedat, prevăzute în art. 120 alin. (1) din lege, se plătesc:
a) soţului supravieţuitor;
b) copiilor;
c) părinţilor;
d) în lipsa acestora, moştenitorilor în condiţiile dreptului comun.
(2) Actele necesare în vederea acordării acestor sume sunt, după caz:
- cerere (anexa nr. 9);
- certificatul de deces, în original şi în copie;
- actul de identitate al solicitantului (original şi în copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original şi copie);
- certificatul de moştenitor (original şi copie);
- copia talonului de plată a pensiei persoanei decedate, după caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deces, plata ultimei pensii alberta33 alberta33 Va rog daca 2 frati depun la casa de pensii locala cerere fiecare solicitand acelasi drept adica pensia pe luna in curs a tatalui lor decedat cui i se va ... (vezi toată discuția)
Recuperare pensie ContSters215676 ContSters215676 Buna ziua. Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. O batrana mi-a facut acte v/c pe casa ei in 2010. Sambata a intrat in coma si a decedat la spital. Nu are ... (vezi toată discuția)
Ultima pensie neincasata dupa deces. tacuda tacuda Mama mea a decedat pe data de 2.12.2015. As vrea sa stiu daca pot incasa pensia mamei aferenta lunii in care a decedat, in ce conditii (acte necesare) si in ... (vezi toată discuția)