avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Echipa evaluare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Echipa evaluare

Cine face parte din echipa de evaluare a riscurilor SSM, daca angajatorul nu are contract cu un doctor de medicina muncii?
Poate evaluatorul și angajatorul să facă evaluarea?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:39, 9 Ianuarie 2019
Din ce cunosc...nu prea se poate...
Si trebuie incheiat contract cu un medic de medicina muncii altfel angajatorul risca destul de mult in caz de un accident, pe langa amenzi...
Plus ca toate contractele de munca sunt nule daca nu exista fisa de aptitudine completata la angajare.
Fisele de aptitudine se pot face contractat, chiar daca nu este contract cu dr medicina muncii
Din cate stiu fiecare firma este obligata sa detina un contract de prestari servicii cu un medic, cabinet de medicina muncii, care sa urmareasca periodic starea de sanatate a angajatilor.
Incheierea unui contract pentru prestari servicii medicale cu o firma autorizata/ medic specialist de medicina muncii este obligatorie, nu benevola, deoarece periodic se va analiza in CSSM, obligatoriu, raportul intocmit de medic asupra starii de sanatate a lucratorilor.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.29 (1) Pentru promovarea măsurilor privind adaptarea la muncă a lucrătorilor şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de mediu, medicii de medicina muncii desfăşoară activităţi de consiliere privind sănătatea şi igiena ocupaţională a lucrătorilor şi a reprezentanţilor acestora din întreprindere şi din comitetul de sănătate şi securitate în muncă, după caz, şi colaborează cu organismele din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
(2) Serviciul de medicina muncii care asigură supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor va întocmi şi va prezenta angajatorului, anual, un raport care va cuprinde în principal concluziile evaluării stării de sănătate a lucrătorilor, precum şi recomandări medicale privind promovarea sănătăţii la locul de muncă.
Activitatile subliniate nu sunt benevole, ci se presteaza obligatoriu, numai in baza unui contract de prestari servicii medicale. Fara contract, angajatorul nu poate plati prestatiile medicale efectuate si nu se poate achita de obligatia legala pe care o are de a achita examinarile medicale ale lucratorilor si celelalte activitati care tin de supravegherea medicala obligatorie a lucratorilor.
-art.7 Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Fisele de aptitudine se pot emite legal numai de catre medicul specialist de medicina muncii, nu de alti medici.
-art. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se
completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
Responsabilitatea evaluarii riscurilor profesionale revine angajatorului conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
Conform Ghidului de evaluare a riscurilor profesionale publicat pe site-ul Inspectiei muncii, din comisia de evaluare a riscurilor profesionale fac parte persoane desemnate de angajator prin decizie interna - conducatorii locurilor de munca, specialisti din cadrul firmei, reprezentant al SIPP, medicul de medicina muncii, reprezentanti ai salariatilor, etc. Denumirea/ functia/ profesia de evaluator de risc nu este mentionata in legislatia ssm in vigoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii si aviz psihologic angajare leus leus La angajarea la o firma privata ,de paza, cine are obligativitatea sa efectueze medicina muncii si controlul psihologic la anjajare? Cine plateste aceste ... (vezi toată discuția)
Control medical periodic mateciuc mateciuc Mai este 9obligatoriu ca medicul de medicina muncii sa treaca in fisa individuala de securitate si sanatate in munca rezultatul controlului medical periodic ( ... (vezi toată discuția)