avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general firma imprumuta asociatul
Discuție deschisă în Contabilitate în general

firma imprumuta asociatul

Am pe contul 461 o suma destul de "frumusica" ce reprezinta sumele luate de asociat din contul firmei. Mi s-a spus ca pentru a avea acoperire pentru suma aceea ar trebui intocmit un contract prin care firma crediteaza asociatul si cu dobanda bineinteles ce vor constitui venituri.
Este corect? Recomandarea venind de la cineva ce lucreaza la finante.
Si daca procedez asa inseamna ca suma de pe 461 trebuie sa o mut pe 455, si eu stiu ca e caz penal daca apare pe 455 ca asociatul e dator firmei.
Altcineva mi-a zis ca nu e corecta treaba cu contractul deoarece in caen firma nu are specificul unei banci, adica de a imprumuta bani.
Cel mai recent răspuns: LUST EXPERT , Consultant fiscal 12:07, 17 Noiembrie 2009
asociatul respectiv este administratorul firmei ?

din legea 31/1990 rep
Art. 144^4

(1) Este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum:
a) acordarea de imprumuturi administratorilor;

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica:
a) in cazul operatiunilor a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro;

Art. 272

(1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:
3. se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii;

Poate suma e mai mica de 5000 euro, sau poate mai restituie din suma daca e mai mare ,poate vinde un activ firmei si compenseaza c.val din 461
Pentru acoperirea sumei ar trebui repartizate dividente si inchis contul cu dividentele ridicate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafon avansuri din trezorerie iubestedariarta iubestedariarta \"Art. 272 (1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care: 1. ... (vezi toată discuția)
Pot sa iau imprumut bani de la firma mea? marinradescu marinradescu Buna seara, sunt asociat la o firma IT (fara a fi insa si administrator) pe care am infiintat-o impreuna cu niste prieteni si m-ar interesa daca este ... (vezi toată discuția)
Srl imprumut catre asociat/administrator jovana jovana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la imprumuturile societatii catre unul dintre asociati: asociatul, care este si administrator al ... (vezi toată discuția)