avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriptia / perimarea executarii silite
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriptia / perimarea executarii silite

Am luat un credit de nevoi personale de 10 mii euro de la BRD , far agiranti sau garantii , numai pe baza adeverintei de salar pe care era atunci trecuta suma de 2500 net . Intre timp firma la care lucram sa desfintat si nu am mai avut posibilitatea sa platesc ratele . Sa ajuns si la executare silita din parte EOS KSI , cu care am tot evitat contactul . Precizez ca nu am nimic pe numele meu si nici nu mai lucrez de 1 an de zile , deci nu am nici un venit. Sunt curios daca dupa 3 ani se sterge datoria , sau va ramane pana cand ajung la pensie , pentru ca daca nu castig la lotto , nu am nici o posibilitate legala sa platesc 43000 roni nemai vorbind de alte cheltuieli de judecata si ce sa mai adunat . Nu se poate invoca legea falimentului personal sau ceva asemanator ?
Gresit!
Titlul executoriu il reprezinta contractul de credit..nu acele facturi emise lunar de catre banca.
Termenul de prescriptie va curge din momentul in care debitorul nu isi mai achita ratele lunare. Din acel moment, banca trebuie sa fie diligenta si sa ceara executarea silita, asa cum dealtfel este prev. si in contract. Daca sta in pasivitate este treaba ei.
Dreptul de a cere executarea silita se naste din momentul in care creditorul are posibilitatea de a executa. Or, atat timp cat exista un contract care reprezinta titlu executoriu, creditorul nu are decat sa ceara incuviintarea executarii silite si sa..execute.
Notificari trimise de banca sau de recuperatori nu intrerup deloc cursul prescriptiei ci doar o plata facuta de catre debitor.
Aveti dreptate DanyD
pentru a cere executarea silita, Banca declara intregul credit scadent anticipat. Evident ca avem un singur termen de prescriptie, si nu cate unul pentru fiecare rata.

dreptul de executare silita se naste in momentul in care intervine o culpa a debitorului ce da posibilitatea creditorului sa declare scadent anticipat intregul credit.

Suma nu se va prescrie pentru ca banca va pune poprire pe cont. Si orice avocat care stie sa citeasca, va va spune ca poprirea nu se perima, fiind o executare inceputa de creditor, termenul de suspendare este intreruptt. :)) creanta nu se va prescrie niciodata. Daca nu ii duce capul pe cei de la banca sa puna poprire - e posibil sa intervina si perimarea. Totul e posibil.
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2009
shadow_figure, utilizator
Este adevarat, poprirea nu se perima , in schimb poprirea este tot o forma de executare silita supusa acelorasi termene de prescriptie ca orice alta forma de executare silita.
Daca o banca va popri contul debitorului (ala in care a primit creditul!..sau altul pe care il gaseste la alte banici) sau salariul, iar in teremn de 3 ani de zile banca nu va putea incasa nimic din aceste popriri (debitorul demisioneaza sau nu ruleaza nimic prin conturi bancare), evident ca si aceasta forma de executare silita se prescrie !
Domnule DannyD revolutionati dreptul civil. Cum sa se prescrie o forma de executare? Executarea silita se perima. Cat despre termenul de prescriptie, acesta este intrerupt, prin actul incepator de executare pe perioada executarii silite. Cum executarea silitqa prin poprire nu se perima, nici prescriptia nu va mai curge. #-o

Edit: Domnule utilizator, eu nu vreau sa va conving sa platiti ceva bancii. Va spun doar ce va asteapta. Dumneavoastra alegeti daca luati de bune sfaturile celor care va spun ca nu vi se va intampla nimic, sau asfaturile celor ca mine.
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2009
shadow_figure, utilizator
Noroc ca nu revolutionez procedura civila, ca atunci chair ca aveam o problema!
Dvs. considerati ca daca poprirea nu este supusa perimarii inseamna ca ea nici nu se prescrie???? Interesent pdv..dar total eronat!
Pentru a interveni prescriptia dr. de a cere si obtine executarea silita nu este necesar sa intervina neaparat perimarea!
Daca din momentul infiintarii popririi creditorul nu recupereaza nimic, exact din acel moment incepe sa curga si termenul de prescriptie.
Este adevarat ca din momentul infiintarii popririi vom avea un act intreruptiv al cursului prescriptiei dar..tot din acel moment va curge un nou termen de 3 ani.
Ce alte acte de executare mai poate face creditorul - in privinta acestei forme de executare prin poprire,(acte de executare urmate de acte efective de urmarire , nu doar cereri facute la executor neurmate de alte acte de urmarire!) pentru a interveni o noua intrerupere a cursului prescriptiei? Niciunul, va spun eu.
Cursul prescriptie mai poate fi intrerupt printr-o plata chiar partiala facuta de catre debitor.
Asa incat va rog respectuos, incercati sa faceti o distinctie intre cele doua institutii, cea a perimarii si cea a prescriptiei executarii silite.

Alte discuții în legătură

Executare silita pentru credit nevoi personale popa_v popa_v Buna ziua! Azi, am primit executare silita pentru un credit de nevoi personale. Singurul venit e salariul pe care mai am 2 exec silite. Dar, de la 1 sept. ... (vezi toată discuția)
Executare silita EastAndrei EastAndrei Daca am primit instiintare de la BIROU EXECUTORESC prin care am fost instiintat ca am fost executat silit ptr suma de 42.000 lei in cat timp se prescrie ? Adik ... (vezi toată discuția)
Executarea silita prin poprire nu se perima? ancut75 ancut75 Daca executarea silita prin poprire nu se perima, inseamna ca Creditorul poate lasa dosarul in nelucrare cat vrea si cum vrea? iar inainte de implinirea ... (vezi toată discuția)