avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cumul pensie cu salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cumul pensie cu salariu

În cazul depunerii dosarului de pensionare pentru limita de varsta și a încheierii unui nou CIM cu acelasi angajator, există vreo impunere legală privind durata acestuia sau poate fi nedeterminată?
Cel mai recent răspuns: adrianaispas , utilizator 12:28, 2 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati primit raspuns aici
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Multumesc frumos
Specialistul nostru in resurse umane sustine ca prevederea din Codul muncii:
Art. 83
Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată numai în următoarele cazuri:
g) angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;


IMPUNE o durata determinata a noului CIM.
Este corect?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Specialistul dvs nu a observat ca legea prevede sintagma "poate fi incheiat "? ...

Articolul din Codul muncii la care faceti referire arata cazurile in care poate fi incheiat un c.i.m. pe perioada determinata.

2. Legea 263/2010
art.118
(1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, așa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
......

Din coroborarea dispoziţiilor art. 83 lit. g din Codul muncii cu dispoziţiile art. 118 alin. (1) lit.a din Legea nr.263/2010 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale rezulta ca contractul individual de munca al pensionarului poate fi încheiat atat pe durata determinata, cat şi pe durata nedeterminata.

3. Asadar, un pensionar pentru limita de varsta poate incheia orice fel de contract individual de munca, inclusiv pe perioada nedeterminata.
Multumesc frumos

Alte discuții în legătură

Cim determinat panzarumitica panzarumitica potrivit codului muncii, una din situatiile in care se incheie contract individual de munca pe perioada determinata este si cazul pensionarilor. Este vorba de ... (vezi toată discuția)
Cim rak0770 rak0770 Conf Art 83 (g) din Lg 53/2003 pensionarilor (limita varsta) nu li se pot incheia CIM pe durata nedeterminata? . (vezi toată discuția)
Cim pentru angajatii pensionari mihialescu mioara mihialescu mioara avand in vedere ca suntem o firma care lucreaza cu un numar mare de angajati pensionari de limita varsta care pot cumula salariul cu pensia, cu contracte ... (vezi toată discuția)