avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Caz medical - actionare in instanta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Caz medical - actionare in instanta

Recent am fost operat la o clinica privata in urma careia a aparut o complicatie specifica tipului de interventie dar despre care nu am fost informat si am semnat niste hartii in care mi se cerea acordul cu privire la interventia chirurgicala si cu faptul ca am fost informat cu complicatiile posibile exact cu o ora inainte de operatie si cand deja fusesem internat. In momentul consultatiei in care ar fi trebuit sa mi se spuna si despre complicatii au mai fost 2 persoane prezente si pot fi martori. Intrebarea mea este daca pot actiona in judecata clinica si daca voi avea castig de cauza? Dar daca nu voi castiga in instanta va trebui sa platesc daune in favoarea clinicii?
Puteti actiona clinica in instanta conform prevederilor legale de mai jos:

LEGE nr. 95 din 14 aprilie 2006 (actualizată)privind reforma în domeniul sănătăţii
Acordul pacientului informat

ART. 649
(1) Pentru a fi supus la metode de preventie, diagnostic si tratament, cu potential de risc pentru pacient, dupa explicarea lor de catre medic, medic dentist, asistent medical/moasa, conform prevederilor alin. (2) si (3), pacientului i se solicita acordul scris.
(2) In obtinerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul dentist, asistentul medical/moasa sunt datori sa prezinte pacientului informatii la un nivel stiintific rezonabil pentru puterea de intelegere a acestuia.
(3) Informatiile trebuie sa contina: diagnosticul, natura si scopul tratamentului, riscurile si consecintele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile si consecintele lor, prognosticul bolii fara aplicarea tratamentului.
CAP. I
Raspunderea civila a personalului medical

ART. 642
(1) In sensul prezentului titlu, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) personalul medical este medicul, medicul dentist, farmacistul, asistentul medical si moasa care acorda servicii medicale;
b) malpraxisul este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.
(2) Personalul medical raspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ si neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii, prin acte individuale in cadrul procedurilor de preventie, diagnostic sau tratament.
(3) Personalul medical raspunde civil si pentru prejudiciile ce decurg din nerespectarea reglementarilor prezentului titlu privind confidentialitatea, consimtamantul informat si obligativitatea acordarii asistentei medicale.
(4) Personalul medical raspunde civil pentru prejudiciile produse in exercitarea profesiei si atunci cand isi depaseste limitele competentei, cu exceptia cazurilor de urgenta in care nu este disponibil personal medical ce are competenta necesara.
(5) Raspunderea civila reglementata prin prezenta lege nu inlatura angajarea raspunderii penale, daca fapta care a cauzat prejudiciul constituie infractiune conform legii.
ART. 643
(1) Toate persoanele implicate in actul medical vor raspunde proportional cu gradul de vinovatie al fiecaruia.
(2) Personalul medical nu este raspunzator pentru daunele si prejudiciile produse in exercitarea profesiunii:
a) cand acestea se datoreaza conditiilor de lucru, dotarii insuficiente cu echipament de diagnostic si tratament, infectiilor nosocomiale, efectelor adverse, complicatiilor si riscurilor in general acceptate ale metodelor de investigatie si tratament, viciilor ascunse ale materialelor sanitare, echipamentelor si dispozitivelor medicale, substantelor medicale si sanitare folosite;
b) cand actioneaza cu buna-credinta in situatii de urgenta, cu respectarea competentei acordate.


NORME METODOLOGICE din 14 martie 2007
de aplicare a titlului XV "Răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice" din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
Acordul pacientului informat
ART. 8
(1) Acordul scris al pacientului, necesar potrivit art. 649 din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, trebuie să conţină în mod obligatoriu cel puţin următoarele elemente:
a) numele, prenumele şi domiciliul sau, după caz, reşedinţa pacientului;
b) actul medical la care urmează a fi supus;
c) descrierea, pe scurt, a informaţiilor ce i-au fost furnizate de către medic, medicul dentist, asistentul medical/moaşă;
d) acordul exprimat fără echivoc pentru efectuarea actului medical;
e) semnătura şi data exprimării acordului.
(2) Acordul scris constituie anexă la documentaţia de evidenţă primară.

In eventualitatea in care pierdeti in procesul intentat de Dvs, nu va recuperati cheltuielile de judecata.
Sigur, aveti dreptul de a formula o cerere in instanta, daca aveti probe concludente, pertinente si utile - in eventualitatea in care veti pierde, nu va veti recupera cheltuielile de judecata (taxa de timbru si timbru judiciar, onorariu avocat, eventuale expertize) si in plus, le veti suporta si pe cele facute de respectiva clinica in aparare!
Inainte de a deschide proces este indicat sa consultati un avocat.
In Romania este foarte greu de castigat un proces asa cum aveti dvs.
Expertizele medicale au un rol deosebit in proces dar in egala masura conteaza enorm si ceea ce sustineti, mai ales daca aveti martori.
Trebuie facut un studiu de caz.Acest studiu de caz va costa mai putin decat deschiderea procesului si reprezentarea unui avocat in instanta.

avocat Claudiu Lascoschi
Parerea mea despre acest caz este aceea ca nu puteti avea castig de cauza, si spun asta deoarece ati fost totusi informat despre eventualele complicatii, chiar daca doar cu o ora inaintea operatiei . Fiind informat despre aceasta , dvs, totusi ati semnat, ceea ce inseamna ca pe aceasta cale v-ati dat implicit acordul si asupra tutror consecintelor negative posibile ce ar putea sa apara in urma interventiei chirurgicale. In momentul in care ati fost pus sa semnati hartiile , eu inteleg ca vi s-a spus ceea ce trebuia sa stiti , asadar , ar mai fi fost timp sa va razganditi. Deci nu vad vreo culpa medicala aici , consider ca medicul si-a indeplinit obligatia de informare , iar in privinta operatiei , chiar daca aceasta ar fi reusit, chiar daca nu, un medic nu se obliga , asa cum se spune in lege , decat la a depune toate diligentele necesare pentru reusita unei operatii, tratament, etc., fara ca el sa se oblige la insusi rezultatul asteptat...
Omul ( pacientul) semna orice in acel moment.
Pe undeva ca a semnat poate naste semne de intrebare pentru instanta dar depinde de mai multe lucruri.
Este insa adevarat ca medicul are o obligatie de diligenta si nu de rezultat.

avocat Caludiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Caz de malpraxis LAURA-ELENA LAURA-ELENA Am solicitat la IML un act constatator, prin care sa se dovedeasca faptul ca niciodata n-am suferit hernie de disc si am fost operata inutil de doua ori si mi ... (vezi toată discuția)
Malpraxis la chiuretaj. ce șanse am într-un proces deschis împotriva medicului? Roxana I. Roxana I. Buna ziua numele meu este Roxana . Am facut acum 3 saptamani un chiuretaj din nefericire au apartut complicatii , in sensul ca , cand au incercat sa absoarba ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu sau discriminare _Alin_ _Alin_ 1) Daca un functionar public dintr-o institutie publica a statului[u] emite un act fara sa verifice sau fara sa argumenteze in baza carei legi [/u]nu da ... (vezi toată discuția)