avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sanctiune pe lege !!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sanctiune pe lege !!

Buna Ziua. Situatie - Asociatia de Proprietari / prin presedinte / nu pune la dispozitie proprietarului ,copii dupa documente ale asociatiei .Care este sanctiunea .In fapt se tergiverseaza transmiterea raspunsului / documentelor/ Multumesc.
Cel mai recent răspuns: I0nutz83 , utilizator 13:47, 30 Ianuarie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 196/2018

"Art. 28.

(4) În cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevăzute la art. 10."


"Art. 57.

Președintele asociației de proprietari are următoarele atribuții:

e) răspunde în scris la sesizările și contestațiile scrise ale proprietarilor din condominiu în termen de maximum 10 zile de la primirea acestora
"

"Art. 102.

(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:

e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator"

(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:

c) faptele prevăzute la alin. (1) lit. e) și j), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei
"

(3) Sancțiunile pentru contravențiile prevăzute la alin. (1) se aplică persoanelor fizice sau juridice vinovate.

(4) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1), făcută la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, precum și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează:

b) de către primari sau de împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a) -e), i) -m) și o) -s)
"

Mai pe scurt, daca aveti o sesizare scrisa si nu vi se raspunde in 10 zile, va puteti adresa compartimentului responsabil de asociatiile de proprietari din cadrul Primariei.

Cei de la Primarie pot sa mearga in control si sa le impuna sa va raspunda iar daca nu se conformeaza pot fi amendati de catre primarie cu suma cuprinsa intre 2500-5000 lei.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2019
I0nutz83, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In data de 10.10.2022 am achitat intretinerea lunii august prin ... ComN ComN In data de 10.10.2022 am achitat intretinerea lunii august prin banca. La afisarea urmatoarei liste am fost trecuta cu restanta si penalizare. Administratora ... (vezi toată discuția)
Administratorul de bloc botezclaudia botezclaudia Unde se poate reclama faptul că administratorul de bloc și nici comitetul nu vor să afișeze copii după atestatul și calificarea administratorului? Noi, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, unde pot reclama un administrator de bloc? in luna ... aaannn aaannn Buna ziua, Unde pot reclama un administrator de bloc? In luna iunie si iulie nu a locuit nimeni la adresa respectiva si am facut si cerere in sensul acesta ... (vezi toată discuția)