Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi

Specialiștii de la Deloitte România, Reff & Asociații, Radu Opriș, Biriș Goran și R&R Partners vin la Conferința avocatnet.ro să clarifice probleme des întâlnite în cadrul departamentelor de HR & salarizare ale oricărei companii. Rezervă loc și participă!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Handicap preexistent calitatii de asigurat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Handicap preexistent calitatii de asigurat

Buna ziua,
Ma numesc N.F., sunt din Slatina. Sunt persoana cu handicap gradul accentuat. Handicapul il am din nastere. Am certificat de handicap preexistent calitatii de asigurat. Din 01.2010 beneficiez de pensie de invaliditate, cauza fiind alta boala. La data respectiva aveam stagiu total de cotizare de 24 ani 10 luni.. Sunt nascut in data 07.1966. Doresc sa stiu daca la implinirea varstei de 55 ani, beneficiind de reducerea varstei de pensionare cu 10 ani si reducerea stagiului de cotizare cu 2/3, la calculul pensiei limita de varsta se va lua OBLIGATORIU in cosiderare ca stagiu de cotizare perioada aferenta pensiei de invaliditate.
Cei 24 ani si 10 luni reprezinta mai mult de 2/3 din stagiul total de cotizare.
Va multumesc si astept raspunsul Dvs. cu mare interes.
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 15:42, 2 Decembrie 2018
Da.
Anii de pensie de invaliditate vor intra in calculul pensiei de limita de varsta.
Pensia de limita de varsta va fi la 55 ani(reducere de 10 ani), datorita faptului ca indepliniti conditia de stagiu de 2/3 in coditii de handicap preexistent calitatii de asigurat.
o intrebare pentru domnu Mircea , mai este nevoie ca handicapu sa fie preexistent calitati de asigurat ?
Prin DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE nr. 632 din 9 octombrie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 995 din 26 noiembrie 2018, s-a admis excepția de neconstituționalitate, constatându-se că sintagma "preexistent calității de asigurat" cuprinsă în art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este neconstituțională.

Conform art. 147 alin. (1) din CONSTITUȚIA ROMANIEI, republicată în MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 31 octombrie 2003, dispozițiile din legile și ordonantele în vigoare, precum și cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtți Constituționale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept.

În concluzie, începând cu data de 26 noiembrie 2018, sintagma "preexistent calității de asigurat" cuprinsă în art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se suspendă de drept, urmând să-și înceteze efectele juridice în data de 10 ianuarie 2019, dacă legiuitorul nu intervine pentru modificarea prevederii atacate.

deduc din cele spuse de dumneavoastra ca pt o persoana care a survenit handicapu sa zicem la 2 luni de la ce sa angajat , el avand acuma 55 de ani si 28 de ani de munca se poate pensiona conform art 58 cu reducerea de 10 ani?
Eu am postat comentariul juristilor.
Se regaseste la art.58 din legea 263/2010:

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Stagiu cotizare și pensionare anticipata valer67 valer67 Bună ziua ! Am 34 ani stagiu de cotizare, vârsta de 52 ani, sunt încadrat în rândul persoanelor cu dizabilități, gradul accentuat.Inteleg ca vârsta ... (vezi toată discuția)
Pensionare grad de handicap sms sms De ce casa de pensii din Râmnicu Vâlcea nu ia în seamă decizia de neconstituționalitate 632/2018 a CCR privind dispozițiile art.58din legea ... (vezi toată discuția)
Reducere varsta pensionre pt handicap ulterior calitatii de asigurat Bdhx117 Bdhx117 Buna Ziua, Referitor decizia pronuntata in sedinta din 9 oct 2018 a curtii constitutionale care a ADMIS ca sintagma \"preexistent calitatii de asigurat \" ... (vezi toată discuția)