avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Sancțiune ITM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Sancțiune ITM

Bună ziua. Inspectorii ITM pot aplica sancțiuni în cazul în care reprezentanții lucrătorilor în CSSM nu îndeplinesc prevederile Art. 55 din HG 1425 (Art. 55. - (1) Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor trebuie sa urmeze un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 40 de ore, cu continutul minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. A.
(2) Indeplinirea cerintei prevazute la alin. (1) se atesta printr-un document de absolvire a programului de pregatire.)?
Acest curs se poate face intern sau trebuie acreditat la fel ca și în cazul celui de 80 de ore?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:21, 19 Septembrie 2017
Nu se aplica sanctiuni, dar inspectorul de munca poate dispune ca masura inlocuirea celor care nu indeplinesc conditiile legale, cu termen de realizare si pentru neindeplinirea la termen a masurii se pot aplica sanctiuni contraventionale.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
m) să prezinte documentele şi să dea relaţiile solicitate de inspectorii de muncă în timpul controlului sau al efectuării cercetării evenimentelor;
n) să asigure realizarea măsurilor dispuse de către inspectorii de muncă, cu prilejul vizitelor de control şi al cercetării evenimentelor;
-art. 39
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 13 lit. n).
(4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 12 alin.(1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d) – f), h) – m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2).
Cursul de 40 de ore ca si cursul de 80 de ore se organizeaza de firme autorizate de ministerul muncii. Firma acreditata de MM poate organiza cursul la angajatorul interesat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
POPA GHEORGHE a scris:


-art. 39
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 13 lit. n).
(4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 12 alin.(1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d) – f), h) – m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2).
.


Art 39 alin. (3) din Legea securitatii şi sanatatii in munca nr. 319/2006 este abrogat prin prevederile din Legea nr. 108 din 16 iunie 1999 republicata pentru infiintarea şi organizarea Inspectiei Muncii

ART. 23
(1) Constituie contraventii şi se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei:
b) neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta;
Art. IV. - Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga:
a) art. 39 alin. (3) din Legea securitatii şi sanatatii in munca nr. 319/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 646 din 26 iulie 2006;


Daca nimeriti un inspector mai zelos si tinand seama ca acum la nivelul intregii tari se desfasoara o actiune de control asupra modului de infiintare, organizare si functionare a comitetelor de securitate si sanatate in munca puteti fi sanctionat contraventional pentru faptul ca reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor nu au urmat un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 40 de ore, prin aplicarea urmatoarelor articole .

Art. 7. - (1) In cadrul responsabilitatilor sale, angajatorul are obligatia sa ia masurile necesare pentru:
(4) Fara a aduce atingere altor prevederi ale prezentei legi, tinand seama de natura activitatilor din intreprindere si/sau unitate, angajatorul are obligatia:
c) sa ia in considerare capacitatile lucratorului in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca, atunci cand ii incredinteaza sarcini;
Care se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3 500 la 7 000 conform prevederilor Art.39 (5) din aceiasi lege

Sau considerand organizarea comitetului de securitate si sanatate in munca ca fiind necorespunzatoare.
Art. 19. - In vederea realizarii prevederilor art. 16, 17 si ale art. 18 alin. (1), la nivelul angajatorului se infiinteaza, se organizeaza si functioneaza comitete de securitate si sanatate in munca
Care se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 2 500 la 5 000 conform prevederilor Art.39 (7) din aceiasi lege

Ultima modificare: Luni, 18 Septembrie 2017
inspectorSSM, utilizator
Dupa cum puteti observa, amenda a crescut valoric pentru nerespectarea masurilor dispuse de catre inspectorii de munca.
Marja de constatare a nerespectarii prevederilor legale si de aplicare a amenzilor contraventionale de catre inspectorii de munca este considerabila. Cel mai avantajos pentru angajatori este respectarea legii intocmai si la timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa nu răspund la întrebările unui control al itm la firma ... augustin39 augustin39 Pot sa nu răspund la întrebările unui control al ITM la firma unde lucrez??? (vezi toată discuția)
Pasi de urmat in cazul unui control itm Roland Mindrila Roland Mindrila Nu impiedicati organul de control al ITM . Impiedicarea, in orice mod, de catre un angajator - persoana fizica sau juridica - a inspectorilor de munca in a-si ... (vezi toată discuția)
Organizarea comitetului de sanatate si securitate in munca simet simet ce sanctiune poate primi un angajator care incalca art 6 alineatul 1 din ordinul 187/1998, neconvocand trimestrial comitetul de sanatate si securitate in munca? (vezi toată discuția)