avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Renuntarea la calitatea de rezident atrage dupa sine ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Renuntarea la calitatea de rezident atrage dupa sine obligatia de a plati cheltuieli de personal?

Buna ziua! Daca un rezident (pe loc, nu pe post) doreste sa demisioneze dupa doar 6 luni sau 1 an de la angajare si sa renunte complet la calitatea de rezident pentru a parasi tara, este obligat sa plateasca spitalului angajator cheltuieli de personal? Sau exista alte repercusiuni pentru rezident?
Cel mai recent răspuns: wikikikisorikiki , utilizator 10:05, 3 Ianuarie 2019
Decizia ICCJ nr. 5/2015 - cheltuielile de personal nu includ salariile primite de medicul rezident pentru munca desfasurata in timpul rezidentiatului, iar drepturile salariale nu pot fi restituite cu titlu de cheltuieli de pregatire profesionala .

OG 18/2009
art.18
......
(7) Medicii, medicii dentiști și farmaciștii care promovează concursul de rezidențiat pe post încheie un contract individual de muncă cu unitatea sanitară publică care a publicat postul respectiv, înainte de începerea pregătirii în rezidențiat. Prin acest contract se prevede obligația de a lucra la unitatea sanitară publică cu care a încheiat contractul individual de muncă un număr de ani egal cu durata corespunzătoare pregătirii în rezidențiat.

(8) Obligația prevăzută la alin. (7) se stabilește prin act adițional la contractul individual de muncă, în temeiul prevederilor art. 193 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare. Nerespectarea de către salariat a obligației asumate îl obligă pe acesta la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, respectiv a cheltuielilor de personal pe perioada pregătirii în rezidențiat, precum și la restituirea primei de instalare, proporțional cu perioada nelucrată din perioada stabilită, conform actului adițional la contractul individual de muncă.
....
Deci, daca am inteles bine, in cazul in care renunt in primul an, ar trebui sa platesc cheltuielile aferente pentru toata perioada de 5 sau 6 ani cu care am contract cu spitalul? Daca as lucra doar un an, asta ar insemna ca spitalul a cheltuit cu mine doar un an, de ce sa platesc pentru toti cei 6 ani daca cheltuielile nu s-au facut inca? Iar articolul pe care l-ati citat aici se refera la cei care promoveaza concursul de rezidentiat pe post. Asta inseamna ca cel care promoveaza rezidentiatul pe loc nu are aceste obligatii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! sunt medic rezident si am facut in urma cu 10 zile ... Ginaaa Ginaaa Buna ziua! Sunt medic rezident si am facut in urma cu 10 zile un contract de angajare pe post. Acum unitatea angajatoare ma cheama sa semnez un act aditional ... (vezi toată discuția)
Legea 179/2008 ?? animis animis Am luat rezidentiat pe post si conform legii 179/2008 daca renunt trebuie sa platesc cheltuielile de personal (prin care inteleg salar net+ ch angajat+ch ... (vezi toată discuția)
Renuntare rezidentiat pe post mmnngg mmnngg buna seara ! sunt rezident pe post anu 2,doresc sa renunt la rezidentiat pentru a pleca din tara.....trebuie sa achit o anumita suma de bani spitalului sau cum ... (vezi toată discuția)