avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calcul pensie alimentara
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calcul pensie alimentara

Buna ziua,
În situația actuală plătesc pensie alimentara pentru 2 minori 33% din venitul net iar fosta sotie m-a dat în judecată pentru recalculare pensie alimentara.Precizez că în situația de față sant recăsătorit,am un copil de 6 ani în întreținere și rate la banca pentru un apartament.As dori sa întreb cum se recalculează pensia alimentara in această situație și până la ce vârstă se plătește pensia alimentara iar în cazul că se plătește și după 18 ani in ce conditii.Daca copilul a împlinit 18 ani și lucrează dar frecventează și o forma de învățământ se mai plătește pensie alimentara?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 13:38, 1 Noiembrie 2019
Nu are nici o relevanță că sunteți căsătorit sau că aveți rate la banca. Veți fi obligat de instanță la plata a maxim 33% din venitul lunar NET pentru 2 copii, sau 50% pentru 3 sau mai mulți copii.

Copilul de 6 ani este al dumneavoastră cu actuala soție`?
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2018
Dapix, utilizator
da copilul de 6 ani il am cu actuala sotie dar vreau sa stiu cum se calculeaza pensia alimentara cu ore suplimentare s-au fara.Doresc un art. concret unde scrie exact ce se ia in calcul.
Va multumesc.
Se ia în calcul tot venitul lunar NET, adică cât primiți în mână în fiecare lună
Dacă aveți în întreținere 2 copii, se împarte 33% la 2, și rezultă 16,66% de copil..

Art. 529 Cod Civil - Cuantumul întreţinerii:

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
chiar si cu unele ore suplimentare s-au prime ocazionale (paste,craciun)? Acestea nu sant cu caracter permanent.
Chiar orele suplimentare plus primele se iau în calcul, în cazul că instanța de judecată a stabilit obligația de întreținere în cotă procentuală.

Dacă a fost stabilită o sumă fixă, atunci se plătește lunar suma precizată de instanța de judecată.
Când se stabilește o suma fixă de bani, nu se mai iau în calcul veniturile care sunt ocazionale.

Dar la cotă procentuală se face raportarea la venitul lunar NET din fiecare lună în parte.

Puteți cere în instanță să vă stabilească o sumă fixă de bani.
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2019
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara florentina-doina florentina-doina Buna seara.as dori sa stiu daca pot da in judecata sotul pentru a-mi plati pensia alimentara la 2 copii chiar daca nu sunt divortata...specific ca suntem ... (vezi toată discuția)
Ce venituri se iau in calcul pentru stabilirea pensiei alimentare Costel1977 Costel1977 Va rog sa imi explicati ce articol stabileste pensia alimentara si articolul in care se stabileste venitul net fara ore suplimentare care nu sant cu caracter ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentară Valentina100483 Valentina100483 Buna ziua..Soțul meu a fost dat în judecată pt pensia alimentară dar i sa luat si din bonusuri si prime,din cate stiu nu se poate lua din bonusuri si ... (vezi toată discuția)