avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Judecare apel si contestatie de acelasi judecator
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Judecare apel si contestatie de acelasi judecator

Buna ziua. Apelul intr-un proces civil avand ca obiect revendicarea mobiliara a fost judecat de catre tribunal ,unde desi au fost date trei termene pt ca una din parti sa prezinte in original o factura de achizitie iar inscrisul in original nefiind prezentat instantei, instanta a respins apelul ca nefondat. Ulterior ,apelantul formuleaza contestatie in anulare la aceasi instanta, si acelasi judecator care a judecat si respins apelul, respinge si contestatia in anulare.Intrebare: 1. Este legal ca acelasi judecator care s-a pronuntat in apel sa decida si in contestatie anulare?; 2. judecatorul nu trebuia sa se abtina sau se recuze? 3. Nu este evident ca judecatorul nu putea sa-si anuleze singur propria decizie din apel,? Va rog frumos sa-mi spune-ti temeiul de drept si daca este un motiv de apel la contestatie in anulare? Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: mary6 , utilizator 19:24, 18 Ianuarie 2019
Va fac un scurt rezumat: A fost introdusa actiune in revendicare mobiliara la judecatorie, hotararea data pe fond a fost atacata cu apel la trib.In judecarea apelului completele s-au tot schimbat, la primele termene completul a a avut in componenta ,presedinte x,jud y,grefier z, ulterior la un alt termen completul a fost compus din presedinte x1( un alt presedinte),jud y1,(un alt judecator), grefier z (acelasi grefier). Spre sfarsitul anului,tot in apel ultimele termene de judecata completul a fost compus din presedinte x1, judecator y2 (alt judecator),grefier z1 (alt grefier), decizia civila pronuntata fiind data si semnata in cea din urma componenta. Impotriva apelului a fost efectuata contestatie in anulare la aceeasi instanta (contestatie-apel) ,care a avut in componenta judecatorul y2 (ultimul judecator din apel care s-a si pronuntat si semnat decizia in apel) , judecator care bineinteles s-a pronuntat si pe contestatia in anulare la fel ca si in apel.
Ulterior si respingerii acestei contestatii , hotararea data a fost atacata cu un nou apel la curtea de apel buc, pt care a fost dat termen luna aceasta .
1. Ca raspuns la intrebarile dvoastra: a) - Da;b)- Da;c)- Da .
2. Decizia civila pronuntata in apel a fost semnata de judecator y2; Hotararea pronuntata in contestatie in anulare a fost asemeni semnata de judecator y2.
3. Actiunea initiala a fost pentru revendicarea unui utilaj agricol pentru care a fost platita o taxa de timbru in valoare totala de 1.000,00 lei.
4. Apelul a fost pronuntat in martie 2017.
Cu scuzele de rigoare ,adevarat nu stapanesc termenii juridici.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate, nu beneficiati de deciziile CCR pentru recurs.

Consider ca exista incidentul procedural legat de incompatibilitatea judecatorului y2.

Art. 41 C.P.C. Cazuri de incompatibilitate absoluta

(1) Judecatorul care a pronuntat o incheiere interlocutorie sau o hotarare prin care s-a solutionat cauza nu poate judeca aceeasi pricina in apel, recurs, contestatie in anulare sau revizuire si nici dupa trimiterea spre rejudecare.

Art. 43 C.P.C. Abtinerea

(1) INAINTE DE PRIMUL TERMEN DE JUDECATA grefierul de sedinta va verifica, pe baza dosarului cauzei, daca judecatorul acesteia se afla in vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 41 si, cand este cazul, va intocmi un referat corespunzator.
(2) Judecatorul care stie ca exista un motiv de incompatibilitate in privinta sa ESTE OBLIGAT SA SE ABTINA de la judecarea pricinii.
(3) Declaratia de abtinere se face in scris DE INDATA ce judecatorul a cunoscut existenta cazului de incompatibilitate sau verbal in sedinta, fiind consemnata in incheiere.

Art. 45 C.P.C. Invocarea incompatibilitatii absolute

In cazurile prevazute la art. 41, judecatorul NU POATE PARTICIPA LA JUDECATA, chiar daca nu s-a abtinut ori nu a fost recuzat. Neregularitatea poate fi invocata in orice stare a pricinii.

Art. 49 C.P.C. Starea cauzei pana la solutionarea cererii

(1) Pana la solutionarea declaratiei de abtinere nu se va face niciun act de procedura in cauza.
(2) Formularea unei cereri de recuzare nu determina suspendarea judecatii. Cu toate acestea, pronuntarea solutiei in cauza nu poate avea loc decat dupa solutionarea cererii de recuzare.


Art. 50 C.P.C. Compunerea completului de judecata

(1) Abtinerea sau recuzarea se solutioneaza de un alt complet al instantei respective, in compunerea caruia nu poate intra judecatorul recuzat sau care a declarat ca se abtine. Dispozitiile art. 47 alin. (4) raman aplicabile.
(2) Cand, din pricina abtinerii sau recuzarii, nu se poate alcatui completul de judecata, cererea se judeca de instanta ierarhic superioara.

Art. 51 C.P.C. Procedura de solutionare a abtinerii sau a recuzarii

(1) Instanta hotaraste de indata, in camera de consiliu, FARA PREZENTA PARTILOR si ascultandu-l pe judecatorul recuzat sau care a declarat ca se abtine, numai daca apreciaza ca este necesar. In aceleasi conditii, instanta va putea asculta si partile.
(5) Abtinerea sau recuzarea se solutioneaza printr-o incheiere care se pronunta in sedinta publica.
(6) Daca abtinerea sau, dupa caz, recuzarea a fost admisa, judecatorul se va retrage de la judecarea pricinii. In acest caz, incheierea va arata in ce masura actele indeplinite de judecator urmeaza sa fie pastrate.

Art. 6 C.P.C. Dreptul la un proces echitabil, in termen optim si previzibil

(1) Orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in termen optim si previzibil, de catre o instanta independenta, impartiala si stabilita de lege. In acest scop, instanta este datoare sa dispuna toate masurile permise de lege si sa asigure desfasurarea cu celeritate a judecatii.

Art. 7 C.P.C. Legalitatea

(1) Procesul civil se desfasoara in conformitate cu dispozitiile legii.
(2) Judecatorul are indatorirea de a asigura respectarea dispozitiilor legii privind realizarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor partilor din proces.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
HOTĂRÂRE Nr. 1375/2015 din 17 decembrie 2015
REGULAMENT
de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti


ART. 110
(4) În situaţia în care incidentele procedurale se referă la o parte din membrii completului de judecată, soluţionarea acestora se va face de către un complet constituit prin includerea judecătorului sau a judecătorilor stabiliţi prin planificarea de permanenţă, pe materii, realizată cel puţin trimestrial.
(5) În cazul în care după soluţionarea incidentelor procedurale conform alin. (4), se constată incompatibilitatea unuia sau unora dintre membrii completului de judecată, întregirea completului se realizează prin participarea judecătorului sau judecătorilor înscrişi în lista de permanenţă după judecătorul sau judecătorii care au participat la soluţionarea incidentului procedural.
(6) Planificarea de permanenţă se întocmeşte de preşedintele instanţei sau, după caz, de preşedintele secţiei, cu aprobarea colegiului de conducere, ţinându-se cont de completele de judecată din care face parte judecătorul, având prioritate asigurarea timpului necesar studierii dosarelor.
(7) Planificarea de permanenţă se face pentru fiecare zi. Incidentele procedurale se soluţionează, de regulă, în ziua în care au fost invocate. Întregirea completului se face cu judecătorul sau judecătorii din planificarea de permanenţă din ziua în care acestea au fost invocate.
(8) În caz de absenţă, compunerea completului de judecată se va realiza prin participarea judecătorilor din planificarea de permanenţă, desemnaţi conform alin. (4) şi (6), întocmindu-se în acest sens un proces-verbal.
(9) În cazul existenţei, într-o singură zi, a mai multor incidente procedurale sau a situaţiilor de absenţă a membrilor completului de judecată, soluţionarea acestora se face, prin rotaţie, de judecătorii aflaţi pe planificarea de permanenţă din acea dată, în ordinea înregistrării.
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2019
-ELLA-, utilizator
Multumesc frumos.Toata stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motivarea cererii de abtinere verbala FRD FRD In cazul in care intr-o sedinta un 2 judecatori declara verbal ca se abtin cand are acesta obligatia sa depuna cererea in scris? Nu era obligat judecatorul ... (vezi toată discuția)
Atributiile sau rolul completelor de permanenta FRD FRD In cazul in care exista o cerere de abtinere a 2 membrii din completul de judecata cine va judeca cererea de abtinere? Cum se va proceda dosarul se va inainta ... (vezi toată discuția)
Stramutare proces - conditii tusu tusu Buna ziua, miercuri, 2 aprilie, am o contestatie in anulare la Curtea de Apel. din cate inteleg, contestatia va fi judecata de aceiasi judecatori pe care ... (vezi toată discuția)