avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Am fost înșelați cu 4.500 de lei de cineva care ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Am fost înșelați cu 4.500 de lei de cineva care ne-a dat o factură cu datele unei firme cu care n-are nicio legătură. Există soluții de recuperare a banilor?

Bună seara. În primul rând doresc să mulțumesc celor de la avocatnet.ro pt. oportunitatea oferită de a putea primii soluții la întrebările noastre direct pe această platformă.

În urmă cu aprox. o lună am găsit pe internet un anunț pentru vânzare de lemn de foc paletizat la un preț de 70 E/palet, destul de avantajos comparativ cu prețul pieței (că doar altfel nu suna nimeni să cumpere). la început au avut loc câteva discuții telefonice prin care mi-am exprimat interesul față de ofertă. Apoi am solicitat prin e-mail câteva detalii cu privire la procedura de achiziționare a unui camion de 22-24 de paleți.

Am primit un formular de comandă cu antetul ,,firmei" (cu ghilimelele de rigoare, deoarece o să vă explic imediat în ce a constat excrocheria), cu diferite produse din lemn și prețurile aferente printre care și produsul care ne interesa pe noi (lemn de foc paletizat pt. depozit). Formularul mai conținea și specificația că, pt. a se putea programa și efectua transportul, era nevoie să se plătească 50% AVANS din valoarea totală a facturii, în cazul nostru 4.500 de lei.

Pt. a putea face plata avnsului, ni s-a emis o factură cu datele unei firme care în realitate există, dar apoi am constatat cu stupoare că defapt nu avea nimic de a face cu excrocul care s-a dat a fi drept administratorul firmei, dar în realitate administratorul era cu totul altă persoană. Așa că s-a folosit de datele de înregistrare ale unei firme ca să poată încasa ilegal sume de bani direct în contul său.
Ba mai mult, întrucât i-am cerut să ne trimită niște poze cu lemnul înainte de a-i trimite banii de avans, ne-a trimis niște poze luate de pe internet de la alte firme.
Așa că am înghițit ,,momeala" și am depus banii în contul indicat pe factură. După o zi, două, am încercat să mai luăm legătura telefonic cu dânsul pt. a vedea ce se întâmplă, de ce nu mai primim comanda, dar spre dezamăgirea noastră nu mai răspundea la telefon sau și-l ținea închis.

După ce ne-am dat seama că am fost păcăliți, ne-am deplasat până la sediul firmei de care s-a folosit ca să vedem ce s-a întâmplat. Aici ni s-a spus că, din nefericire nu suntem singurii, ci mai multe persoane au venit la dânșii cu aceeași problemă și cu țepe mai mari, iar pt. aceasta au fost făcute plângeri la poliție pt. înșelăciune. Ne-au spus că nu au nici o legătură cu individul care ne-a fraudat, mai mult nici nu au auzit niciodată de el.

Acum, mulțumindu-vă anticipat pt. răspunsurile oferite, vă rog din suflet să-mi spuneți ce soluții reale ar fi de a recupera acești bani. menționez că până acum nu am întreprins nici o acțiune, deoarece am așteptat sperând că se va îndura să ne restituie banii (i-am trimis mai multe mesaje, e-mail-uri, etc) și deoarece ne-am gândit că nu are sens deoarece chiar dacă facem plângere sau acționăm în instanță firma nevinovată, nu rezolvăm decât bani pe cheltuieli de judecată, drumuri și timp pierdut, oricum banii nu cred că îi vom mai recupera. În cel mai bun caz, dacă va fi găsit, infractorul va plăti cu detenția pt. sumele fraudate, iar noi vom rămâne doar cu paguba. Așa am gândit-o noi, dar așteptăm și alte păreri calificate.
Vă mulțumesc din suflet!
Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!!Am patit si eu cam acelasi lucru cu bani virati intr-un cont.Am depus cerere la politie si am tot insistat.Pina la urma--pe baza CNP- l-au "dibacit "pe infractor.Nume adresa,etc.,doar ca omul este la "munca"in afara granitelor tarii.Pe scurt infractorul a deschis mai multe conturi la diferite banci din tara si apoi a plecat ..dincolo.Cardurile asociate conturilor sunt in Romania si banii sunt retrasi de diferiti indivizi.Politia --care a fost destul de expeditiva--mi-a explicat ca in conturile respective se face rulaj,dar banii sunt scosi imediat ce au fost depusi ,deci asumind ca hotul o sa fie prins si condamnat in urma unei hotariri judecatoresti ,banca ii poate ingheta contul.Daca are bani in cont ei vor fi impartiti intre pagubasi,la fel si bunurile fizice,imobiliare asumind ca sunt.Acesta ar fi alt proces de impartire a bunurilor.Am intrebat si eu pe politisti daca au mai rezolvat astfel de cazuri si mi-au raspuns ca pe citiva i-au prins,doar ca aveau conturile goale si pina si masinile vechi pe care le conduceau erau ale unor prieteni.Deci recuperarea banilor in cazul meu este la o distanta tare lunga in timp.Cam asta mi s-a intimplat mie,dar asta nu inseamna ca dumneata nu poti fi mai norocos.Cu stima.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa faci o plata cu ordin de plata trebuie sa treci pe ordin datele de identificare ale beneficiarului (firmei). Acestea sunt obligatoriu denumire (numele), contul IBAN si codul unic de inregistrare fiscala (CUI). Daca exista neconcordante intre aceste trei date , banca nu ar trebui sa faca viramentul. Adica daca IBAN-ul nu este al lui SC...SRL sau CUI-ul nu este asociat cu SC...SRL. Daca s-a facut transferul inseamna ca firma care spune ca nu stie nimic este implicata in excrocherie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CUI nu mai este obligatoriu, doar nume/denumire si IBAN.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depuneti plangere penala, sub aspectul infractiunii de inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.


CAPITOLUL II
Sesizarea organelor de urmărire penală

SECŢIUNEA 1
Reglementări generale

Art. 289

Plângerea

(1)Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.

(2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.

(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.

(4) Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar.

(5) Plângerea în formă electronică îndeplineşte condiţiile de formă numai dacă este certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale.

(6) Plângerea formulată oral se consemnează într-un proces-verbal de către organul care o primeşte.

(7) Plângerea se poate face şi de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată poate să declare că nu îşi însuşeşte plângerea.

(8) Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă. În cazul în care făptuitorul este persoana care reprezintă legal sau încuviinţează actele persoanei vătămate, sesizarea organelor de urmărire penală se face din oficiu.

(9) Plângerea greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.

(10) În cazul în care plângerea este întocmită de către o persoană care locuieşte pe teritoriul României, cetăţean român, străin sau persoană fără cetăţenie, şi prin aceasta se sesizează săvârşirea unei infracţiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat să primească plângerea şi să o transmită organului competent din ţara pe teritoriul căreia a fost comisă infracţiunea. Regulile privind cooperarea judiciară în materie penală se aplică în mod corespunzător.
Noul Cod de Procedură Penală actualizat prin:

Lege nr. 255/2013 - pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale din 19 iulie 2013, Monitorul Oficial 515/2013;




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O factura emisa de o firma dar cu cont de persoana fizica basanti basanti Buna ziua In urma contactarii unei firme ce comercializeaza lemne de foc,m-am inteles la telefon cu persoana de contact sa-mi livreze 50msteri lemn de ... (vezi toată discuția)
Plata in contul persoanei fizice trecut pe factura OLTCONFORT OLTCONFORT Buna ziua, In data de 10.11.2016, SC .... SRL, a initiat o plata (editat). Am luat informatii telefonice de la BCR si ni s-a comunicat ca aceasta firma cu ... (vezi toată discuția)
Problema salariu virat gresit care nu "poate" fi recuperat ares_geo ares_geo buna ziua, voi incerca sa descriu cat mai detaliat si amanuntit problema mea. anul trecut mi-am schimbat locul de munca si am facut lichidarea de la ... (vezi toată discuția)