avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... MEDICINA MUNCII SI AVIZ PSIHOLOGIC angajare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

MEDICINA MUNCII SI AVIZ PSIHOLOGIC angajare

La angajarea la o firma privata ,de paza, cine are obligativitatea sa efectueze medicina muncii si controlul psihologic la anjajare?
Cine plateste aceste servicii?
Este obligata firma de paza sa aiba contract cu o firma specializata in acest sens?

Care este baza legala, actul normativ care reglementeaza aceasta activitate?

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2015
leus, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 20:45, 13 Octombrie 2015
Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca

Art. 13. - In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii:
j) sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii;


HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor

ART. 7
Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2015
inspectorSSM, utilizator
Legea nu prevede in mod expres ca angajatorii trebuie sa aiba contract de prestari servicii incheiat cu o firma specializata in medicina muncii.
In schimb HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.29 al.(2) Serviciul de medicina muncii care asigura supravegherea starii de sanatate a lucratorilor va intocmi si va prezenta angajatorului, anual, un raport care va cuprinde in principal concluziile evaluarii starii de sanatate a lucratorilor, precum si recomandari medicale privind promovarea sanatatii la locul de munca.
-art.16 al.(6) medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de
munca respectiv.
Din cele 2 articole mentionate se poate concluziona ca angajatorii incheie contracte de prestari servicii (nimeni nu presteaza astfel de servicii gratis) cu firme/ persoane autorizate sa presteze servicii de medicina muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract medicina muncii roxannaboc roxannaboc buna ziua , este obligatoriu ca o firma sa incheie un contract cu un medic de medicina muncii? (vezi toată discuția)
Angajatorii si medicina muncii Octavia Turbatu Octavia Turbatu http://www.legislatiamuncii.manager.ro Potrivit art. 6 din Legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, angajatorul are obligatia de a asigura ... (vezi toată discuția)
Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)