avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Persoană fizică, închiriez un apartament în sistem ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Persoană fizică, închiriez un apartament în sistem hotelier, prin booking. Ce declarații trebuie să depun și ce taxe trebuie plătite?

Persoana fizica,inchiriez un apartament în sistem hotelier,prin booking. Care sunt pașii de urmat,ce taxe trebuie plătite și ce declarații?
Ultima modificare: Joi, 6 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: yeee , utilizator 20:21, 13 Septembrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Presupunand ca nu aveti mai mult de 5 camere, impozitul e reglementat de art 85 Cod Fiscal, trebuie sa depuneti declaratia unica:

ART. 85 - Reguli privind stabilirea impozitului pe venitul determinat pe baza normei anuale de venit
(1) Contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una și 5 camere inclusiv, datorează un impozit pe venitul stabilit ca normă anuală de venit.

(2) Norma anuală de venit corespunzătoare unei camere de închiriat se determină de direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, pe baza criteriilor stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, comerțului și turismului și al ministrului finanțelor publice și a propunerilor Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului privind nivelul normelor anuale de venit. Propunerile privind nivelul normelor anuale de venit se transmit anual de către Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului, A.N.A.F., în cursul trimestrului IV, dar nu mai târziu de data de 30 noiembrie a anului anterior celui în care urmează a se aplica normele anuale de venit.
(3) Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice au obligația publicării anuale a normelor anuale de venit, în cursul trimestrului IV al anului anterior celui în care urmează a se aplica.
(4) Contribuabilii prevăzuți la alin. (1) au obligația să depună la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie inclusiv a anului de realizare a veniturilor, a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. În cazul în care contribuabilii încep să realizeze în cursul anului venituri definite potrivit art. 83 alin. (3), au obligația completării și depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - cap. II, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, pentru anul fiscal în curs.
..
(6) Impozitul anual datorat se calculează de către contribuabil, pe baza datelor din declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit, impozitul fiind final.
Buna Maria Uruc,ce pasi ai urmat pt a incepe sa inchiriezi ca si pers fizica in regim hotelier prin booking? As aprecia foarte mult informatiile tale,sunt si eu in aceasta situatie si nu reusesc sa am toate detaliile pt inceperea activitati,mi ar placea daca am putea sa pastram legatura pt schimb de experiente,las aici adresa mea de email; simonadonca@gmail.com
Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2020
yeee, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere garsoniera Ionutz_boy Ionutz_boy Cum pot inchiria garsoniera mea,pe timpul verii,in regim hotelier,intrun cadru legal(doresc sa platesc taxele si impozitele).am auzit ca trebuie declarat la ... (vezi toată discuția)
Inchiriere scop turistic emilia cosa emilia cosa Buna ziua! Pentru unchiriere in scop turistic a unui apartament , proprietate personala, ce obligatii am, fata de cine? (vezi toată discuția)
Închiriere camere de sezon duta4444 duta4444 Buna seara, dețin o casa de vacanța in Costinesti și odată cu venirea verii vreau sa o închiriez. Îmi puteți spune ce trebuie sa fac pt a intra in ... (vezi toată discuția)