avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ajutor !- majorare de capital-
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ajutor !- majorare de capital-

Am mare nevoie de ajutor in urmatorul caz:
Daca o societate,micointreprindere care are asociat unic doreste sa isi majoreze capitalul social din contul 1068-alte rezerve ce trebuie facut?
Ce acte trebuie redactate si unde trebuie inregistrate?
Se mai impoziteaza ceva avand in vedere ca in contul 1068 sunt profiturile nete ale anilor 2005 si 2006?
Majorarea de capital se va face prin cresterea valorii actiunii si nu prin cresterea numarului de actiuni ale asociatului unic.

Multumesc celor care imi vor da o mana de ajutor.:worthy:
Cel mai recent răspuns: LUST EXPERT , Consultant fiscal 18:23, 18 Noiembrie 2009
Ce acte trebuie nu stiu, posibil sa fie necesara o expertiza care sa confirme ca sumele din ct 1068 sunt certe si reale.
Se plateste impozit la schimbarea destinatiei sumelor din ct 1068 (echivalentul impozitului pe dividende) pt ca beneficiarul valorii majorate a actiunilor este actionarul, in calitate de persoana fizica.
Daca contul 1068 este contul de ,,alte rezeve'' si nu cele legale, totul este OK, se face o balanta din care sa reeasa miscarea banilor din 1068 in 1012(cont capital varsat) si gata.
Restul este procedura de publicitate cu privire la convocare AGA, cvorum, redactare p-v de sedinta si hot. AGAE.
Se plateste impozit la schimbarea destinatiei sumelor din ct 1068 (echivalentul impozitului pe dividende) pt ca beneficiarul valorii majorate a actiunilor este actionarul, in calitate de persoana fizica.

Si daca se majoreaza numarul actiunilor si nu si valoarea acestora se mai plteste impozit pe dividende?
Da, pt ca oricum se schimba destinatia.
Pentru majorare din capital din 1068 reprezentind profit nerepartizat din anii precedenti aveti nevoie la registru comertului de o nota contabile semnata de un expert contabil,balanta de verificare in care sa se reflecte nota contabila vizata de un expert si hotarirea asociatilor de majorare a capitalului social.Nu se plateste impozit decit in momentul instrainarii partilor sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O parere va rog legata de majorare capital social Paul Simion Paul Simion Credeti ca Registrul Comertului ar putea refuza inscrierea majorarii de capital social daca s-a achitat mai mult decat suma datorata pentru majorare? Este ... (vezi toată discuția)
Marire capital social din alte rezerve urgent Diana ionela Timoscov Diana ionela Timoscov Am avut control de la garda financiara si s-au legat de sumele existente in contul 1068 Alte rezerve.Au spus ca aceste sume trebuie sa dispara deoarece trebuie ... (vezi toată discuția)
Inchidere firma aflata in dizolvare michelle2000 michelle2000 Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: am de facut inregistrarile de inchidere ale unei firme iar in momentul de fata mai am in balanta ... (vezi toată discuția)