Bun gasit...zilele trecute, umbland pe la mult iubitele noastre instante nationale -unde se infaptuiesc cele mai curate acte de justitie- am avut "norocul" sa fiu martor la un incident care pe langa faptul ca m-a lasat trasnit, ma depaseste cu privire la existenta vreounei cai de rezolvare....
Expun:
- intr-un dosar contraventional un domn propus ca martor de catre petent este audiat, dupa cateva intrebari adresate de instanta, in fine judecatoarea incepe sa dicteze grefierei... constat cu stupoare atat eu cat si ceilalti justitiabili aflati in sala ca judecatoarea omite sa dicteze elementele relevante spuse de martor si care evidentiau nevinovatia petentului, ba mai mult i se dicteaza grefierei exact contrariul a ceea ce martorul declarase (sub juramant si sub sanctiunea prevazuta de art.260 Cod penal)
- persoana audiata in calitate de martor, fiind atent la ceea ce dicta judecatoarea, o intrerupe pe aceasta (de vreo 2 ori), isi cere scuze si ii spune ca nu asa a declarat el, ci total opusul a ceea ce dicteaza si a "inteles" dumneaei, la care judecatoarea se ofenseaza: "...cum domnule nu asa ati declarat adineauri... si va rog sa nu intrerupeti instanta ca ma vad obligata sa aplic sanctiuni?..."
- in fine...dupa cateva zile, intamplarea face ca petentul din dosarul in cauza sa fie o cunostinta de a mea si discutam cateva detalii despre dosar...pe langa faptul ca am aflat ca plangerea i-a fost respinsa, imi explica si ce probe erau la dosar:
a) 2 declaratii extrajudiciare care il incriminau pe contravenient -olografe- scrise dupa dictare intrucat contineau aceleasi cuvinte, singurele elemente care difereau au fost datele de identificare a persoanelor care le semnasera....cu toate acestea persoanele nu au fost propuse ca martori de catre intimata si nici instanta din oficiu (tinand seama de rolul ei activ de a starui la aflarea adevarului) nu a dispus citarea si audierea lor.
b) p-verbal si daca nu ma insel, si raportul intocmit de ag.constatator.
c) declaratia martorului propus de petent prin care a fost rasturnata ( trebuia sa fie rasturnata, avand in vedere incidentul) prezumtia relativa de legalitate conferita actului sanctionator, dovedindu-se astfel nevinovatia celui sanctionat..
Mare rugaminte am sa imi explicati si mie cum este posibil una ca asta si ce cale de rezolvare exista in astfel de situatii, cu siguranta nu este un caz singular, dar este execrabil, si in final vom ajunge (noi pasionatii, naivii - printre care ma numar...) sa lasam deoparte tot ce inseamna DREPT...???
Multumesc frumos !!!
Cel mai recent răspuns:
Carmen Stoean , Consilier juridic
19:19, 16 Noiembrie 2009