avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA obligat sau nu la sanatate?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA obligat sau nu la sanatate?

Buna ziua. Am un PFA si am realizat un venit de 25000 lei brut iar cheltuieli de 7000 de lei in anul 2018. Mai sunt obligat sau nu la sanatate?
Cel mai recent răspuns: nae2012 , utilizator 12:51, 11 Decembrie 2018
Trebuie sa vedeti daca venitul net anual realizat pe pfa adica vent brut incasat - cheltuieli deductibile platite mai putin cele cu asigurarile sociale, este peste valoarea plafonului a 12 salarii minie brute pe economie care in acest an este 22800 lei. Asa cum arata valorile strict din exemplul prezentat, nu veti plati contibutii sociale ci doar impozit pe venit de 10% aplicat la valoarea venitului net anual.
Verificati cu atentie ca in valoarea cheltuielilor din exemplu, sa nu se fi strecurat vreuna deductibila limitat sau nedeductibila.
Calculul detaliat il treceti in registrul de evidenta fiscala.
Ultima modificare: Duminică, 9 Decembrie 2018
george-neagu, moderator
Multumesc de raspuns domnule George, sunt avocat stagiar, pensia platita la barou se deduce,nu? Va multumesc.
Contributiile sociale nu.
[ link extern ]
La final acestui document se arata" contributiile de asigurari sociale platite de avocati Casei de Asigurari a Avocatilor sunt deductibile integral in scopul determinarii venitului net impozabil si a impozitului pe venit datorat de avocati" Acuma ce sa mai inteleg?
Da, contributia de asigurari sociale platita de avocati este total deductibila, asa cum ati prezentat fragmentul. Doar cea de sanatate nu.

Alte discuții în legătură

Plati la stat pentru pfa Mihaela Isabela Mihaela Isabela Ce costuri lunare sunt la stat pentru un pfa? (vezi toată discuția)
Ce sa ia in considerare brutul sau netul florinn28 florinn28 Salutare! Am pfa .Vreau sa intreb daca eu ca pfa am obtinut 24580 ron iar plății furnizori a fost de 11765 ce bani ma obliga sa platesc cas cass pensie ... (vezi toată discuția)
Informatii taxe pfa lucian75 lucian75 Buna seara,doresc sa deschid un PFA ptr activitati gen uber eats etc. Daca ptr serviciile prestate primesc o anumita suma ce depaseste plafonul min de 1900 ... (vezi toată discuția)