avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura

Pot sa plec in strainatate dacă las copiii cu procura bunicilor ?adică nu pățesc nimic copiii dacă rămân în țară.
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2019
Stancioi delia, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:13, 30 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti lasa copiii in grija printr-o procura. Totusi, nu sunt niste pachetele...
Anuntati Direcția de Asistență Socială.
Nu va multumiti cu niste raspunsuri primite pe internet. De principiu puteti sa ii lasati, atata lume pleaca si nu isi mai face probleme. Nu anuntati nici o Protectie a copilului pt ca vi se pot lua si trimite in plasament.

Stancioi delia a scris:

Pot sa plec in strainatate dacă las copiii cu procura bunicilor ?adică nu pățesc nimic copiii dacă rămân în țară.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum sa lasi copiii in grija printr-o procura? Cum sa transmiți exercitarea autorității părintești prin procura?
"Atata lume" lasa procura pentru altceva: ridicarea alocației de stat, înscrierea la gradinita/scoala, reprezentare la ședința cu părinții, acte juridice și fapte concrete.
Grozav sfat, doamna avocat! N-am ce zice !
Si nu am spus Protecția copilului, ci Direcția de Asistență Socială.
Acolo se anunță cand părinții sunt plecați în străinătate și care e persoana in grija căreia raman acestia.
Nu mai transmiteți legende urbane aiurea.
Una e sa plecati 3 zile si alta o perioada indelungata. Aveti obligatia sa anuntati daca plecati pe o perioada mai lunga, altfel, daca nu e infractiune ( nu se intampla vreo nenorocire cat sunteti plecata ), platiti amenda 500-1000 de lei.
Daca vreti sa procedati cum e corect si legal, urmati procedura de mai jos, astfel, bunicii vor exercita autoritatea parinteasca in aceasta perioada, astfel, veti fi protejati si dvs si copiii.
Art. 104
(1)�Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.
(2)�Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.
(3)�Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(4)�Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile si tutorelui, precum si in cazul in care ambii parinti urmeaza sa plece la munca intr-un alt stat.

Art. 105
(1)�Persoana desemnata conform art. 104�alin. (2)�trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba minimum 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.
(2)�Serviciile publice de asistenta sociala organizate la nivelul municipiilor, oraselor, comunelor asigura persoanelor desemnate consiliere si informare cu privire la raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului pe o perioada de 6 luni.
(3)�Instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei parintilor, dar nu mai mult de un an, catre persoana desemnata potrivit art. 104�alin. (3).
(4)�Acordul persoanei careia urmeaza sa-i fie delegata autoritatea parinteasca se exprima de catre aceasta personal, in fata instantei.
(5)�La cerere se ataseaza acte din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1).
(6)�Cererea se solutioneaza in procedura necontencioasa, potrivit�Codului de procedura civila. Solutionarea cererii de delegare a drepturilor si indatoririlor parintesti se face in termen de 3 zile de la depunerea acesteia.
(7)�Hotararea va cuprinde mentionarea expresa a drepturilor si indatoririlor care se deleaga si perioada pentru care are loc delegarea.
(8)�Pentru situatia prevazuta la alin. (2), dupa ce instanta hotaraste delegarea drepturilor parintesti, persoana in sarcina careia cad ingrijirea si cresterea copilului trebuie sa urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situatii de conflict, neadaptare sau neglijenta in realtia cu minorul.
(9)�Instanta de judecata va comunica o copie a hotararii de delegare primarului de la domiciliul parintilor sau tutorelui, precum si primarului de la domiciliul persoanei careia i se acorda delegarea autoritatii parintesti.

Art. 106
Autoritatile administratiei publice locale, prin intermediul serviciilor de asistenta sociala, pot initia, in limita prevederilor bugetului de stat sau ale bugetelor locale si in limita bugetelor de venituri si cheltuieli prevazute cu aceasta destinatie, campanii de informare a parintilor, in vederea:
a)�constientizarii de catre parinti a riscurilor asumate prin plecarea lor la munca in strainatate;
b)�informarii parintilor cu privire la obligatiile ce le revin in situatia in care intentioneaza sa plece in strainatate.

Art. 107
Procedura de monitorizare a modului de crestere si ingrijire a copilului cu parinti plecati la munca in strainatate, precum si serviciile de care acestia pot beneficia se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Art. 108
Serviciul public de asistenta sociala si centrul judetean de resurse si asistenta educationala au obligatia de a dezvolta servicii de consiliere specializata destinate copilului care a revenit in tara, dupa o perioada de sedere in strainatate alaturi de parinti mai mare de un an.
Art. 142
(1)�Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
s)�nerespectarea obligatiei prevazute la art. 104�alin. (1)
2)�Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a)�cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, cele prevazute la lit. a), c), g), h), i), k), m), n), o), r), s) si s);


Pentru a anunta si a va indruma, mergeti la primarie la serviciul de asistenta sociala.

Copilul nu are tata ?
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara,sunt mama unui băiețel iar custodia copilului îl ... Denisa1303 Denisa1303 Bună seara,sunt mama unui băiețel iar custodia copilului îl am eu , as dori sa plec în străinătate și să-mi las băiețelul la bunica ei (fosta ... (vezi toată discuția)
Tutela minor System03 System03 Buna seara! Imi poate fi acordata tutela in cazul in care ambii parinti ai minorului (si ai mei, minorul este fratele meu) sunt plecati in strainatate, la ... (vezi toată discuția)
Plecare parinti in strainatate, situatie minor andreizabela andreizabela Daca eu plec la sotul meu in Algeria pe o perioada de 2 ani, iar copilul il las cu parintii mei, este ohligatoriu să notific această intenție serviciului ... (vezi toată discuția)