avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare din somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare din somaj

Buna ziua! Ma numesc Elena , sunt in somaj si s-a ivit ocazia de a lucra cu contract pe perioada determinata de o luna. Va rog sa imi raspundeti si mie la urmatoarele intrebari: ce se intampla cu somajul in aceasta perioada , daca se intrerupe si se reia dupa aceea , in ce conditii nu se intrerupe si cum trebuie procedat?
Va multumesc!

(am mai trimis acest mesaj dar nu imi apare ca si salvat)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:06, 18 Noiembrie 2009
1. Daca incheiati un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata, perioada de somaj se intrerupe si se suspenda. Va prezentati cu CIM la AJOFM care intocmeste actele necesare suspendarii.
2. Dupa incetarea CIM va prezentati la AJOFM si reluati perioada de somaj si indemnizatia aferenta de acolo de unda a ramas.
3. Va redau din legea 76/2002:
Art. 45. - (1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data la care nu şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută la art. 41 alin. (1) lit. a);
c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni;
d) la data plecării din ţară pe o perioadă mai mică de 3 luni, la cererea persoanei, precum şi, după caz, la data obţinerii autorizării pentru menţinerea plăţii indemnizaţiei de şomaj, la cererea persoanei care se deplasează în interiorul Comunităţii Europene şi al Spaţiului Economic European pentru a căuta un loc de muncă şi doreşte să îşi menţină plata indemnizaţiei de şomaj;
f) la data pensionării pentru invaliditate;
g) pe perioada acordării indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
(2) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. a), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 60 de zile calendaristice de la data suspendării.
(3) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c) şi e)-i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.
(4) Perioada de suspendare prevăzută la alin. (1) lit. a) face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somer marilenanistor2001 marilenanistor2001 Buna ziua, As dori o lamurire. Daca sunt somer si o societate ma angajeaza pe peroiada determinata de doua luni,primesc cei 30%din indemnizata de jomaj?Dupa ... (vezi toată discuția)
Poate beneficia de indemnizatie de somaj? andral andral Daca o persoana aintrerupt somajul ,angajandu-se la o firma dar dupa perioada de proba[5 zile+1zi previz] i s-a facut o Notificare in care este scris ca se ... (vezi toată discuția)
Somaj chance1 chance1 Eu sunt somera. Vreau sa plec in strainatate la munca. Cum fac cu somajul? Ma duc sa anunt la ANOFM sa-mi intrerupa plata indemnizatiei de somaj? Daca plec si ... (vezi toată discuția)