avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... imputare sume din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

imputare sume din salariu

Buna ziua,

Fratele meu are probleme la locul de munca. El este gestionar intr-un depozit de produse lactate. In fiecare luna i se retine o anumita suma drept "garantie" pentru lipsuri, etc, suma care sustin ei ca daca pleaca din firma i se va restitui. Problema consta in faptul ca in fiecare luna, dupa ce se face inventarul ei (el si colegul lui) au stoc ok atat scriptic cat si faptic, si nu au minus, iar in cel mai rau caz au 100 ron minus. In schimb seful lor le imputa minusuri de 600 - 900 ron / persoana. Li se inmaneaza o chitanta pe suma imputata si li se spune ca daca nu semneaza ii da afara. Intrebarea mea este:
- poate sa ii impute astfel de sume, fara dovezi?
- presupun ca nu este ok faptul ca au semnat aceste chitante?
- ce pot face sa nu se mai intample, pt ca luna aceasta de exemplu nu a adus acasa niciun leu, deoarece tot salariul i-a fist imputat?
Cel mai recent răspuns: beatedy , utilizator 10:35, 19 Noiembrie 2009
Eu nu inteleg cum sa fie de acord sa i se impute niste bani care nu au acoperire intr-o dovada, cu atat mai mult cu cat stocurile ies OK!
Inteleg ca este vorba de 2 barbati. Chiar nu se gindeste nici unul ca nu este OK? Cum sa recunosti ca ai paguba cand nu ai! Si sa mai si semnezi ca recunosti !

Reclamatie la seful sefului, reclamatie la ITM. Daca nu se rezolva si detin dovezi clare ca au fost pagubiti fara vina, atunci actiune in justitie.

Va multumesc pentru raspunsul prompt. Intr-adevar este vorba de doi barbati, dar le este frica sa nu ramana fara loc de munca.

Reclamatia catre seful sefului a fost facut, iar raspunsul a fost ceva de genul "noi ne bucuram ca procedeaza asa pentru ca ne intra banii in firma". Reclamatie la ITM nu s-a facut, dar se va face. intrebarea este: ca si dovezi ajunge ca de acum in colo sa se scoata la fiecare sfarsit de tura stocurile, si bineinteles la sfarsit de luna, foi pe care se vede clar ca totul este in regula? Iar daca ei vin cu alte foi cu date complect diferite la sfarsit de luna pot fi acuzati de fals in acte? Multumesc.

O zi buna,
Da, sunt f bune foile de inventar.

Pe cele din urma nu le au? Asta ca sa se dovedeasca si sumele oprite ilegal din urma.
De asemenea, sunt f bune orice documente care le atesta nevinovatia.

Inteleg ca le este frica sa nu-si piarda jobul, dar in aceste conditii, cand muncesti si nu te alegi cu nimic, la ce mai este necesar serviciu? Maine-poimaine o sa vina respectivul cu chitante de plata ca vor trebui sa aduca bani de-acasa. Intrebarea este: mai merita? Iar daca seful sefului are o astfel de atitudine........ scuza-ma dar este sub orice critica. Asta se numeste frauda la drumu mare!
O curiozitate: ce scrie pe chitanta de imputare? Ptr ca trebe sa exista un motiv.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2009
Isa Radov, Consultant resurse umane
Pe chitanta nu scrie nimic, decat numele, prenumele, firma si suma. Atat. Nu scrie ca este vorba de imputarea unei sume si nici motivul pentru care se imputa suma respectiva. In schimb, ei semneaza pe o alta foaie, un fel de tabel nominal, pe care se specifica faptul ca este vorba de lipsuri. Aceasta foaie nu a ajuns niciodata la ei, nici macar o copie.
Situatia nu este deloc placuta,dar cred ca s-a ajuns la momentul cant trebuie luata atitudine.

Facti sesizare la ITM .

Alte discuții în legătură

Imputare lipsa gestiune din salariu euangajat euangajat Lucrez la o firma, in fiecare luna mi se opreste o parte din salariu ca garantie de gestiune. In urma inventarului s-au constatat lipsuri in gestiune, ... (vezi toată discuția)
Probleme cu angajatorul razvan3885 razvan3885 Lucrez de 8 luni la o firma ca gestionar de magazin, acum 8 luni am facut un inventar eu cu gestionarul care urma sa plece,, niste foi scoase la calculator ... (vezi toată discuția)
Demisie - gestiune ! Costin79 Costin79 Am in grija doua magazine si gestine la ambele e trecuta pe numele meu. Am descoperit pe camere de luat vederi ca doua angajate au furat din magazin. Mi-am ... (vezi toată discuția)