avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Formular FATCA pretins de banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Formular FATCA pretins de banca

O banca la care am cont, pe langa bataia la cap cu "actualizarea datelor" imi pretinde un formular unde sa dau declaratii legate de presupusa mea cetatenie americana (SUA) sau nu si alte cateva declaratii despre relatii cu SUA.
Toate acestea mi le cer in numele "FATCA", un acord international, cica.

Am cerut clarificari si mi s-a dat un document care zice ca banca respectiva e inregistrata XXXXX la IRS-ul american si ca trebuie sa raporteze cutare si cutare.
Stiam de FATCA mai demult cu titlul ca se demarasera niste negocieri (intre SUA si Romania), dar nu fusesera finalizate.
Am cerut baza legala romana, din cate stiu Romania [inca] mai este un stat suveran si independent, si, in lipsa unui acord international ratificat de legislativul roman, chiar nu pot sa inteleg ce fel de obligatii legale as avea, ca cetatean roman, sa dau obligat declaratii catre o alta tara.

N-au fost capabili sa clarifice.

Investigand mai departe, am gasit aceste informatii la Ministerul Finantelor:
[ link extern ]

Din ce inteleg eu, s-au purtat mai multe runde de negocieri, dar efectiv Romania inca nu a semnat.

Poate n-am gasit eu informatia, si totusi, s-a semnat deja un acord FATCA?

Sau nu este nimic semnat, dar atunci pe ce baza legala romaneasca vine banca sa imi pretinda declaratii legate de FATCA?

Alte discuții în legătură

Fals in declaratii Anastasia gar Anastasia gar Fals in declaratii Buna ziua, ce risca o persoana cetățean American, ce semneaza INFORMATIA falsa atunci cand deschide conturi bancare, ca nu ar fi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, tatal copilului meu de 7 ani locuieste in sua si are ... Anastasia gar Anastasia gar Buna ziua, tatal copilului meu de 7 ani locuieste in SUA si are dubla cetatenie Ro_SUA. Pana acum nu a contribuit cu nimic, fiind absent din viata noastra de 6 ... (vezi toată discuția)
Cumularea anilor de vechime din romania si statele unite... dannymoga dannymoga Buna ziua ! Romania si Statele Unite au semnat un Acord privitor la cumulrea anilor de vechime lucrati de un cetatean Romano-American in vederea dosarului de ... (vezi toată discuția)