avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contributii privind angajarea unui pensionar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contributii privind angajarea unui pensionar

Buna ziua,
in cazul in care, un angajator angajeaza un pensionar cu norma de lucru : 4 ore/zi cu 900 lei brut; in acest caz plateste contributiile aferente salariului brut de incadrare sau celui realizat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:07, 28 Noiembrie 2018
Aferente salariului realizat.
La un salariu de 950 lei brut, se platesc 343 lei contributii angajat si 21 lei contributii angajator;
Angajatorul ar trebui sa plateasca diferenta e taxe pana la un salariul echivalent la minimul de economie de 1900 lei brut ?(contributii angajat 738 lei , 43 lei contributii angajator)?
In acest caz cum ar trebui platite contributiile angajator si angajat, daca angajatyl este pensionar la limita de varsta, si nu are alte venituri de natura salariala in afara pensiei, decat acest contract cu 4 ore/zi, 950 lei brut.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
Daliborka, utilizator
Se platesc la salariul realizat.

art.146 C.fisc.
...
(5^1) Contribuția de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, calculată potrivit alin. (5), nu poate fi mai mică decât nivelul contribuției de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a) asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.

(5^2) Prevederile alin. (5^1) nu se aplică în cazul persoanelor fizice aflate în una dintre următoarele situații:
....
d) au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit salariu Merg Merg Buna ziua,în cazul unui pensionar gr 3 angajat cu 4 ore,CAS,CASS se platesc la norma întreaga sau la jumatate?Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie de serviciu anticipata si cim cu norma partiala buna ziua, doresc sa stiu daca, in cazul in care angajez cu contract ... friday_325 friday_325 Buna ziua, doresc sa stiu daca, in cazul in care angajez cu contract individual de munca cu timp partial (4 ore) un beneficiar de pensie de serviciu anticipata ... (vezi toată discuția)
Contractul cu timp partial claraalex claraalex Buna ziua, pentru pensionarii militari angajati cu timp partial ,se calculeaza contributiile la salariul minim pe economie?sau sunt exceptati, ca nu prea ... (vezi toată discuția)