avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

Sunt angajat de 2 ani ca sofer la un srl. iau 2000 ron in mana dar cand vine vorba de concediu de odihna spune ca imi plateste 85% din cat am pe cartea de munca.
ajutati-ma daca puteti. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters71920 , utilizator 13:30, 15 Noiembrie 2009
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 145. - (1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
(3) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.

2. Iata ce spune si CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.59. - (1) Pe durata concediului de odihna, salariatii vor primi o indemnizatie ce reprezinta media zilnica a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
2) Indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sporul de vechime si indemnizatia pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzator numarului de zile de concediu.
(3) Prin contractele colective de munca de la celelalte niveluri se poate stabili ca, in raport cu posibilitatile economico-financiare ale unitatii, pe langa indemnizatia de concediu, sa se plateasca si o prima de vacanta.
(4) Indemnizatia de concediu si, dupa caz, prima de vacanta se platesc inainte de plecarea in concediu.
(5) Orice conventie prin care se renunta total sau in parte la dreptul la concediul de odihna este interzisa.

3. Asadar inedemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul inscris in CIM.
eugica a scris:

Sunt angajat de 2 ani ca sofer la un srl. iau 2000 ron in mana dar cand vine vorba de concediu de odihna spune ca imi plateste 85% din cat am pe cartea de munca.
ajutati-ma daca puteti. Va multumesc!


Pe durata concediului de odihna, salariatii vor primi o indemnizatie ce reprezinta media zilnica a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sporul de vechime si indemnizatia pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzator numarului de zile de concediu.
colegii mei au dreptate in ceea ce au scris. in cazul in care angajatorul nu va respecta dreptul la indemnizatia acordata pentru concediu de odihna va puteti adresa cu o sesizare ITM-ului aratind ca vi s-a incalcat un drept sau, daca nici in dupa sesizarea ITM-ului nu se rezolva problema, va puteti adresa instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna AdinaPanciu AdinaPanciu Buna ziua. Concediul de odihna se calculeaza dupa brutul din ultimile 3 luni sau dupa salariul de incadrare? (vezi toată discuția)
Salariu cu concediu medical filip livia filip livia cum se calculeaza salariul cu concediu de odihna? (vezi toată discuția)
Cm anairam_unid anairam_unid Cum se calculeaza media zilnica pt concediul de odihna si concediul medical? (vezi toată discuția)