avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen legal de remediere a problemelor unei firma ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen legal de remediere a problemelor unei firma dupa amenda

Buna ziua,

Am facut o sesizare la itm legat de trusele sanitare expirate din cadrul unei firme, sesizare care-a confirmat si la care s-a aplicat amenda. Ideea este ca nu s-a specifizat in rtaspunsul primit de la Itm perioada de remediere, ci doar faptul ca vor reverifica la o data ulterioara. Doresc sa va intreb daca exista obligativitatea unei autoritati de control sa specifie in raspunsul primit si termenul de remediere, eventual care va fi amenda din nou in cazul in care sutuatia nu se remediaza.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:09, 16 Ianuarie 2019
Nu exista o astfel de obligativitate..... nendeplinirea sau îndeplinirea parţială de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta este sanctionata cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 10 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să ia măsurile necesare pentru acordarea primului-ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, adaptate naturii activităţilor şi mărimii întreprinderii şi/sau unităţii, ţinând seama de alte persoane prezente;
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
n) să asigure realizarea măsurilor dispuse de către inspectorii de muncă, cu prilejul vizitelor de control şi al cercetării evenimentelor;
-art. 39 (3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 13 lit. n).
(6) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei următoarele fapte:
a) încălcarea dispoziţiilor art.9 alin.(1), art.10 şi ale art.16;

Sa inteleg ca nu exista obligativitatea din partea institutiilor sa mi prezinte termenul de re.ediere, vi doar ptr ei e valabil?
Cornel Vasile a scris:

Nu exista o astfel de obligativitate..... nendeplinirea sau îndeplinirea parţială de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta este sanctionata cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Asa este nu au obligatia sa va anunte acel termen.....
Atunci daca dupa 6 luni de la sesizare, am constatat ca nu s-a remediat problema, desi probabil au avut un termen de rezolvare, nu imi mai ramane decat sa le fac din nou sesizare pe aceeasi tema, nu?

Alte discuții în legătură

Pot sa nu răspund la întrebările unui control al itm la firma ... augustin39 augustin39 Pot sa nu răspund la întrebările unui control al ITM la firma unde lucrez??? (vezi toată discuția)
Sancțiune itm dorintabirta dorintabirta Bună ziua. Inspectorii ITM pot aplica sancțiuni în cazul în care reprezentanții lucrătorilor în CSSM nu îndeplinesc prevederile Art. 55 din HG 1425 ... (vezi toată discuția)
Program haotic pentru respectarea normei de lucru lunara DanaCyp DanaCyp Daca angajatorul stabileste un program haotic astfel incat sa-si asigure program de functionare la magazin si sambata si duminica si ma obliga sa vin azi 3 ... (vezi toată discuția)