Am fost victima unui accident rutier (pieton) produs de un șofer sub influența alcoolului, care a părăsit locul accidentului. Acum mi-a spus că are nevoie de o declarație dată la notar în privința despăgubirilor, ce urmează?
Buna ziua...În urma cu aproximativ 2 luni am fost victima unui accident rutier (pieton)...vinovatul băut (0.60 etilotest..sânge nu stiu)...lovită,lăsată în șanț,doar cu oglinda mașinii. Vinovatul a parasit locul accidentului,,intorcandu-se ulterior adus de altii.Azi primesc un telefon de le cel vinovat ca are nevoie de o hartie făcută la notar daca am pretenții sau nu... Intrebarea mea este...sunt despăgubita in cazul in care cer despăgubiri...de către vinovat sau de asigurarea rca. Am depus si un certificat medico legal cu 2 zile de îngrijiri medicale. Mulțumesc anticipat.
panaitcorneliu
Utilizator 6din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimata Doamna,
In astfel de situatii, cel mai indicat este sa va angajati un avocat specializat pe astfel de litigii si nu sa cadeti la invoiala cu individul vinovat. Asiguratorul plateste valoarea de despagubire (medicale+morala), iar aceasta va face regres impotriva pricinuitului. Autoritatiile competente ii vor aplica si o amenda contraventionala si deschiderea automata a unui dosar penal pentru vatamari corporale, fuga de la locul accidentului, starea de ebrietate, etc.
Astfel de indivizi nu trebuiesc iertati.
Toate cele bune.
In cazul infractiunii de vamatare corporala din culpa ,retragerea plangerii penale inlatura raspunderea penala.
Subzista , insa, infractiunea de parasire a locului accidentului.
Declaratia de retragere a plangerii prealabile poate fi perfectata in fata notarului public.
CAPITOLUL III
Dispoziţii comune
Art. 158
Retragerea plângerii prealabile
(1) Retragerea plângerii prealabile poate interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive, în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile.
(2) Retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă.
(3) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, retragerea plângerii prealabile se face numai de reprezentanţii lor legali. În cazul persoanelor cu capacitate de exerciţiu restrânsă, retragerea se face cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(4) În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile, dar acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu în condiţiile legii, retragerea plângerii produce efecte numai dacă este însuşită de procuror.
Buna dimineata,
In astfel de situatii trebuie sa va angajati un Avocat care este specializat pe astfel de spete. Procese pe RCA. Despagubirea se face in baza unei decizii a instantei de judecata de catre Asiguratorul unde vinovatul are polita RCA. Nu mergeti la notar caci cu siguranta veti fi pacalita. Exista Legea RCA 132/2017 care protejeaza victimile accidentelor rutiere.