avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentară
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentară

Bună ziua. Eu și fostul meu soț am divorțat si avem un copil care locuiește în România cu fostul meu soț. La procesul de divorț s-a stabilit pensia alimentară fixă in valoare de 100 de euro pana la majoratul copilului. Specific ca fostul meu soț a fost de acord cu acest lucru si sentința este definitivă si irevocabilă. Eu locuiesc in Germania si am primit o citatie cum ca el vrea sa se mărească pensia alimentară dupa salariul de Germania. Intrebarea mea este daca el poate sa ceară marirea pensiei alimentare ținând cont ca am cazut de acord si pe sentință nu scrie nimic despre marirea pensie alimentare . Scrie doar o sumă fixă de 100 de euro pana la majorat.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 17:40, 27 Ianuarie 2019
Da, poate cere actualizarea pensiei copilului în funcție de schimbarea împrejurărilor.
În cazul dvs împrejurările s-au schimbat pozitiv și are dreptul și copilul să beneficieze.

Când se schimbă împrejurările Instanța de judecată pronunță o nouă hotărâre, pentru că nu există decizie definitivă și irevocabilă în procesele care implică copii.

Dacă nu mai aveți și alți copii în întreținere, obligația maximă ar putea fi 25% din venitul lunar net, potrivit ART. 529 Cod Civil.
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2019
Dapix, utilizator
Buna seara,
DA, sotul poate sa va cheme in judecata din 6 in 6 luni pentru modificarea pensiei de intretinere daca venitul dumneavoastra creste. NU EXISTA, in aceasta materie, autoritate de lucru judecat.
Valoarea pensiei de intretinere minor se stabileste functie de venitul net sau venitul minim pe economie tinand cont de prevederile art. 529 C.Civ. ROMANESC care spune:
Art. 529 Cod Civil: Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Valoarea o puteti calcula singura si atunci nu va mai trebui sa fiti chemata in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara iusty75 iusty75 Eu și fostul meu soț avem custodie comună . În cazul în care as solicita că cei 4 copii să fie doar în custodia mea, ar mai beneficia copiii de pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara burcearomina burcearomina Buna seara, eu si sotul meu ne confruntam cu o problema putin mai dificila si anume: dintr-o casatorie anterioara, sotul meu are o fiica in varsta de 13 ani. ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara Costel1977 Costel1977 Buna ziua, În situația actuală plătesc pensie alimentara pentru 2 minori 33% din venitul net iar fosta sotie m-a dat în judecată pentru recalculare ... (vezi toată discuția)