avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ITM, ANAF, CNAS si CNPP isi pot interoga intre ele ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ITM, ANAF, CNAS si CNPP isi pot interoga intre ele bazele de datele?

O autoritate a statului poate interoga baza de date cu contributiile platite de angajatori si care este gestionata de alta autoritate a statului?

ANAF-ul, CNAS si CNPP pot interoga REVISAL-ul de la ITM?
ITM-ul poate verifica daca angajatorul a platit contributiile la sanatate la CNAS si pensii la CNPP?

Conform adeverintei eliberate de CNPP angajatorul a redus unilateral timpul de lucru de la norma intreaga de 8 ore la timp de munca partial de 2 ore, fara acordul angajatului, fara intocmirea unui act aditional la c.i.m. si nu la inregistrat in REVISAL, in REVISAL apar numai modificarile de salariu aparute cu ocazia modificarii salariului minim pe economie, nu si modificarile pentru timp partial.

Angajatul a lucrat 8 ore permanent iar contributiile pentru sanatate si pensii s-au platit pentru timp partial de 2 ore in loc de 8 ore,

1. Ce poate face angajatul? Sa sesizeze ITM si/sau ANAF, CNAS, CNPP?

2. Care sunt sanctiunile pe care le poate primi angajatorul pentru:
- netransmiterea in Revisal a modificarii timpului de lucru,
- plata contributiilor la sanatate si pensii pentru timp partial de lucru de 2 ore in loc de norma intreaga de 8 ore si care sunt autoritatile care le pot aplica?

3. Se considera contraventie sau infractiune plata plata contributiilor la timp partial de 2 ore in timp ce potrivit inregistrarilor din Revisal timpul de lucru este inregistrat la 8 ore?

4. Se poate lua in considerare infractiunea de evaziune fiscala?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:18, 10 Ianuarie 2019
1.
ANAF-ul, CNAS si CNPP pot interoga REVISAL-ul de la ITM?
ITM-ul poate verifica daca angajatorul a platit contributiile la sanatate la CNAS si pensii la CNPP?


Raspunsul este negativ.

2. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

3. ITM-ul aplica sanctiunile doar pentru netransmiterea in Revisal a modificarii timpului de lucru.

4. Se poate lua in considerare infractiunea de evaziune fiscala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! care e procedura in cazul in care ,patronul la care ... Dany_de_vyto3 Dany_de_vyto3 Buna seara! Care e procedura in cazul in care ,patronul la care lucrez nu mi-a platit toate contribuțiile la stat, bineînțeles după ce înainte sesizez ... (vezi toată discuția)
Neplata contributii catre stat mon73key mon73key Am lucrat in perioada noiembrie 2018-decembrie 2019 la o firma care nu cred ca mi-a platit contributiile catre stat. In prezent lucrez din ianuarie la alta ... (vezi toată discuția)
În sistem apare că angajatorul nu a plătit cass în ultimele luni. cum trebuie să procedez ca să-mi plătesc singură? teisoara teisoara Buna ziua, va rog frumos un raspuns in urmatoarea situatie -in aprilie mi-am facut cont pe site-ul ANAF ,spatiul virtual si am vrut sa verific situatia ... (vezi toată discuția)