avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de locatari cere copie dupa buletin sau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de locatari cere copie dupa buletin sau certificat de nastere al tuturor locatarilor

Buna ziua,

asociatia de locatari din care fac parte cer copii dupa actele de identitate:
"Conform Legii 196/2018 toate persoanele care locuiesc in acest imobil sunt rugate sa prezinte copie dupa CI/BI sau CN al copiilor pentru a fi luate in evidenta."

Este prima data cand aud ca o asociatie solicita copii dupa cartea de identitate. Este normal sa mi se solicite asa ceva? Din legea respectiva am observat doar din sectiunea a 2-a ART. 30punctul (1)

"Proprietarii din condominii au obligatia sa notifice presedintelui orice
schimbare intervenita in structura si numarul membrilor familiei prin deces, casatorii
sau nasteri, persoanele luate in spatiu, precum si locatarii/comodatarii ca urmare a
inchirierii sau a imprumutarii locuintei"

Eu inteleg ca sunt nevoit doar sa anunt numarul de persoane. Sunt sceptic sa dau copie dupa buletin care includ CNP serie si numar de buletin etc.
Motivarea administratrului este ca atunci cand vine politia si cer o lista a locuitorilor sa aiba copii de la toate actele de identitate a persoanelor care locuiesc acolo. Daca nu ii oferim copiile dupa spusele lui riscam sa fim amendati.

Poate cineva sa ma lamureasca in privinta acestei situatii?

Multumesc!
Vasi
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:34, 18 Mai 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dati acte cu datele personale hasurate ca sa nu se vada daca asa vreti.
Au dreptul de a cere...
1-Conform dispozitii in vigoare toate asociatiile de locatari au obligatia sa respecte noile dispozitii si sa se transforme in asociatii de proprietari
2-Asociatia de proprietari nu are competenta si nici legiuitorul nu a prevazut dreptul in favoarea asociatiei de proprietari sa aplice amenzi
3-Va revine obligtia sa depuneti documentele de achizitie bun imobil ,datele si persoanele urmand sa fie consemnate in cartea de imobil
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Vasi09,
Domnule, v-a intrat in cap ca nu trebuie sa dati copii dupa actele personale la nimeni, insa daca mergeti la un hotel (vacanta, etc), va prezentati la receptie cu cartea de identitate in mana, desi poate dvs. ati incheiat un contract cu acestia, ati si achitat sejurul, etc. De ce prezentati CI acolo?
La o banca, daca aveti oarece treaba, va cere documentul de identitate, da? La ce-i trebuie functionarului?
La asociatie, nu este obligatoriu sa va prezentati cu copii dupa CI, CN, insa trebuie sa va prezentati cu o copie a documentului de proprietate, nehasurat, nemazgalit cum mai zicea cineva. Nu incerc sa va explic din ce cauza trebuie sa prezentati documentul, apoi la asociatie trebuie sa va treaca in Cartea de imobil a blocului - cu catel, cu purcel si ce mai aveti prin ograda, Chiar nu trebuie sa va suparati. Asadar la asociatie mergeti - nu atunci cand se fac incasari, ci atunci cad oamenii de-acolo au timp, cu documentele originale, responsabilul cartii de imobil va consemneaza in Cartea de imobil si cu asta basta. Ce atata suparare?
Mult succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Adam Grecu
Nu e vorba de suparare, e vorba de legalitate.
Principiul 3 din GDPR specifica in mod clar "minimizara datelor". Asta nu inseamna sa ii dai doar datele de care are nevoie neaparata?
Singurul document de proprietate ar fi extrasul de carte funciara. In rest, normal ar fi sa se poata prezenta cu cartea de identitate in original (pentru autentificare), dar sa nu lase copie dupa aceasta.


ynocentta
De ce sa depuna documentele de achizite (contract, anexe) cand ar putea sa depuna un extras de CF? De ce ar trebui sa aiba acces un administrator la date precum: costul imobilului, cum au fost platite sumele, datele bancare ale vechilor si noilor proprietari, etc.?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-am scris mai sus - va impacientati fara motiv.
Documentele de achizitie a locuintei trebuie prezentat in copie la as. prop. Ca vede admin-ul pretul de achizitie, da si ce-i cu asa? Va asigur ca se cunosc deja aceste informatii...
Cu documentele de identitate, aveti dreptateș prezentati documentul in original sau copie, vi se inregistreaza datele necesare si trebuie sa vi se inapoieze. Asa se procedeaza oriunde si nu mai faceti atata caz pentru nimic. Ati inteles, cred!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corectitudine solicitare isct isct Buna ziua, Am urmatoarea nelamurire: presedintele asociatiei de proprietari ne-a solicitat noua, proprietarilor, depunerea de copie dupa actul casei si ... (vezi toată discuția)
Colectare date personale de catre seful de scara bulanmaster bulanmaster Exista vreo lege care ii da dreptul sefului de scara sa noteze date personale despre un locatar/chirias? (vezi toată discuția)
Cartea de imobil-date obligatorii maria mary maria mary Buna seara! Îmi puteți spune, va rog, daca este obligatoriu pentru cartea de imobil sa spun și ocupația și locul de munca? Mi se cer aproape toate datele ... (vezi toată discuția)