avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte apartamentul intre surori?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte apartamentul intre surori?

Daca A si B au avut impreuna un apartament si A a murit in 2016 si B in 2017, si au avut doua fete C si D , apartamentul se imparte in 2 parti, partea lui A si partea lui B. Apoi fiecare parte se imparte intre cele doua fete?
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua,
Legal:
partea lui A se inparte astfel:
- B 5/8 (DIN INTREG APATARAMENTUL)
-C 3/16 (DIN INTREG APATARAMENTUL)
- D 3/16 (DIN INTREG APATARAMENTUL)
Dupa decesul lui B
-C 5/16 (DIN INTREG APATARAMENTUL)
-D 5/16 (DIN INTREG APATARAMENTUL)
In final
C 1/2 (DIN INTREG APATARAMENTUL)
D 1/2 (DIN INTREG APATARAMENTUL)
Notarii, in situatia in care ambii parinti au decedat si nu se dezbate decat ulterior succesiunea, impart de la incepul in 1/2 si 1/2.
Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2018
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Nu împart de la început.
Ambele succesiuni se dezbat împreună, dar succesiv.
Mostenirea dupa sotul 1 se împarte între soțul supraviețuitor și fiice.
Mostenirea dupa sotul 2 se împarte între fiice.
In final, fiicele vor avea cate 1/2
E adevarat ca notarii impart in 1/2 si 1/2 , dar atunci inseamna ca se fac 4 succesiuni, da? Adica C obtine 1 /4 din apartament dupa A si 1/4 din apartament dupa B , si D obtine 1/4 din apartament dupa A si 1/4 din apartament dupa B, da ? Asta e legea cred. Dar mie mi s-ar parea corect ca dupa moartea lui A apartamentul sa fie in intregime al lui B ( nu si lui C si lui D ) , intrucat in timpul vietii apartamentul apartinea in intregime ambilor soti, nu avea fiecare cate 1/2. De ce dupa moartea sotilor notarii impart apartamentul in 1/2 pentru fiecare din sotii morti si nu se face succesiunea doar dupa B ?
Apartamentul a fost dobândit ca bun comun, în timpul căsătoriei părinților.
În general, pentru a simplifica procedural lucrurile, se considera ca soții au avut o contribuție egală la dobândirea bunurilor comune, de aceea, masa succesorala după fiecare sot consta in 1/2 din imobil.
Bineinteles, acest aspect este doar la nivel de prezumție. Prezumție, care poate fi răsturnată cu mijloace de proba. Dacă dispuneti de ele, i le prezentati notarului la momentul încheierii actului de lichidare a regimului matrimonial al comunității legale de bunuri și stabiliți alte cote de contribuție.
Revenind, presupunând că fiecare sot are 1/2.
Moare soțul A (moștenire care include 1/2).
Moștenitori sunt: soțul supraviețuitor B și copiii. De ce? Pentru ca asa spune Codul civil. Numărul articolului îl căutați dvs.
Așadar, soțul supraviețuitor va avea dreptul la 1/4. Din jumătate, adică 1/8.
1/8 + jumătatea lui, fac in total 5/8.
Copiilor le revine 3/4. Din jumătate, înseamnă 3/8, împărțit la doi, rezultă 3/16 fiecare.

Moare soțul B (moștenire care cuprinde cota de 5/8 de mai sus).
5/8 se împarte egal între copii, adică 5/16 fiecare.

Astfel, fiecare copil va avea:
3/16 (de la părintele A) + 5/16 (de la părintele B)= 8/16 sau 1/2.

Exact asa se dezbat succesiunile la notar.
Deci nu sunt 4, ci 2.
Pai dupa ce moare primul sot si al doilea sot, daca apartamentul se imparte intre cei doi soti. fiecare jumatate din apartament nu se imparte in doua parti? Caci mi-ati scris ca sotii nu detin tot apartamentul ci cate 1/2 fiecare, desi in act scrie ca ambii soti detin tot apartamentul. Deci daca primul sot detine 1/2 din apartament dupa el se fac doua succesiuni pentru fiecare din copii ( 1/2 :2= 1/4 ) si pentru celelalt sot la fel. Deci nu se fac 4 succesiuni ? Un copil dupa fiecare din cei 2 parinti, si celalalt copil dupa fiecare din cei 2 parinti, deci ar veni 4 succesiuni, da ?

Alte discuții în legătură

Impartirea casei dupa decesul tatalui. cat este cota parte a copiilor? Raluca7 Raluca7 Buna ziua sunteti amabili sa ma edificati in legatura cu cota parte care-mi revine din casa in urma decesului tatalui. mentionez ca mai am un frate si ... (vezi toată discuția)
Succesiunea .... monica g.f. monica g.f. Buna seara , Dupa moartea tatalui meu ,mama mea s-a recasatorit ,iar cel de al doilea sot al mamei avea 2 copii din prima lui casatorie .Mama s-a mutat la el ... (vezi toată discuția)
Cat mostenesc? cerul cerul Parintii mei au avut 2 fice.Tatal a decedat iar mama s-a recasatorit.Nu am dezbatut mostenirea inainte de aceasta casatorie. Noul sot ce drepturi are asupra ... (vezi toată discuția)