avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de serviciu anticipata si CIM cu norma partiala ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de serviciu anticipata si CIM cu norma partiala Buna ziua, doresc sa stiu daca, in cazul in care angajez cu contract ...

Buna ziua, doresc sa stiu daca, in cazul in care angajez cu contract individual de munca cu timp partial (4 ore) un beneficiar de pensie de serviciu anticipata partiala, contributiile platite de catre angajator vor fi la nivelul salariului minim pe economie sau nu? In OG 16/2022 vad ca trebuie platite la nivelul minimului pe economie de catre beneficiarii de pensie de serviciu pt limita de varsta, cei cu "anticipata", partiala sau nu, nu sunt mentionati.
"Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138 1 alin. (1) si (2), art. 138 2 alin. (1) sau art. 138 3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ .
Prevederile amintite mai sus NU se aplica in urmatoarele situatii:
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, CU EXCEPTIA PENSIONARILOR PENTRU LIMITA DE VARSTA care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii".
Deci, cei cu pensie de serviciu anticipata partiala ar plati contributii raportate la norma partiala sau la nivelul minimului pe economie? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2023
friday_325, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:04, 13 Februarie 2023
un beneficiar de pensie de serviciu anticipata partiala nu poate cumula pensia cu salariul. ... vedeti art.118 din Legea 263/2010.
un beneficiar de pensie de serviciu anticipata partiala nu poate cumula pensia cu salariul. ... vedeti art.118 din Legea 263/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie cu salariu raluka_ioa raluka_ioa Buna ziua, Pot incheia un cim cu timp partial unei persoane care a iesit la pensie? Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Contributii privind angajarea unui pensionar Daliborka Daliborka Buna ziua, in cazul in care, un angajator angajeaza un pensionar cu norma de lucru : 4 ore/zi cu 900 lei brut; in acest caz plateste contributiile aferente ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu pentru pensionar militar anticipat ralucagogiltan ralucagogiltan o persoana care a lucrat in sistemul penitenciar si s-a pensionat anticipat in 2007, poate cumula in perioada 2007 - 2011 pensia anticipata cu salariu obtinut ... (vezi toată discuția)