avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducere varsta pensionre pt handicap ulterior ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducere varsta pensionre pt handicap ulterior calitatii de asigurat

Buna Ziua,
Referitor decizia pronuntata in sedinta din 9 oct 2018 a curtii constitutionale care a ADMIS ca sintagma "preexistent calitatii de asigurat " cuprinsa in articolul 58 din legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice este neconstitutional, as dori sa stiu care este baza legala, in care eu in calitate de persoana cu handicap accentuat ulterior calitatii de asigurat,, as putea beneficia de reducerea varstei standard de pensionare?
Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2019
Bdhx117, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 12:19, 18 Decembrie 2019
Pentru handicap accentuat, trebuie să aveți lucrați 23 ani și 4 luni în condiții de handicap.
Dacă ați lucrat aproape 24 de ani în stare de handicap accentuat, beneficiați de 10 ani reducere la pensionarea pentru limită de vârstă.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2019
Dapix, utilizator
Exista baza legala? Care este?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art 52 - Pensia pentru limită de vârstă - Legea 127/2019:

Art. 52. - Jurisprudență
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcție de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad și tip de handicap cu valabilitate permanentă, în condițiile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează:

a) indiferent de vârstă, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;

b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani;
Jurisprudență

c) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere virsta de pensionare mary50 mary50 Buna ziua,se poate pensiona cu 10 ani mai repede si 2/3 ani lucrati daca exista un certificat de handicap accentuat ? Nu mai trebuie ca ani lucrati sa fie ca ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap marinica71 marinica71 la ce varsta poate iesi la pensie o persoana cu handicap?e vorba de o femeie de 52 ani cu surditate profunda ,cu vechime in campul muncii. (vezi toată discuția)
Legea handicapului achimescu achimescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta: Mama mea are un handiacp din nastere (legat de vedere), primeste pensie pe caz de boala si de ... (vezi toată discuția)