avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Contestare constat amiabil Groupama!
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Contestare constat amiabil Groupama!


Numele meu este Ganea Sebastian domiciliez in Constanta si as dori sa ma ajutati cu un raspuns la o situatie dificila in care ma aflu.
In dimieata zilei de 09.11.2009 mi-am gasit masina parcata pe strada unde locuiesc avariata grav pe partea stanga. M-am prezentat imediat la Sectia de Politie de care apartin unde am depus o plangere pentru identificarea faptasului. Acestia m-au anuntat pe data de 10.11.2009 ca l-au identificat pe faptas care conducand un moped a intrat in masina mea. Ne-am intalnit cu respectivul si ne-am deplasat la sediul societati de asigurare Groupama unde avea RCA-ul mopedul si incheiat un constat amiabil unde dansul si-a recunoscut vina pentru accident spunand ca a calcat pe o piatra si de aceea s-a intamplat accidentul.
In data de 12.11.2009 am fost anuntat verbal de inspectorul de la societatea Groupama ca dosarul a fost solutionat si incadrat la culpa comuna cu despagubire 50% deoarece masina mea era parcata la mai putin de 25 de metri de o intersectie. Precizez ca masina mea era parcata pe str. Badea Cartan iar mopedul circula pe aceeasi strada prezenta intersectiei neavand nici o relevanta in producerea accidentului. Maina mea nu i-a stanjenit vizibilitatea, nu l-a obligat sa schimbe directia sau sa execute vreo manevra suplimentara.
Nu exista un semn de parcare interzisa pe acesta strada ea fiind plina de masini parcate similar cu a mea. In orasul Constanta exista locuri de parcare marcate de Primarie, parcari cu plata care nu respecta aceasta regula.( enorm de multe) Cei de la asigurari refuza sa imi elibereze justificarea scrisa a deciziei lor. Am fost si la CSA unde am depus o plangere pentru acesta situatie. As dori sa stiu de la dumneavostra cum as putea sa rezolv aceasta situatie pentru a fi despagubit 100 %.
In speranta ca veti gasi timpul pentru un sfat pe care sa mi-l dati,


Cu respect,
Sebastian Ganea
Cel mai recent răspuns: Alexandru Stratopol , Consilier juridic 14:02, 19 Noiembrie 2009
Dupa parerea mea motivatia asiguratorului este puerila si nu are alt scop decat sa reduca cuantumul despagubirii ce trebuie s-o plateasca. Daca accidentul s-ar fi produs in acelas mod la distanta de 50 m de intersectie tot la culpa comuna ar fi fost inacadrata? Va rog sa-i intrebati pe cei de la asigurari si sa-mi comunicati si mie. Sunt foarte curios.
Adev arul e ca, in cazul dvs. Politia Rutiera ar fi trebuit sa emita, cel putin, proces-verbal de contraventie, unde sa il amendeze pe motociclist, intrucat el a fost gasit de Politie si numai asa ati putut afla faptuitorul, nu mai vorbim de alcool....
Constatarile amiabile se practica pentru accidente usoare , nu ca al dvs.
Acum, daca nu se rezolva pe cale amiabila, nici dupa ce ati formulat sesizari la CSA, a ramine calea judecatii, unde, daca lucrurile s-au intam,plat exact asa cum ati povestit si veti formula probatoriul corect, nu cred ca vor fi probleme in a castiga intreaga suma.
Desi pare absurd in normele de aplicare ale constatului amiabil sunt situatii care desi interpretate conform Codului/Regulam rutier ar fi 100% vina unui conducator auto, conform constatului amiabil sunt 50-50. Un caz care imi vine in minte: lovesti masina parcata neparalel cu axul drumului, desi in mod normal ar fi vina mea 100% constatul amiabil include acest caz la 50-50, considerand vinovat si soferul care nu a parcat regulementar.
De asemenea in functie de ce ati bifat dvs. si cealalta persoana implicata se stabileste vinovatia. Probabil cazul dvs. intra la 50-50.
E cam greu de facut acum ceva avand in vedere ca dvs. ati fost cel care a completat si semnat constatul amiabil.
Din pacate si aceasta procedura a fost introdusa la noi fara pic de informare, avand in spate o gramada de capcane in care poti lesne pica daca nu citesti legislatia. Campania de informare ar fi trebuit desfasurata de politie insa acest lucru nu s-a intamplat. Nu poti blama nici asiguratorii pentru ca ei conform legii nu au voie sa dea explicatii la completarea constatului.
Faptul ca accidentul s-a produs din exclusiv vina vehiculului in miscare, nu va absolva de vina de a imobiliza autovehiculul dvs. in mod neregulamentar, nici faptul ca si altii incalcau aceasta regula.Fiind vorba de accident de circulatie,daca citim: Un atovehicul a intrat in coliziune cu alt autovehicul imobilizat neregulamentar la mai putin de 25m de intersectie (nu era parcat) cam ce se poate intelege?Vina exclusiva sau comuna?
Faptul ca eu am parcat la mai putin de 25 metri de intersectie este pedepsit de Codul rutier prin intermediul Politiei Romane cu amenda contraventionala de 50 ron nu de 35 milioane cum imi zic astia de la Asigurare.Nu inteleg de ce nu imi dau o justificare scrisa a deciziei lor : conform carei legi, articolul cutare.Ei tot iau in brate un protocol semnat intre societatile de asigurare, de care eu nu am auzit si nici nu l-am semnat. Oricum mi se pare cea mai mare magarie posibila sa puna in mana societatilor de asigurare judecarea unui culpa a ccidentul de circulatie.Un credeam ca " constat amiabil " ( scuzati cacofonia ) inseamna ca cei doi soferi se inteleg asupra vinovatiei. Oricum as ramane profund indatorat daca unul dintre dumneavostra consultatnti de asigurari sau persoane cu pregatire in domeniu ar putea sa-mi spuna conform carui articol din ce lege s-a judecat dosarul in acest fel. Nu de alta dar maine un sofer poate fi incadrat la culpa comuna datorita faptului ca are masina. Daca nu si-ar fi cumparat masina accidentul nu ar fi fost posibil, corect?

Alte discuții în legătură

Dosar dauna -culpa comuna Dan1312 Dan1312 Buna ziua , Doresc o a doua parere in cazul unui accident usor , in care eu pagubitul aflat in statioanare /parcat pe bulevard la intersectie acestuia cu o ... (vezi toată discuția)
Culpa comuna?? CEZAR88 CEZAR88 buna ziua, zile trecute mi-a agatat un vecin masina cu masina de la firma la care lucreaza(un autocamion),mentionez ca masina mea era parcara intro zona in ... (vezi toată discuția)
asigurari,cazul4.2 culpa comuna??? johny34 johny34 am avut masina parcata dupa o curba la stanga,3 sferturi pe domeniul public,in parcarea din spatele blocului,parcat pe partea dreapta,parcare nemarcata,fara ... (vezi toată discuția)