avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... ...martor la o situatie care ma depaseste...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

...martor la o situatie care ma depaseste...

Bun gasit...zilele trecute, umbland pe la mult iubitele noastre instante nationale -unde se infaptuiesc cele mai curate acte de justitie- am avut "norocul" sa fiu martor la un incident care pe langa faptul ca m-a lasat trasnit, ma depaseste cu privire la existenta vreounei cai de rezolvare....

Expun:

- intr-un dosar contraventional un domn propus ca martor de catre petent este audiat, dupa cateva intrebari adresate de instanta, in fine judecatoarea incepe sa dicteze grefierei... constat cu stupoare atat eu cat si ceilalti justitiabili aflati in sala ca judecatoarea omite sa dicteze elementele relevante spuse de martor si care evidentiau nevinovatia petentului, ba mai mult i se dicteaza grefierei exact contrariul a ceea ce martorul declarase (sub juramant si sub sanctiunea prevazuta de art.260 Cod penal)

- persoana audiata in calitate de martor, fiind atent la ceea ce dicta judecatoarea, o intrerupe pe aceasta (de vreo 2 ori), isi cere scuze si ii spune ca nu asa a declarat el, ci total opusul a ceea ce dicteaza si a "inteles" dumneaei, la care judecatoarea se ofenseaza: "...cum domnule nu asa ati declarat adineauri... si va rog sa nu intrerupeti instanta ca ma vad obligata sa aplic sanctiuni?..."

- in fine...dupa cateva zile, intamplarea face ca petentul din dosarul in cauza sa fie o cunostinta de a mea si discutam cateva detalii despre dosar...pe langa faptul ca am aflat ca plangerea i-a fost respinsa, imi explica si ce probe erau la dosar:

a) 2 declaratii extrajudiciare care il incriminau pe contravenient -olografe- scrise dupa dictare intrucat contineau aceleasi cuvinte, singurele elemente care difereau au fost datele de identificare a persoanelor care le semnasera....cu toate acestea persoanele nu au fost propuse ca martori de catre intimata si nici instanta din oficiu (tinand seama de rolul ei activ de a starui la aflarea adevarului) nu a dispus citarea si audierea lor.

b) p-verbal si daca nu ma insel, si raportul intocmit de ag.constatator.

c) declaratia martorului propus de petent prin care a fost rasturnata ( trebuia sa fie rasturnata, avand in vedere incidentul) prezumtia relativa de legalitate conferita actului sanctionator, dovedindu-se astfel nevinovatia celui sanctionat..

Mare rugaminte am sa imi explicati si mie cum este posibil una ca asta si ce cale de rezolvare exista in astfel de situatii, cu siguranta nu este un caz singular, dar este execrabil, si in final vom ajunge (noi pasionatii, naivii - printre care ma numar...) sa lasam deoparte tot ce inseamna DREPT...???

Multumesc frumos !!!
Cel mai recent răspuns: Carmen Stoean , Consilier juridic 19:19, 16 Noiembrie 2009
Obligaţia organului judiciar este de a reproduce cele declarate de martor dacă se poate cu propriile lui cuvinte, fiind interzisă modificarea sau înlocuirea cuvintelor acestuia. La sfârşitul declaraţiei, martorul care ştie să scrie va menţiona personal că a luat cunoştinţă sau că i-a fost citită de către organul judiciar. Dacă martorul este de acord cu conţinutul acesteia, se semnează pe fiecare pagină şi la sfârşit; organul de urmărire penală care a făcut ascultarea ori preşedintele completului de judecată precum şi grefierul, şi interpretul vor semna în aceleaşi condiţii.

Deci, cum a procedat respectivul martor? a semnat?

Dacă martorul nu poate sau refuză să semneze se face menţiune despre această situaţie în declaraţia scrisă. În situaţia în care martorul refuză să semneze cele declarate, organul judiciar va insista asupra cauzei refuzului, stabilind motivele, neînţelegerile pentru a realiza o colaborare cu martorul în vederea soluţionării legale a cauzei. Nesemnarea declaraţiei martorului duce la anularea actului şi reascultarea acestuia, declaraţia nesemnată este o declaraţie lovită de nulitate dacă martorul chemat să o confirme nu recunoaşte conţinutul ei, nu poate constitui mijloc de probă.
...din cate am observat eu, desi acelui martor nu i s-a adus la cunostinta sa citeasca intai daca doreste si daca este de acord cu cele inscrise, sa semneze, acesta a semnat sub privirea pres.completului de judecata, privire care mie imi spunea : "...ce face asta, semneaza sau nu semneaza...?" (poate este o falsa aparenta si ma impinge spre exagerare)...

...cert este ca plangrea in cauza s-a respins si chiar daca va urma un recurs, sunt rezervat in a-mi forma o opinie cu privire la ce sanse sunt ca solutia instantei de fond sa fie modificata, oricat va incerca,probabil, petentul sa sustina ca nu sunt ciuvintele martorului, cat timp foaia este semnata de acesta din urma, tinand seama si de faptul ca in recurs nu se pot produce probe noi, ma tem ca aceeasi solutie se va pronunta, asta in ciuda faptului ca s-au incalcat principii fundemantale in procedura de stabilire a vinovatiei/nevinovatiei persoanei sanctionate, pronuntandu-se astfel o solutie nelegala....

Multumesc ptr raspunsul dvs si asteptam si alte opinii...:)
Poate pare exagerat dar, o solutie ar fi chiar in "...martor la o situatie care ma depaseste...". Daca petentul indreapta actiune impotriva instantei citand martorii din sala la acel moment!? Inteleg ca pe o parte martorul care totusi a semnat iese "sifonat" pentru ca se considera ca a citit si defapt doar a semnat si nu a si citit. In plus cred ca pentru "onorata" s-ar putea ca situatia sa fie o practica si ar putea fi desconspirata si in sala in alta sedinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declara?ie la politie dictata de agent ethel ethel Bună seara, Am fost în situația în care a trebuit să redactez/să dau o declarație la poliție. Declarația trebuia să o scriu după ... (vezi toată discuția)
Ultimul termen spike00spiegel spike00spiegel Am avut o plangere impotriva NUP-ul si ieri a ultumui termen, petentul nu sa prezentat si avocatul care ma sustinut a zis ca cere sa respinga cerea petentului ... (vezi toată discuția)
Organul de cercetare penala e obligat sa scrie ce declara cel audiat sau cel audiat? eusaisapte eusaisapte organul de cercetare penala e obligat sa scrie ce declara cel audiat sau cel audiat? Cand sunt audiat de procuror, cheama un grefier, si uneori organul de ... (vezi toată discuția)