avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dosar Dauna -Culpa comuna
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dosar Dauna -Culpa comuna

Buna ziua ,
Doresc o a doua parere in cazul unui accident usor , in care eu pagubitul aflat in statioanare /parcat pe bulevard la intersectie acestuia cu o strada cu acces interzis , si partea vinovata la fel parcata pe strada cu acces interzis , accidentul producande-se cand vinovatul neasigurande-se a dat cu spatele din strada cu acces interzis exact in masina mea. Am facut constatare amiabila ,pagubele fiind doar portiera mea fata dreapta care trebuie inlocuita , el recunoscand vina si cu asigurare Casco la Omniasig. Am mers la inspectorul de daune de la Omniasig si dosarul a fost trimis si evaluat de cei de la Bucuresti , am fost sunat de cei de la service in final cand mi s-a comunicat ca se considera culpa comuna deoarece si eu eram parcat neregulamentar la mai putin de 25 de m de intersectie si drept urmare trebuie sa suport jumatate din reparatie . Intrebarea mea: Este corect verdictul celor de la asigurari ? Pot face ceva sau sunt bun de plata ? Va multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 10:26, 27 Mai 2014
Este culpa comuna intrucat si dvs. ati incalcat regulile de circulatie, respectiv parcare la mai putin de 25 m de intersectie. Trebuie sa suportati jumatate din costuri.
CristinaPaisa a scris:

Este culpa comuna intrucat si dvs. ati incalcat regulile de circulatie, respectiv parcare la mai putin de 25 m de intersectie. Trebuie sa suportati jumatate din costuri.


Imi pare rau dar sunt nevoit sa va contrazic.

Stabilirea vinovatiei in cazul accidentelor solutionate pe cale amiabila se face conform unui protocol semnat de toate societatile de asigurare.
Stabilirea raspunderii in situatia in care un vehicul era stationat se face conform cazului 41 cand culpa revine vehiculului in miscare si 42 cand culpa este comuna , in cazul in care vehiculul stationa neregulamentar. Totusi , conform acestui protocol stationarea neregulamentara se considera doar in cateva cazuri, mai putine decat in codul rutier, si citez din acest protocol:

Cazul 42 se aplica atunci cand A este in stationare neregulamentara sau oprit neregulamentar in statie, si anume:
a.) in zone urbane daca se dovedeste ca nu este :
-nici intr-un amplasament prevazut in acest scop in momentul in care existenta acestuia a fost dovedita
-nici de-a lungul trotuarului (de exemplu in statie sau in stationare pe doua benzi)
-nici parte pe drum, parte pe trotuar longitudinal


Bine, formularile sunt destul de aiurea , dar se intelege clar ca un caz de genul in speta cu stationare la mai putin de 25 m de intersectie nu se incadreaza la culpa comuna chiar daca ar fi fost si sub indicatorul de "oprire interzisa".

Cred ca pagubitul ar trebui sa depuna o sesizare scrisa asiguratorului in care sa mentioneze aspectele de mai sus. Si cred ca s-ar putea chiar formula si o plangere penala in acest sens in caz de nerezolvare .
Si chestia cu cei 25m (legala de altfel) este complet neaplicabila in cazul oraselor mari. Primariile au marcat chiar spatii de parcare pana in dreptul intersectiilor… Ce facem atunci?
Presupun ca aceste protocoale intre societatile de asigurari nu sunt publice. Atunci singurul instrument dupa care se analizeaza culpa comuna este legea, in acest sens OG 195/2002.
De unde sa aiba persoana sau avocatul, aceste protocoale? Astept cu interes raspunsul 'amdauna'.
Acest protocol reprezinta exact normele de aplicare pentru stabilirea raspunderii si este public. Il puteti solicita in scris de la ASF sau de la oricare asigurator emitent de polite RCA .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Culpa comuna?? CEZAR88 CEZAR88 buna ziua, zile trecute mi-a agatat un vecin masina cu masina de la firma la care lucreaza(un autocamion),mentionez ca masina mea era parcara intro zona in ... (vezi toată discuția)
Masina parcata neregulamentar accident ramius ramius Buna ziua. Acum doua zile am avut surpriza sa imi gasesc masina parcata facuta praf. Mentionez ca masina era parcata intr-un scuar la o intersectie si era ... (vezi toată discuția)
Parcare neregulamentara (aproape de curba) - culpa comuna aleahimi aleahimi S-a intamplat duminica accidentul 21.07.2013. Un autovehicul a intrat in mine si a lasat bilet in geam \\\\\\"scuze ti-am avariat masina\\\\\\" si un nr de ... (vezi toată discuția)