avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am fost sancționat de un agent de circulație pentru ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am fost sancționat de un agent de circulație pentru o contravenție pe care n-a constatat-o el. Am vreo șansă să obțin reducerea suspendării permisului sau anularea PV?

Buna ziua, am primit o amenda de ciruclatie pe A1 la km 12 pentru viteza de 132 km/ora. Agentul care m-a oprit a spus ca zona era restrictionata cu 80km/ora, motiv pentru care mi-a dat 9 puncte de amenda si suspendarea permisului pe 90 zile. I-am spus ca nu am vazut nici un indicator, ca aveam o viteza regulamentara pentru autostrada, insa cel care m-a oprit a comunicat prin statie cu cel care mi-a inregistrat viteza si i-a spus ca am depasit viteza intr-o zona cu limtare la 80. Tin sa mentionez ca am avut o conduita potrivita in trafic si ca nu am avut vreodata accidenta din culpa. Am citit ca ordonanta 2/2001 unde se specifica ca agentul constatator trebuie sa fie acela care sa aplice si sanctiunea. In cazul meu, unul a constatat si alt agent m-a oprit, cel din urma comunicand prin statie viteza avuta. Credeti ca este vreo sansa sa reduc durata retinerii permisului sau eventual anularea p-v daca contest p-v? Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: dogele , utilizator 06:35, 6 Februarie 2019
Buna ziua,
As mai avea o intrebare daca imi permiteti si daca ma puteti ajuta. Am citit ca se poate reduce perioada de suspendare de la 90 zile la 30 zile in baza unui test si daca se indeplinesc 3 conditii (redate mai jos). Este adevarat? Eu indeplindesc conditiile de mai jos.
Ce anume ar trebui sa faca sa pot reduce aceasta perioada si unde trebuie sa ma adresez? Multumesc frumos, anticipat!

"La cerere, şoferii pot obţine reducerea perioadei de suspendare, dar nu mai puţin de 30 de zile, acest drept fiind prevăzut în legislaţia rutieră.
Pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, trebuie să îndeplinească următoarele trei condiţii obligatorii. Prima - să nu fie începători, permisul de conducere să fie obţinut cu cel putin un an înainte de săvârşirea faptei pentru care s-a dispus suspendare. A doua condiţie este să sa nu fi beneficiat de reducerea perioadei de suspendare în ultimii trei ani de la data comiterii faptei. A treia condiţie obligatorie este să nu mai fi avut suspendat dreptul de a conduce în ultimii doi ani de la data săvârşirii faptei."
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ART. 221 din HG1391/2006 (regulament aplicare cod rutier)
(1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la
cererea titularului, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin un an inainte de savarsirea faptei;
c) in ultimii 3 ani de la data savarsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de
suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) in ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea
contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce
autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de
suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca:
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data
expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar
rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca a condus vehiculul in timp
ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la
nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau
cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.

Pentru test va adresati politiei, sa va programeze.
Art. 219
.....................
(3) Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie de catre contravenient se efectueaza de catre
serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, in cazul in care sanctiunea a fost aplicata ca
urmare a savarsirii unei contraventii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a
conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, dupa caz, a fost majorata cu 30 de zile.
(4) Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie consta in completarea unui test-grila, ce
contine 15 intrebari din legislatia rutiera. Este declarata "promovata" persoana care a formulat
raspunsul corect la cel putin 13 intrebari.
(5) Contravenientul este obligat sa sustina examenul de verificare a cunoasterii regulilor de
circulatie, in perioada executarii sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii
exercitarii dreptului de a conduce, in zilele stabilite, saptamanal, la nivelul serviciului politiei
rutiere.
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2019
latka, utilizator

Ana-Maria Dutescu a scris:

Sanse spre zero. Instantele resping toate probele solicitate cand e vorba de radar.

Nu exista sa respinga toate probele. O proba poate fi completarea neconform OG2/2001 a PV de contraventie. Respinge instanta o proba legata de nulitatea absoluta (art. 17) ? Nu are cum. Proba principala este insa inregistrarea video depus de politie. Respinge instanta , din start, aceasta proba ? Nu. O poate respinge daca petentul, in raspunsul la intimpinare, arata neconcordante ale acestei probe cu NML 021-05 , sau vicii evidente ale inregistrarii (viteza inregistrata oscileaza de la o secunda la alta in inregistrare, de exemplu, sau arata valori incredibile cum ar fi cresteri pe unitate de timp - acceleratii, neconforme cu performantele autovehiculului ).
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2019
latka, utilizator
@romica La magariile politistilor, asta e o situatie des intalnita, sa pui radarul pe autostrada in sectorul cu limitare de viteza, poti sa raspunzi daca ai cunostinte temeinice de legislatie rutiera. Sa ma corecteze cineva daca gresesc, dar cand viteza se reduce cu mai mult de 30km/h, ca aici, de la 130 la 80, trebuie montate in cascada mai multe indicatoare, de pilda la 110, 80. Trebuie vazute conditiile din teren.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare permis la 30 zile? dantintesan dantintesan Buna ziua. Mi-a fost suspendat permisul pt viteza (181 km pe autostrada). Daca fac plangere contraventionala si apoi voi pierde procesul, voi mai avea ... (vezi toată discuția)
Contestare suspendare permis de conducere pt depasire limita viteza Ciprian1 Ciprian1 Buna ziua, ce posibilitati si ce sanse am sa castig daca contest masura retinerii pemisului de conducere , pentru circularea cu viteza de 104 Km/h in ... (vezi toată discuția)
Reexaminare dupa suspendarea permisului ionel purcaru ionel purcaru Buna ziua, mi-a fost suspendat permisul pentru o perioada de 90 zile pentru consum de alcol - 0.12 in aerul expirat, cu posibilitatea recuperarii dupa 30 zile ... (vezi toată discuția)